Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Opravdová Kuba v každém doušku. Tak chutná rum Eminente

Opravdová Kuba v každém doušku. Tak chutná rum Eminente

Zapadlé vesničky, dlouhé lány cukrové třtiny, ohrožené druhy rostlin a zvířat… Stačí chvíli hledat, a na Kubě objevíte kouzelná zákoutí i ryzí přírodu. Možná dokonce spatříte i krokodýla kubánského, endemitní druh, který jinde na planetě nepotkáte. Právě tento plaz se stal symbolem rumu Eminente, který nově přibyl do portfolia prémiového výrobce lihovin Moët Hennessy.

S jedinečnou recepturou přišel César Martí, rodák z centrální kubánské provincie Villa Clara a nejmladší rumový mistr v historii Kuby – stal se jím už ve svých 33 letech. „Vyrůstal jsem obklopený cukrovou třtinou. Ta nekonečná pole mě fascinovala, stejně jako sladká chuť třtiny,“ vzpomíná. Jak někdy s nadsázkou říká, cukrová třtina mu zkrátka koluje v žilách.

Tento maestro ronero nedá dopustit na tradiční výrobní postupy a ingredience, proto se jich držel i při přípravě nového destilátu. Jeho inspirací byly tradiční kubánské rumy z 19. století. Eminente je jeho splněným snem – tradiční rumy toužil přivést zpátky k životu a vdechnout jim punc současnosti. Nebál se přijít s inovacemi: našel nový způsob vyzrávání a míchání. Při výrobě rumu Eminente se například používají sudy z bílého dubu, kdysi používané ke zrání whiskey.

Výsledkem je perfektně vyvážená chuť. Trochu osvěžující, trochu robustní. Postupně odhaluje své vrstvy a nepřestane vás překvapovat ani po několikátém doušku. Komplexní aroma je zase zásluhou pečlivé destilace a dlouhého zrání.

Eminente je navíc jedním z mála kubánských rumů, který obdržel žádaný status Denominación de Origen Protegida od kubánské regulační rady. Ta určuje přísná pravidla, která mají zajistit autenticitu a vysoké standardy kubánského rumu. Jen málo výrobcům se daří veškeré nároky splnit. 

Vybírat můžete rovnou mezi dvěma variantami. Eminente Reserva má aroma čerstvě pražené kávy a dodává rumu jemný nádech pečených mandlí a kakaa, Eminente Ambár Claro zase potěší ovocným nádechem. Objevíte v něm mimo jiné tóny zeleného jablka, hrušky a heřmánku.

Ke stylovému rumu patří stylové ochutnávání. Moët Hennessy proto oslovil architektku Ingrid V. Lermen, zakladatelku ateliéru Intra Muros, aby v srdci Prahy navrhla tajný degustační prostor, kde se časem budou konat ochutnávky pod vedením ambasadorů, večery za doprovodu živé hudby i párování rumu s jídlem. 

Casa Eminente je opředená tajemstvím, stejně jako ta pravá Kuba i rum Eminente. Dostanete se sem jen na pozvání, nebo po předchozí domluvě. Adresu zkrátka jen tak někde nenajdete. Něco málo jsme o Casa Eminenta ale přece jen prozradili


Chcete jedinečnou degustaci zažít? Ozvěte se.

*

Kde koupit Eminente?

Global Wines & Spirits

Alkohol.cz

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: via Moët Hennessy, Filip Šlapal

Publikováno: 09.01.2021


Přidejte se k Insidecor komunitě...