Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

 

Kuchyně má v rámci bytu výjimečné postavení. Jde ze své podstaty o pracovní prostor, kde se však nepracuje, nýbrž mnohdy spíše kouzlí a čaruje. Příprava jídla byla odedávna jednou z nejdůležitějších lidských činností a kuchyně je proto tak trochu posvátným místem. A stejně jako i o jiná posvátná místa, i o ni je třeba pečovat a udržovat ji hezkou. Aby ta kouzla byla spíše bílou, než černou magií.

Stoličky a židle jsou v kuchyni jedním z nejdůležitějších prvků. Příprava jídla totiž zpravidla není záležitostí několika minut a bolavé nohy budou časem volat po spočinutí. Mnoho kuchyní se také k večeru mění v bar, kde se dá posedět s přáteli nebo partnerem. Správně zvolené židle dodají kuchyňskému prostoru harmonii, kterou oceníte jak za prosluněného nedělního odpoledne, tak se sklenkou vína při utlumeném světle pátečního podvečera. Nechte se inspirovat naším výběrem a ponořte se do rozmanitých linií designových stoliček.

Do našeho výběru vplujeme na vlnách baletu. Stolička Ribbon (v překladu „stuha“) od japonského studia nendo pro Cappellini se inspiruje mašlemi na balerínkách a rozehrává dokonale symetrickou hru oblých linií, které na první pohled působí velmi křehce. Stačí však jeden dotek a je jasné, že o žádnou křehotinkou balerínu nejde. Vlnité nohy jsou totiž odlité z jednovrstvé, pevné oceli a zaručují tak stabilitu při zachování lehkosti. Vyrábí se ve dvou nižších a jedné vyšší variantě, jejíž nohy jsou spletené ještě jednou smyčkou navíc, o níž si můžete pohodlně opřít nohy. Perfektní pro posezení u domácího baru. Přídavné polštářky pro měkčí sezení jsou ke stoličce připevněny magnetem.

Nábytek - Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

Na strunu lehkosti hraje i stolička Charles Ghost od proslulého matadora designu Philippe Starcka. Svým tvarem sice odkazuje ke klasickým stoličkám 19. století, je však vyrobena z moderního průhledného polykarbonátu a její design je uzpůsoben spíše pro současnost, než dávnou minulost. Technologie výroby a materiál z ní činí téměř nezničitelný kus nábytku, který přežije každé stěhování, každou zátěž a bude vám věrně sloužit po desetiletí, dovolíte-li mu to. Charles Ghost je k dostání ve třech velikostech a různých barevných odstínech. Pokud máte v bytě bar a rádi se u něj scházíte s přáteli, spolubydlícími nebo partnerem, Charles Ghost mu propůjčí smysl pro svěží eleganci a vytvoří z každého neutrálního prostředí skutečně výjimečné místo.

Nábytek - Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

Stolička Stool One od designéra Konstantina Grcice pro Magis využívá spíše ostřejších, jasně definovaných tvarů. Jde tak trochu o šikmou věž v Pise mezi stoličkami: je lehce nahnutá dopředu, nicméně perfektně stabilní. Už jen zběžný pohled na ni odhalí geometricky vyváženou konstrukci, nadanou vnitřním napětím nikdy neuskutečněného pádu. Se stoličkou se pojí i několik typů podsedáků z různých materiálů. Samotná stolička je pak k dispozici v barvách uzpůsobených jak pro interiéry, tak exteriéry. Stool One je součástí kolekce One, která využívá především jednoduché, precizní a tenké linie, které se zařezávají do prostoru a zanechávají v něm znatelný otisk.

Nábytek - Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

Jestliže Stool One se naklání, stolička Morph Bar od německých Zeitraum má pro změnu nakročeno. Její zadní noha připomíná spodní část lidského těla ve svižné chůzi, a i její design tomu odpovídá. Dal by se označit jedním slovem: stylový. Dřevěná konstrukce, střídmost a jakási nenucenost ji předurčují k popíjení exotické kávy, vybraných vín nebo degustaci výjimečných čajů. Moderní design otevřeně přiznává svou výjimečnost a okamžitě na sebe poutá pozornost. Je to takový lev salonů, v tomto případě však spíše kaváren, výjimečných podniků a ještě výjimečnějších domovů. K dispozici je v plnočalouněné verzi, pořídit si ale můžete i jen samotnou dřevěnou konstrukci. Pohodlná je dost i tak.

