Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pohled na interiér z dřevěné perspektivy

Pohled na interiér z dřevěné perspektivy

Dřevo – nestárnoucí fenomén, tvárný a inspirativní. Materiál, který vybízí k ručnímu zpracování a přináší s sebou nové nápady a způsoby opracování. Mnoho výrobců se specializuje právě na dřevěné výrobky a my jsme vybrali zástupce klasického provedení nábytku i překvapivá řešení, kde se setkává design a dřevo.

Dřevěná židle je základem mnoha interiérů, je to klasika a pokud nehledáte něco specifického a výstředního, pravděpodobně sáhnete právě po ní. Elegantní dřevěná židle Pit s čalouněním dosáhla v roce 2013 až na cenu Red Dot Award. Vyrábí se ve dvou variantách, a to ve formě dřevěné skořepiny či s volnými zády a měkkým sedákem, a seženete ji u firmy Punto Design. Usadíte se na černý ořech nebo je vám bližší dubové provedení?

 

 

Židle Pit, Tonon.

Vícevrstevnatá konstrukce židle Neo připomíná vybroušený diamant. Ačkoli se jedná o dřevo, je lehká a pohodlná právě díky své abstraktní ergonomické stavbě.

Podobně jednoduchými tvary vyniká i židle Nonoto. Představuje čistý funkční design s charakterem. Vznikla s cílem poskytnout maximální komfort sezení. Je vyrobena z masivního dubového nebo ořechového dřeva s možností barevného moření. Masivní ořech či dub lze doplnit látkovým nebo koženým polstrováním pro větší pohodlí. Náznak skandinávské elegance seženete u firmy Stockist.

Mimo střídmou klasiku nabízí Stockist rovněž nepředvídatelné tvary. Možnost pohodlně se usadit do kulaté skořápky nabízí křeslo Barca Lux od japonského výrobce Conde House. Díky členité skladbě plynule mění tvar a pokud jde o hlavní roli v interiéru, jen těžko bude hledat soupeře. Podobně netradičním vzezřením mu může konkurovat stůl Turntable německé značky Zeitraum. Archaicky tvarovaný monumentální kus nábytku se vyrábí ve variantě jídelního stolu a nižšího odkládacího stolku.

Barca Lux, Conde House.

Stůl Turntable, Zeitraum.

Projekt One Eleven hledá nové cesty jak propojit konceptuální umění s řemeslem, chce změnit pohled na postavení nábytku v rámci interiéru. Vznikají umělecká díla v podobě objektu, který zároveň slouží jako nábytek. Tvůrci provokují, inspirují a přetváří dosavadní pojem užitého umění. Snaží se bořit hranice mezi uměním, objektem a nábytkem, vše ovšem začíná nápadem a dokonale promyšleným provedením – přesně tak, jak tvoří konceptuální umělci. 

Paraván Charcoal Mono rozčísne místnost teplými tóny ořechového dřeva. Díky výraznému dekorativnímu vzoru vás na časové ose posune o několik desítek let nazpět. Vzdává hold tmavému obložení luxusních prostor tak, jak jej známe z minulosti. 

Firma Loooox vás provede lesní pěšinou plnou organických přírodních tvarů. V hlavní roli je opět dřevo, minimálně upravené a ponechané s odkazem na původ užitého materiálu. Ať už se jedná o nízký stolek, sezení či dekorace.

Japonské studio Nendo, v jehož čele stojí známý designér Oki Sato, obrátilo svou pozornost k akustice a bukovému dřevu. Výsledkem je reproduktor pro značku Bunaco v podobě spirálovitého odřezku z buku s důrazem na tradiční japonské řemeslné zpracování.

Světlo a dřevo tvoří zajímavou dvojici. Na první pohled možná mírně nesourodou, ale o to zajímavější v reálném provedení. Dřevěná svítidla nejsou příliš obvyklá, a proto si zde zaslouží pozornost. Velikán designového osvětlení značka Marset představila kruhová nástěnná svítidla Ginger ve třech různých velikostech, které se dají efektně kombinovat v různých barvách. Kolekce Ginger obsahuje také závěsné a stojací lampy. Vyrábí se vysokotlakým lisováním dřeva a papíru a dostání jsou u společnosti Light Works. Svítidlo Arbo nechává vyniknout krásu dřeva spolu s červenými detaily. Neobvyklé zpracování navíc doplňuje polohovatelný světelný zdroj. Firma Halla ho nabízí v několika variantách, jako nástěné a závěsné nebo stojací lampu. 

Svítidla Ginger, Marset.

Svítidla Arbo, design: Luka Križek.

Společnost Punto Design se zaměřuje na výrobky italské provenience a do Čech přináší i značku Altacorte. Společnost založená v Itálii se specializuje na zpracování dřeva a dřevěné výrobky. I tam se rozhodli, že dřevěná svítidla mají v dnešním světě smysl. LH24 je vysoká stojací lampa s netradiční konstrukcí opatřená rámem z aljašského dubu. K světelnému zdroji je připojen kruh, kterým se reguluje směr světla. LH30 působí jako pořádný kus dřeva. Zpoza nerovných okrajů se ovšem line světlo. Dubová prkna jsou podsvícena LED osvětlením a lze je instalovat jak horizontálně, tak vertikálně. 

 

LH24, Altacorte.

LH30, Altacorte.

S vašimi smysly si pohraje lustr Spiro od firmy LZF. Využívá optického klamu a dosahuje výjimečného výsledku co do efektu díky nepravidelným spirálám z dýhy. V různých barevných provedeních se dá skvěle kombinovat se zbytkem interiéru. Naopak u lustru Bang nechal výrobce vyniknout hladký dřevěný povrch stínidla, skrze který se může světlo mělce rozlévat po prostoru. Spojení dýhy a lesklého kovu v jednoduchém tvaru připomíná miniaturní slunečník.

Lustr Spiro, LZF.

Lustr Bang, LZF.

Dřevo vnáší do interiéru teplo, pohodlí a charakter. Živý materiál vzniklý v přírodě má své charisma, každý kousek je jedinečný a nese otisk stromu, z kterého byl vyroben. A už dávno neplatí, že dřevěný může být jen nábytek nebo podlaha – dřevo je zkrátka všude.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...