Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Norská restaurace Under je z části pod vodou, ukrývá podmořský svět

Norská restaurace Under je z části pod vodou, ukrývá podmořský svět

Na nejjižnějším cípu Norska, v divoké přímořské krajině, byste našli neobvyklou restauraci, která na první pohled vypadá jako potopený kontejner. Ale jakmile vstoupíte dovnitř, odkryje se vám úchvatný mořský svět. Restaurace Under stojí v místě, kde se setkávají mořské bouře ze severu i jihu a kde tamní živočichové dávají dobrou noc.

Tento výjimečný projekt vytvořili architekti ze studia Snøhetta jako poctu rozmanité mořské fauně i skalnatému norskému pobřeží.

Na začátku projektu museli architekti věnovat veliké úsilí stavebním pracím. Spodní betonová část budovy se stavěla zvlášť na nákladním člunu nedaleko od tohoto místa. Také okna se instalovala ještě před ponořením. Na své konečné stanoviště byla stavba umístěna pomocí jeřábu a remorkérů. Po ponoření se mohli architekti pustit do konečných stavebních prací. Zbývalo už jen připevnit budovu k betonové desce, ukotvené k podloží pod mořským dnem. A aby bylo zajištěno správné spojení se šrouby, musel stavební tým naplnit konstrukci vodou tak, aby se ponořila. Po zajištění úplného utažení všech šroubů byla voda opět vypuštěna a mohlo se začít s vnitřními pracemi.

Důležitý výběr materiálů a povrchových úprav spočíval v jejich použití a umístění v restauraci. Drsnější dřevěné povrchy charakterizují vstupní halu a zadní část budovy. Při pohybu směrem do nitra restaurace se materiály postupně mění na stále dokonalejší povrchové úpravy.

Oblast, kde se restaurace nachází, je známá svými intenzivními povětrnostními podmínkami. Často se zde počasí, a s ním i hladina moře, mění z klidného na bouřlivé i několikrát za den.

Na špatné počasí ale zapomenete hned, jak se ocitnete uvnitř podniku. Tam vás uvítá dubové foyer. Hrubé dřevěné povrchy i omamná vůně dřeva přecházejí do elegantního schodiště, které vás zavede takřka do hlubin oceánu.

Tmavé ocelové zábradlí s madly z mosazných trubek vás nasměrují dolů do hlavního prostoru restaurace. Jak budete sestupovat, bude se postupně měnit i paleta barev v interiéru. Architekti se nechali inspirovat samotným potápěním, kdy s čím dál větší hloubkou blednou také barvy a vše postupně potemní. U vchodu, u nějž začíná neutrální barva stropu, se postupně odstíny mění. Prohlubují se do růžové, která připomíná barvu korálů, pak přecházejí v mořskou zeleň, a nakonec kulminují do půlnoční modře.

V mezipatře a oblasti baru, kde se budova dotýká moře, je ze strany vyříznuto vertikální okno, jež sahá od hladiny dolů k mořskému dnu. Okno je jakýsi ukazatel konvergence moře a vzduchu. Poukazuje na to také těkavá vodoryska, která tančí podle intenzity venkovního větru. Tato vizuální brána k moři propojuje hosty s venkovní divočinou.

Naopak velké okno, kterému se přezdívá panoramatické oko leží až u samého mořského dna. Kolem jsou umístěny stoly s židlemi až pro 40 hostů. Ti zde mohou povečeřet v doprovodu ryb a jiných mořských živočichů. Prostor jídelny měří 11 metrů a jeho výška je dokonce až 3,4 metru. Tento nezapomenutelný pohled se navíc v průběhu dne i ročních období neustále mění a vyvíjí, stejně jako barva vody, která se během chladné zimy mění ze safírové modře na smaragdovou zeleň v letní sezóně, kdy se řasy usazují.

V interiéru nechybí ani sofistikovaný systém osvětlení, který pečlivě minimalizuje odrazy v panoramatickém okně a maximalizuje výhled na mořský život mimo restauraci. Na stropních panelech je nainstalováno 380 LED lamp, které osvětlují jídelnu jemným světlem. Toto osvětlení lze navíc i snadno nastavit tak, aby reagovalo na různé světelné podmínky uvnitř i vně budovy. Během nočních hodin bývá mořské dno stylově osvětleno, což působí nejen romanticky, ale zároveň láká ryby blíže.

Netradiční norská restaurace si stojí za svým názvem. Under neboli Pod vám odkryje kouzla mořského světa v interiéru jemné elegance. Vřelá atmosféra protkaná klidem, pokorou, ale i kusem jistého tajemství, bude působit na všechny vaše smysly.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...