Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Podkrovní pokojík od studia Archonaut si zamilují všichni kluci

Podkrovní pokojík od studia Archonaut si zamilují všichni kluci

Architektonické studio Archonaut vytvořilo úžasnou rekonstrukci dětského podkrovního pokoje. Hlavním architektem projektu byl Jan Lorenc, který naslouchal a řídil se přáním klientů, v tomto případě rodičů. Ti chtěli svým dvoum synům vytvořit hezký a praktický pokoj, kde se interiér ponese v čistém, neutrálním designu a poslouží dětem bez větších změn co nejdéle. Přáli si také dostatek úložných prostor a maximální zachování podlahové plochy, která by měla sloužit na hraní.

Původní stav pokoje byl nevyhovující, díky tvarově problematickému podkroví domu. V místnosti se nacházel pouze katalogový nábytek, kvůli kterému nebylo možné optimálně využít celý prostor.

Ideálním řešením byl podle architektů design v minimalistickém stylu s čistými a jednoduchými tvary vestavného nábytku. „Často se inspirujeme minimalistickým interiérovým designem, který je oblíbený převážně v asijských zemích. V tomto případě jsme se inspirovali minimalistickými interiéry, kde byl kladen důraz na efektivní práci se stísněnými prostory,“ vysvětluje Jan Lorenc.

Bílý a lehce lesklý nábytek vyrobený na míru, zvyšuje světlost interiéru a zároveň i pocitově zvětšuje nevelkou místnost pokojíku. V kontrastu s těmito bílými plochami je dřevo, které naopak vytváří vřelou a útulnou atmosféru. „Díky pečlivému rozměření jsme navrhli vestavěný nábytek, který interiér optimalizuje, a díky kterému je možné plně využít každý kousek místa“, dodává architekt.

Jako nejzajímavější prvek interiéru považuje studio Archonaut svítidlo ve tvaru stíhacího letounu, které je vytvořeno z tenké překližky frézou CNC. Jiným a neméně zajímavým kouskem je i šatní skříň, na níž je dominantním prvkem řezaná grafika raketoplánu. A jak na tyto originální dekorace architekti přišli? „Měli jsme jasno hned, jak jsme se zeptali dvou malých kluků, pro které je interiér určený. V podstatě nám odpověděli, že nejraději ze všeho mají rychlé stroje. A co je rychlejší než letadla a raketoplány?

Umístění postelí je trochu neobvyklé, ale díky tomuto rozmístění, vznikl pod jednou z nich prostor pro další využití. Lze sem umístit matraci, která bude sloužit pro příležitostné přespání kamarádů nebo místo poslouží dětským hrám. V budoucnu, až budou děti větší, bude tento prostor využit pro praktické, úložné kontejnery na kolečkách.

Nejvíce nás na tomto projektu bavilo vymýšlet způsoby, jak se nejlépe vypořádat s nestandardním tvarem pokoje. Vytvářet design pro děti je vždy ta největší zábava..“ dodává Jan Lorenc na závěr.


Archonaut architektonické studio

Černokostelecká 90, Praha 10 - Strašnice

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Pavel Tománek, Archonaut

Publikováno: 13.11.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...