Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

3M Design Innovation Award: Odlepit se od zajetých kolejí

3M Design Innovation Award: Odlepit se od zajetých kolejí

Setkáváte se den co den s předměty, které by si podle vás zasloužily nápaditější využití? Vždy jste snili o tom, že svými nápady přispějete k inovaci zaběhlých technologií či materiálů? Ať už jste v plození nápadů profesionálně zběhlí, nebo je pro vás kreativní práce pouze příjemným způsobem odpočinku, nebo jste zvyklí přenášet své nápady do reality v rámci studia či kariéry, nebo je jen tak nosíte v hlavě, zbystřete. Organizace CZECHDESIGN společně se společností 3M připravila další díl soutěže 3M Design Innovation Award – tentokrát na téma inovativního využití suchého zipu.

Události - 3M Design Innovation Award: Odlepit se od zajetých kolejí

Nadnárodní společnost 3M, jedna z nejvíce inovativních firem světa, neustále stojí o neotřelé nápady. Pro svůj materiál, samolepicí suchý zip Dual Lock™, hledá nové uplatnění. To si slibuje nalézt v soutěži 3M Design Innovation Award VOL II, která je již podruhé otevřena všem českým a slovenským designérům. Designéři mají do 10. května 2015 možnost přihlásit svůj návrh produktů/postupů/služeb využívající inovativním způsobem samolepící suchý zip Dual Lock™.

Autoři tří až pěti nejlepších návrhů budou vybráni odbornou porotou a každý z nich oceněn 15 000 korunami. Mimo finanční odměny výherci také získají možnost prezentace vlastního návrhu na festivalu Česká inovace 2016 a podporu při případné realizaci projektu.

Do soutěže se mohou přihlásit všichni designéři, studia či studenti designu z České a Slovenské republiky, a to neomezeným počtem návrhů, které se odevzdávají v elektronické podobě od poloviny března 2015 na webovém portále organizace CZECHDESIGN. Užší okruh finalistů bude v průběhu května 2015 vyzván k osobní prezentaci návrhů před porotou.

Události - 3M Design Innovation Award: Odlepit se od zajetých kolejí

O vítězi rozhodne vícečlenná odborná porota, ve které zasednou zástupci 3M, odborníci na daný materiál a organizační a finanční garanti soutěže – Jan Mašek/3M Innovation Leader, Petr Raboch/vedoucí marketingu průmyslové obchodní skupiny, 3M Česko, Kamil Pošvic/zástupce České spořitelny, Jana Vinšová/manažerka CZECHDESIGN a zástupci designérské obce: Jan Plecháč/designér a držitel hlavní ceny Designbloku 2014 a Martin Imrich/designér nominovaný Akademií designu ČR se svým studiem Koncern na Designéra roku 2014.

„Nápadů máme všichni spoustu, ale ty nejcennější jsou ty, které jsme schopni uvést v život, nápady, které jsou v průsečíku množin atraktivita - proveditelnost - finanční výhodnost,“ vysvětluje záměr soutěže Jan Mašek, Innovation Leader 3M

Události - 3M Design Innovation Award: Odlepit se od zajetých kolejí

Samolepicí suchý zip 3M™ Dual Lock™ je produkt se speciálním systémem plastových hříbečků, které vytváří opakovaně rozebíratelný spoj. Je využíván všude tam, kde je třeba pevný, spolehlivý, ale přesto rozebíratelný spoj. Můžete se s ním tedy setkat například v dopravních prostředcích, interiéru, nábytku, výstavnictví, firemních prezentacích a tak dále. Jde o neotřelou alternativu standardních metod spojení jako jsou šrouby, nýty, západky, lepidla a další. Poskytuje univerzální řešení upevnění všem aplikacím, které vyžadují vysokou flexibilitu a neviditelnou fixaci.

Je vyroben z polyolefinové nosné vrstvy vybavené stovkami hlaviček hřibovitého tvaru na krátkých nožkách. Zip má z jedné strany silně lepicí část, díky které jej lze kdekoliv umístit. Stlačením dvou stejných částí zipu dohromady vznikne stabilní, silné a znovu rozebíratelné spojení, což umožňuje snadné zacházení.

Události - 3M Design Innovation Award: Odlepit se od zajetých kolejí

Princip této technologie v přírodě používají třeba jihoameričtí mravenci, v šedesátých letech proslula díky americké NASA, protože ji kosmonauti používali k uchycení různých předmětů – od balíčků jídla po nářadí. V dnešní době se dokonce využívá k připevnění solárních panelů na satelitech. I ve zdravotnictví si dokázal zip vybojovat své použití a od konce šedesátých let jej návrháři začlenili do běžného života všech smrtelníků; začali jeho princip využívat v obuvi a další využití v módním průmyslu na sebe nenechalo dlouho čekat.

Od batohů, peněženek a oblečení vedla ještě dlouhá cesta k jeho použití ve světě designových produktů. V nejbližší době bude nově k nalezení například na produktech předního českého dodavatele skleněných svítidel. Pro dosažení elegantního bezešroubého řešení se pro připevnění pohledové krycí lišty exkluzivních svítidel Preciosa používá právě Dual Lock™.

Pro vzorky suchého zipu zaběhněte v průběhu soutěže do galerie CZECHDESIGN na adresu Vojtěšská 3, Praha 1 nebo si promluvte přímo s odporníky z Divize lepení a spojování 3M, a to na prohlídce 28. 4. 2015 od 9 do 12 hodin na adrese: V Parku 12, Praha 4Pokud budete mít zájem se kurzu zúčastnit, potvrďte svou účast do 26. 4. 2015 na email: ludmila.bohacova@czechdesign.cz.

Neváhejte a zkuste své štěstí - možná právě váš nápad posune více než půlstoletí nepřekonaný vynález George de Mestrala a nalezně další potenciál tohoto geniálního systému.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Foto: Lucie Nohejlová, 3M, CZECHDESIGN

Publikováno: 04.04.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...