Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V Kodani vznikl plovoucí dřevěný ostrov pro odpočinek i kulturní akce

V Kodani vznikl plovoucí dřevěný ostrov pro odpočinek i kulturní akce

Se zajímavým projektem, jak oživit vodní svět kodaňského přístavu, přišlo mezinárodní duo architektů Marshall Blecher a Magnus Maarbjerg. Ti navrhli dřevěnou plošinu o rozloze 25 metrů čtverečních, která pluje na vodní hladině. Projekt s názvem Kodaňské ostrovy by měl ukázat nový typ veřejného prostoru, kde se budou moci scházet nejen rybáři či veslaři, ale v rámci různých kulturních akcí i všichni lidé, kteří budou chtít zažít netradiční atmosféru na vlnách Baltského moře.

Australský architekt Blecher a jeho kolega Maarbjerg z dánského studia Fokstrot vytvořili první z devíti plánovaných dřevěných ostrovů. Tento prototyp s názvem Ø1 byl vyroben tradiční rukodělnou technikou tak, jak se od jakživa v tomto regionu zpracovávaly dřevěné lodě. Do středu plošiny byl vsazen živý strom, díky kterému působí toto místo takřka jako opravdový ostrov.

„Ostrov byl měl být využíván jako místo odpočinku pro kajakáře, plavce, k opalování a rybaření. Plánujeme zde také dny, kdy bude platforma hostit i sérii přednášek o budoucnosti přístavních měst,“ říká Marshall Blecher.

První dřevěný ostrov Ø1 slouží převážně k odpočinku. Živá lípa mu dodává svěžest přírody a ve slunných dnech také stín. Všechny z celkem devíti ostrovů, které designéři navrhli, mají mít různé účely a funkce. Jeden z nich bude sloužit například jako potápěčská plošina, jiný jako malé pódium, další bude plovoucí kavárna, farma pro pěstování slávek jedlých, sauna a další.

Tyto platformy se mají v budoucnu sloučit, vytvořit síť ve veřejném prostoru a poskytnout oživení v rychle se rozvíjejícím kodaňském přístavu. Ostrovy budou tvarově navrženy tak, aby mohly být spojeny dohromady při různých festivalech či speciálních akcí. Lze je i umístit na nově rozvinutá či nevyužívaná místa. Dánská veřejnost se tak může začít těšit na nové kulturní zážitky, které jim kodaňské ostrovy přinesou.

V době rychlého rozvoje měst i stoupající hladiny moře je takový typ projektu pro moderní dobu, a především budoucnost velice důležitý. Marshall Blecher si myslí, že plovoucí dřevěné ostrovy mohou být vytvořeny pro podobné využití i v jiných městech, včetně jeho rodného Sydney. „Sydney má obrovský a krásný přístav, ale dominují mu pouze domy a řady nevyužívaných jachet, Takové projekty by proto mohly pomoct demokratizovat přístavy a přinést nějaký život zpět na vodu,“ vysvětluje s nadšením architekt.

S podporou Nadace dánských uměleckých děl a Kultury365 se v kodaňském přístavu snad již brzy objeví všechny z navržených ostrovů a veřejnost si tak bude moci začít užívat tento kouzelný vodní svět plnými doušky.

Pokud vás zajímají netradiční projekty vytvořené na vodě, podívejte se s námi také na jiné místo kodaňského přístavu do Hausbotu, který propojuje život na moři i ve městě či do naší rodné Prahy na Hausbot Port X.

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Marshall Blecher and Fokstrot, Christian Emdal, Airflix

Zdroj: designboom.com

Publikováno: 30.05.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...