Nábytek - Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

Divoký tah štětcem, blesk křižující oblohu, kovový plát ohnutý v divoké bouři. Takové imprese zanechává stolička Mirlino, se kterou se posouváme do rovin čistého minimalismu. Je to paradoxní, ale Mirilino ve své podstatě nemá ani nohy, ani sedák. Respektive mezi nimi neexistuje jasná dělící hranice. Právě to jí činí výjimečnou: je stoličkou velmi přirozeně tvarovanou jednou hlavní linií. Vyrábí se z kvalitního dubového nebo ořechového dřeva. Autor jejího designu Giancarlo Mino nabíral své profesní zkušenosti ve Švýcarsku a Itálii a Mirilino je toho důkazem. Vášeň ve spojení s praktičností, existuje snad lepší kombinace?

Nábytek - Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

Visu Bar Stool sází na jednoduchou eleganci a klasický tvar. Smísením krátkých, elegantních linií s těmi delšími a stabilnějšími vzniká univerzálně nadčasový nábytek, který se neztratí v žádném prostoru. „Cílem bylo vytvořit jednoduchou a elegantní stoličku, jejíž sedací komfort by ještě podpořila přidavná opěrka na nohy,“ řekl o ní designér Mika Tolvanen. Dubová základna s dýhovaným povrchem je tvarově čistá na pohled, opěrka na nohy je z kvalitní oceli. Mika Tolvanen dodává, že „co skutečně definuje objekty je způsob, jakým je používáme a ne to, jak vypadají. Design by na sebe neměl za každou cenu strhávat pozornost.“ S čímž se nedá než souhlasit, pokud jste vyznavačem funkčních, praktických a zároveň esteticky atraktivních předmětů.

Nábytek - Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

About a Stool (v překladu doslova "o stoličce") je vysoce flexibilní nábytek, který na sebe může strhávat pozornost, nebo naopak jen tiše plnit svěřenou funkci. Záleží na vás. Je vám bližší minimalismus bez zbytečných ozdob? Potom sáhněte po "holé" verzi bez polstrováni a jemnějších barvách. Chcete-li naopak pořádnou stoličku pro dlouhé vysedávání, bude pro vás nejspíš vhodnější plně polstrovaná verze v odvážnějších barvách. Lakované, bytelné nohy ze severských dubů a jasanů drží About a Stool pevně na zemi, polypropylenový sedák s ekologicky šetrnou pěnou (s certifikátem od přední ekologické testovací společnosti Oeko-Tex) zase poskytuje veškerý komfort. Díky množství barevných variant se hodí téměř kamkoli bez nutnosti dělat kompromisy.

Nábytek - Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

Kingsley, to je britský aristokrat. Elegán, který ctí tradice, ale zároveň jde s dobou. Zkrátka si bere to nejlepší z dynamické současnosti na straně jedné a řemeslné tradice nábytkářských mistrů na straně druhé. Stylový na pohled a zároveň díky pečlivému čalounění vysoce pohodlný, Kingsley bude jak ozdobou, tak spolehlivým funkčním kusem v jakékoli kuchyni a u jakéhokoli baru. Můžete z něj mít flexibilního pomocníka na mosazných či niklových kolečkách, nebo ho naopak usadit pevně na zem. Je k dispozici v mnoha barevných variantách a v řadě potahových látek včetně přírodní kůže. Kdo má rád preciznost a styl, u toho bude jako doma.

Nábytek - Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

Poslední kus z našeho výběru, stolička Ike, se svým trojnožím poněkud vymyká, má pro to však důvod. Skládá hold starým, masivním továrním stoličkám z trubek a dalších kovových materiálů a svým odvážným konceptem spadá do moderního industriálního designu. K její výrobě stačí tři části: dřevěný sedák, lišta a jedna trubka. "Výroba vyžaduje speciální technické řešení," tvrdí o Ike její tvůrci ze studia Dreimann, "jeden konec potrubí je rozříznut a roztáhnut na tři stejné části, což zajišťuje stabilitu. Do druhého konce je zaveden šroub, pomocí kterého se dá zvyšovat nebo snižovat výška stoličky." Dubový podsedák má navíc drobnou perforaci, díky které se s ním dá otáčet pohodlněji a rychleji.

Nábytek - Od trubky až k balerínkám, aneb osvobozené tvary kuchyňských stoliček

Jsou vám bližší vlnivé linie balerínek, nebo jasné tvary továrních trubek? Každý domov je jiný, každá domácnost jinak zařízená a každému je bližší něco jiného. Ať už jste fandové severských dubů nebo německé oceli, tu pravou stoličku nakonec určitě najdete u jednoho z našich předních dodavatelů, mezi něž patří Stockist, SilkwoodLigne Roset či Konsepti.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...