Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Okouzlující sauny, které zahřejí na těle i na duši

Okouzlující sauny, které zahřejí na těle i na duši

Co podpoří fyzickou i psychickou kondici a u čeho si skvěle odpočinete? Saunování! Je blahodárné pro celý organizmus, který jednou za čas nějaký ten pořádný relax přeci jen potřebuje. Nejlépe o tomto zvyku ví v severských zemích, odkud pojem sauna pochází. Lidé tam využívají tento rituál nejen k zasloužené chvilce odpočinku, ale také k příjemnému setkání s přáteli.

Vzali jsme si do hledáčku zajímavé a netradičně řešené sauny, které vás svým vzhledem a moderním designem jistě ohromí.

SAUNA GROTTO

Stříbřité vody jezera Huron v severním Torontu odhalují krásy tamního prostředí. A právě zde vytvořil tým architektů ze studia Partisans dokonalou oázu klidu a míru. Jako prostor pro saunu Grotto jim posloužila rozsáhlá prehistorická skalní formace.

Pro architekty bylo prvním krokem dokonalé pochopení samotné skály. Kaskádové žulové útesy nabízely nové možnosti i ničím nerušené výhledy na obzor. Harmonie a propojení s okolní přírodou byly hlavními motivy celého projektu.

Formy navrhovaného zakřivení vyžadovaly konstrukční řešení s využitím nejmodernějších 3D technologií. Pomocí skenerového laseru bylo vytvořeno více modelů v různých měřítkách a materiálech. Díky tomu mohli dokonale pochopit vlastnosti materiálů, vymodelovat a postavit saunu v podobě jeskyně.

Architekti v prostoru sauny vytvořili iluzi vyřezávaného interiéru. Pro tyto účely zvolili cedrové dřevo, které má skvělé vlastnosti: je odolné vůči hnilobě, drží barvu, podporuje místní zdroje a má špičkovou kvalitu.  

Různě velká kulatá okna nabízí krásné výhledy na jezero i okolní krajinu. Architekti využili dvojitého a v některých místech až trojitého zasklení z vysoce účinného tepluvzdorného skla, čímž zajistili i vysokou úspornost energie a životnost.

SAUNA VIBA

Do kategorie menších saun by se dala zařadit litevská sauna Viba z repertoáru architektonického studia Spot Architects. Ti ji postavili na zahradě majitelů s přihlédnutím na dvě hlavní omezení. A tím byl daný prostor 25 metrů čtverečních a dostatečná vzdálenost od okolních pozemků a sousedních obydlí.

Rozmanitý stavební koncept neumožňoval klasický design sauny, proto byla stavba postavena v rohu zahrady, dostatečně daleko od okolního prostředí.

Architekti měli za cíl vytvořit iluzi většího prostoru. Toho docílili tak, že využili osvědčených principů designu. Například geometrie stavby. Pečlivě propojili vnitřní prostor s čistými liniemi i možnost přístupů ven do zahrady.

Dalším principem, se kterým architekti pracovali, bylo optické rozdělení vnitřního prostoru. Sauna v přírodním dřevu kontrastuje s chladnými skleněnými a kamennými prvky ochlazovací místnosti. Tyto dva prostory jsou na první pohled úplně jiné, a přesto se doplňují.

Koncept stavby odráží základní funkčnost sauny, a tím je kontrast mezi teplem a zimou. Stejně jako analogie spojení mezi nebem a zemí, které zastává všechny čtyři klasické prvky: vodu (bazén), oheň (sauna), vzduch (střešní okno) a zemi (salonek).

SAUNA GÖTEBORG BATHING CULTURE

Průmyslový přístav v Göteborgu, který se stává čím dál víc kulturním švédským střediskem, doplnil své industriální prostředí o netypickou saunu Göteborg Bathing Culture. Na projektu pracovali architekti z ateliéru raumlabor.

Znečištění vody v současné době neumožňuje přímé koupání v docích, a tak architekti vymyslelli různé kulturní aktivity, které koupání nahrazují.

Toto místo má velmi zvláštní atmosféru a je hodně odlišné od ostatních urbanizovaných veřejných prostor v Göteborgu. „Vizuální spojení nového intimního prostoru uvnitř hrubého přístavního prostředí a starého města bylo od počátku klíčovým aspektem pro výběr lokality," vysvětlují architekti.

Mnohostranné využití veřejného prostoru je hnací silou rozvoje živých, moderních a adaptivních čtvrtí. „Snažíme se vymýšlet nové, uživatelsky orientované aplikace a zapojit do nich samotné urbanisty. Vytváříme si tak vlastní prostor ve městech,“ vysvětlují projektanti.

APPLESAUNA

Saunu, která se dokonale ztotožňuje s okolním prostředím a která je inspirována ovocem, byste našli v městečku Saltusio v severní Itálii. Nazývá se Applesauna a je součástí tamního hotelového komplexu Apfelhotel Torgglerhof. Architekti ze studia noa* network of architecture se inspirovali právě jablkem z okolních jablečných sadů.

„Bylo pro nás nezbytné, aby se kouzlo okolní zahrady a přírody stalo interpretací architektury a aby nová sauna s okolní krajinou naprosto splynula,“ vysvětlují architekti.

Klíčovým prvkem designu se stal celoroční cyklus zrání jablka, kde sauna představuje období odpočinku.

Celý prostor sauny je velmi klidný a noří se do nitra přírody. Zvenku vypadá stavba jako zelený kopec, který se však postupně mění a prolíná do intimního až mystického prostředí interiéru sauny.

SOLAR EGG

Jako blýskavý šperk či krásné zlaté vajíčko vypadá sauna ve Švédsku, která v sobě skrývá hlubší význam. Navrhli ji mezinárodně uznávaní umělci Mats Bigert and Lars Bergström, kteří čerpali inspiraci z arktického klima, ve kterém se během roku mění světelné podmínky. Od 24hodinové zimní tmy až po nepřetržitá sluncem zalitá období.

Sauna Solar Egg má tvar vajíčka, které symbolizuje znovuzrození a nové příležitosti na začátku urbanistické transformace tamního prostředí. Projekt totiž zahrnuje přemístění celých městských částí v reakci na pokles půdy, způsobený desítkami let těžby železné rudy.

 

Uvnitř sauny se nachází velká centrální kamna v kruhovém dřevěném interiéru, jenž kopíruje vnější hranaté struktury. Sauna je okouzlující zvenčí, příjemně překvapí ale i zevnitř. 

Sauny, dříve veřejné lázně, byly kdysi místem pro společenská setkání. Byl to prostor nejen pro relaxaci a sport, ale také pro politiku, diskuze, obchodní jednání či erotiku. V dnešní době slouží především k relaxu, který si současná uspěchaná doba tolik vyžaduje. Když se k tomu navíc připojí i harmonie prostředí, pohodlí a design, potěšíte nejen tělo, ale i duši.

Podívejte se také na jiný zajímavý projekt: Plovoucí dřevěný ostrov v Kodani - pro odpočinek i kulturní akce.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...