Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Praha má svou první palírnu ginu. Interiér navrhli mar.s architects

Praha má svou první palírnu ginu. