Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Od vlny až po hedvábí. Podívejte se, jak vypadají ručně vyráběné koberce

Od vlny až po hedvábí. Podívejte se, jak vypadají ručně vyráběné koberce

 

V pražské společnosti BOCA milují koberce natolik, že si z nich nechali udělat mozaiku na zdi. Šuplíky ve sněhobílém showroomu však skrývají ještě jeden poklad: ručně vyráběné koberce, na které je radost sahat.

Koberec z čistého hedvábí Pure Silk.

Ručně tkané, všívané či vázané koberce se liší barvou, materiálem, strukturou i technologií výroby. BOCA nabízí tyto luxusní koberce především z vysoce kvalitních přírodních materiálů – ať už jde o vlnu, mohér nebo len. „Každý materiál je jiný a ze své podstaty vytváří odlišný efekt. Například hedvábí je velmi hebké a lesklé, oproti tomu můj oblíbený len je o něco hrubější,“ popisuje Lucie Truksová, marketingová manažerka firmy BOCA.

Koberec Class od JoV z novozélandské vlny a hedvábí.

Jelikož jde o přírodní materiály, je vždy třeba zvážit kontext – jak moc bude koberec namáhaný či do jakého prostředí je zamýšlen. A podle toho vybírat.

Koberec Eugene od JoV ze 100% lnu.

Většina luxusních koberců vzniká na zakázku. Vyberete si strukturu, délku vlasu i barvu. Poté si zvolíte rozměr koberce a jeho tvar. Pokud si navíc nevyberete v široké základní barevné škále, můžete si nechat vyrobit odstín na míru. Vzhled koberce ozvláštní třeba melírování neboli kombinace vláken různých barev, lze docílit efektního žíhání.

Ruční výroba luxusních kusových koberců JoV.

Vlas koberce může být třeba řezaný nebo smyčkový, přičemž se dá obojí zajímavě kombinovat. Liší se i délka vlasu koberce. „Některé koberce s delším vlasem díky různě skloněným vláknům odráží jinak světlo a koberec místy mění barevnost,“ upozorňuje Lucie.

Koberec Duchess od Bomat kombinující strukturu smyčky a řezu.

V showroomu BOCA si můžete prohlédnout mimo jiné ručně vyráběné belgické koberce JoV. Na koberci o rozměru jeden metr čtvereční profesionálové pracují až pět hodin. Vyrábí je z nejkvalitnějších přírodních materiálů z celého světa. Čistou ovčí vlnu dováží z Nového Zélandu, měkký a příjemný mohér z jižní Afriky. Z Dálného východu zase čisté hedvábí a z domácích Flander len.

Koberec Vince od JoV vyrobený z vlny, mohéru a hedvábí.

Dalším dodavatelem luxusních koberců, který do BOCA dodává, je belgický Bomat. Najdete u něj nejen přírodní materiály, ale i luxusní koberce z umělých vláken, například polyesteru. „Umělé vlákno má v tomto případě imitovat přírodní hedvábí, a to hlavně vysokým leskem a jemností. Ve vlastnostech ho však mnohdy předčí,“ říká Lucie Truksová. Firma nabízí ale i jiné materiály, například koberce z bambusového vlákna či zvířecích kůží. Bomat své koberce šije v chudém regionu Indie, kde továrna vytváří mnoho pracovních míst. Ta jsou nabízena primárně sociálně znevýhodněným osobám – samoživitelkám, vdovám a rodinám s velkým počtem dětí. Firma se tak zapojila do celosvětového projektu Women in Need, tedy Ženy v nouzi. Cílem nápadu je pomáhat ženám s hledáním práci.

Koberec Pucon od Bomat ze polyesteru a vlny.

Zajímavostí jsou pak 100% vlněné koberce nizozemské firmy Karté. Technologií pojení vznikají koberce s neopakovatelnou strukturou velkých smyček, jež připomínají berberské smyčky. Nebo také neuvěřitelně hebké koberce z čistého hedvábí Pure Silk od Object Carpet.

Luxusní koberec Pure Silk od Object Carpet ze 100% hedvábí.

Na lněné koberce se specializuje belgická značka Secrets of Linen. Vyrábí je výhradně z nejkvalitnějšího lnu, pěstovaného v Belgii, Nizozemsku a Francii. Výhodou tohoto tradičního materiálu je termoregulace, kdy v zimě výborně izolují od chladu a v létě naopak přirozeně chladí.

Vzorky luxusních koberců na showroomu BOCA.

Ceny luxusních ručně vyráběných koberců se pohybují přibližně od 5 000 korun za metr čtvereční. Cena je vyšší už kvůli použitým materiálům a ruční výrobě. Vybrat ten pravý koberec není jednoduché; možností je totiž opravdu hodně. Hlavní je vyzkoušet si materiál a strukturu osobně a nechat si poradit. A od toho je tu BOCA, která vám ráda pomůže se vším, co se koberců týká – nenajdete tu snad jen ty létající.

__________________________________________________________________________________

 

Boca Praha

www.bocapraha.cz

Vinohradská 2828/151,  Praha 3

Atrium Flora, budova B, 9. patro (vstup z ulice Jičínská)

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: via bocapraha.cz

Publikováno: 18.01.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...