Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Praha má svou první avokádovou restauraci. Navrhl ji ateliér Mimosa

Praha má svou první avokádovou restauraci. Navrhl ji ateliér Mimosa

Avokádo plní kuchařky i instagramové feedy. A teď má také svou restauraci. Nedávno se v pražském Karlíně otevřel Avocado Gang, kde si tuhle oblíbenou pochoutku dáte na sto způsobů. To vše v interiéru od ateliéru Mimosa.

Za nevšedním nápadem stojí novinářka a podnikatelka Karolina Konečná. Proč zrovna avokádo? „Když bylo dceři deset, začala jíst vegetariánsky. Už nás nebavily rohlíky, a tak jsme experimentovali s avokádem,“ říká milovnice gastronomie. Doma vyzkoušeli tolik receptů, že bylo škoda je nepředat dál – a tak vznikl Avocado Gang, kde si dnes dáte různé druhy guacamole, avokádový cheesecake, avokádové lívance i avokádový burger. Restaurace zkrátka ukazuje, že salátem možnosti avokáda nekončí. 

Interiér restaurace dostali na starost architekti z ateliéru Mimosa. Co je napadlo, když viděli trochu bláznivé zadání? „Že to bude neskutečně zajímavý projekt, protože u nás ještě podobný podnik není. A je skvělé, když s něčím můžete přijít jako první,“ popisuje architekt Petr Moráček.

Architekti už dříve pro Karolinu Konečnou navrhli bistro Proti Proudu, které najdete jen o blok dál. „Jednou jsme tu seděli nad kávou a přemýšleli, čím bychom obohatili interiér Avocado Gangu. Hledali jsme něco, co by odrazilo výraznou barevnost avokáda. Vtom jsme si všimli obrazů, které v bistru zrovna vystavovala malířka Jitka Boková. A hned jsme věděli, že tohle je ono,“ popisuje Moráček.

Jitka Boková pro Avocado Gang vytvořila devět metrů dlouhý pestrobarevný stůl pro 24 lidí, který je srdcem celého interiéru. Při tvorbě měla naprostou svobodu a architekti vznik bytelného stolu popisují jako velké dobrodružství – do poslední chvíle totiž nevěděli, s čím výtvarnice přijde. Nakonec však vznikl přesně takový šperk, jaký si představovali. Obklopují ho barevné židle od české nábytkářské značky TON. „Zbytek interiéru je pak tlumený, aby dostatečně vynikly připravované pokrmy,“ vysvětlují tvůrci ze studia Mimosa.

Architekti do interiéru promítli také další vlastnost avokáda: syrovost. Tu ztvárnili pozinkovanými pláty, kterými obložili zdi. „Jsou ošklivě krásné a krásně ošklivé. Zinek vytváří působivé reliéfy, které do prostoru vnášejí strukturu,“ popisuje architekt Petr Moráček. Ze zinkované oceli vznikla také svítidla nad barevným stolem a podnože dřevěných stolů i židlí.

Avokádo je zásadní rovněž v grafickém konceptu restaurace, kterého se ujal Radek Rytina. Zelený plod zahrnul do loga i navigačního systému toalet, kde najdete avokádového panáčka a panenku. Hosté navíc díky otevřené kuchyni můžou obdivovat, jak s avokádem kouzlí kuchaři v čele s šéfkuchařem Ivo Koudelkou.

Do posledního detailu se dotahovalo nejen menu, ale i interiér. „Karolina pečlivě přemýšlela o všech navrhovaných řešeních a pokud o nějakém prvku nebyla přesvědčená, nepoužili jsme ho. Celý projekt provázela opravdová pečlivost,“ uzavírá ateliér Mimosa. Karolina Konečná si avokádo dokonce zamilovala natolik, že si ho nechala vytetovat. Prostě láska se vším všudy.

 


Avocado Gang

Křižíkova 72, Praha 8

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 08.11.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...