Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Povedená rekonstrukce pařížského bytu v budově z 30. let

Povedená rekonstrukce pařížského bytu v budově z 30. let

Když se francouzská režisérka a redaktorka časopisů MilK a MilK Decoration Isis-Colombe Combréas se svým manželem fotografem Karlem Balasem a jejich dvěma dětmi rozhodli pro rekonstrukci svého bytu, byl pro ně prioritou čas. Nechtěli se dočasně stěhovat do jiného obydlí, a proto vsadili na menší architektonické zásahy. O to zajímavější bylo interiérové řešení, které propojilo moderní prvky s těmi historickými. Budova, ve které se byt nachází, byla totiž postavena ve 30. letech.

Byt o rozloze 180 metrů čtverečních si vzalo pod svá křídla italské studio Marcante-Testa. Požadavky rodiny byly jasné a přesné. Přála si vytvořit rekonstrukci s minimalizováním stavebních úprav a doby výstavby. Architekti tak měli za úkol dokončit projekt do tří měsíců. Což se jim podařilo, a to velmi nápaditým způsobem.

Již před rekonstrukcí vynikal interiér bytu zajímavými kousky designu i samotné historie. Od počátku si designéři jasně uvědomovali potřebu zavést nový architektonický řád, který by překonfiguroval stávající prostor, aniž by ho museli fyzicky nějak více upravovat s přihlédnutím na čas i rozpočet.

Kromě minimálních stavebních úprav byl do projektu zahrnut i systém kovových trubek a perforovaných panelů. Ty rozdělují některé místnosti a vzdávají také hold materiálům a původním prvkům budovy. Kovové trubky čtvercového průřezu, které vedou již z chodby a procházejí celým bytem, se dotýkají typicky dekorativních prvků, jako jsou např. okrasné štuky na zdech. Architekti tím vytvořili nové vizuální vjemy a zajímavé objemy perforovaných panelů, jež fungují jako oddělovače prostoru i podpěry pro nový nábytek s úložným prostorem.

Toto nové rozdělení prostoru má i hlubší smysl, jak říkají designéři: „Současnost nemůže uniknout minulosti. Podporujeme ji prostřednictvím dialogu jemných a někdy i dvojznačných prvků. Architektura se stává ozdobou.“

Kuchyň na míru zdobí, stejně jako okolní místnosti, geometrické prvky. Minimalisticky řešená kuchyňská stěna dosahuje až ke stropu a spolu s barevnou paletou působí velice útulným dojmem. Součástí kuchyně je i menší jídelní koutek. Hlavní jídelnu, navazující na otevřený prostor s obývákem, pak najdete hned vedle.

Ložnici oddělili architekti od koupelny perforovaným kovovým panelem. Ani zde nechybí umění a výrazné barvy, které prostor oživují. Velký abstraktní obraz jako kdyby mluvil vlastním jazykem a dodával interiéru nádech tajemna.

Nábytek v celém bytě byl z větší části vytvořen na zakázku tak, aby stylově zapadal do konceptu. I díky tomu vytvářejí všechny prvky designu prostředí, které je schopno odrážet a harmonizovat aspekty běžného života a prostřednictvím moderního stylu, který se nijak neskrývá, architekti vyzdvihují původní charakter budovy.

Dětský pokoj je hravý, plný tvarů a materiálů. Stejně jako pracovna, určena pro děti i rodiče. Do ní architekti vnesli hrstku ironie v podobě neobvyklého nábytku, jenž má podnítit nejen práci, ale i zábavu.

Barvy, geometrie, moderní umění i historie. Tak by se daly shrnout základní prvky zrenovovaného pařížského bytu, který si mladá rodina, jež má k umění blízko, opravdu zamilovala.

A jak to dopadne, když se do konceptu bydlení zakomponuje rovnou celá umělecká sbírka? Podívejte se na brazilský dům, jenž odkrývá uměleckou sbírku i bazén v obýváku.

 


Interiérové studio: Marcante-Testa
Via Valprato 68 Turin
Itálie

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...