Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Podzim ve znamení Designové budoucnosti

Podzim ve znamení Designové budoucnosti

 

Jaká je budoucnost designu? Jsme na ni připraveni? Která témata hýbou světem designu v zahraničí? Na tyto a mnohé další otázky odpoví nový projekt organizace Czechdesign s názvem Budoucnost designu, jež do Prahy přiveze přední zahraniční designéry a teoretiky. Ti propojí české publikum se zahraničním kontextem designu a spolu s nimi se zamyslí nad budoucností této oblasti kreativních průmyslů.

Přednášky a workshopy jsou určené především pro studenty designu, designéry, ale i širokou veřejnost. Jejich předmětem bude mimo jiné sociální role designu a jeho vztah ke společnosti, budoucnost jednotlivých designérských disciplín nebo role výzkumu v designu. Cílem je rozvinout odbornou diskuzi v těchto oblastech a uvést ji do celoevropského kontextu.

Designéři - Podzim ve znamení Designové budoucnosti

Přednášky i workshopy povedou zahraniční odborníci a osobnosti z oblasti designu. Představí se například Fedja Vukic, profesor teorie a historie designu na Fakultě architektury Univerzity v Záhřebu se svou přednáškou o designu v balkánských zemích.

Mezi další přednášející patří Alice Rawsthorn, britská teoretička píšící pro světové vydání The New York Times, Jeremy Myerson, spoluzakladatel a ředitel londýnské Royal College of Art nebo Guy Julier, profesor z University of Brighton, který vede výzkumný tým pro současný design ve Victoria & Albert Museum Guy Julier.

Designéři - Podzim ve znamení Designové budoucnosti

Alice Rawsthorn, Guy Julier, Jeremy Myerson, a Fedja Vukić

Projekt byl zahájen již v únoru odbornou diskuzí o příležitostech a výzvách českého designu, které se zúčastnili jak čeští, tak i slovenští odborníci z praxe a akademické sféry. V dubnu také zavítala se svou přednáškou do Prahy, Zlína a Ústí nad Labem odbornice na design konzultace Amrita Bhui z holandské organizace PARK. V květnu v pražském Kině Aero přednášel designér působící ve Švýcarsku Lars Wallentin spolu s českými kolegy Petrem Babákem a Janem Činčerou o budoucnosti disciplín obalový a grafický design.

Designéři - Podzim ve znamení Designové budoucnosti

Partnery Czechdesignu je Norwegian University of Science and Technology. Přednášky a workshopy budou vedeny ve spolupráci s českými univerzitami, jako je například Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Fakultou umění a designu Univerzity J.E. Purkyně v Ústí nad Labem nebo Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Designéři - Podzim ve znamení Designové budoucnosti

Díky tomuto projektu, financovaného z Fondů EHP, můžete svůj podzim naplnit designem od babího léta po první spadané listí. Více informací včetně programu naleznete zde. Budoucnost designu má našlápnuto stát se jednou z velmi zajímavých událostí, které se u nás pořádají a my sami jsme zvědaví, co nového do českých designových vod přinese. 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Lucie Hrdličková Autor:
Lucie Hrdličková

Foto: www.budoucnostdesignu.cz

Publikováno: 24.08.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...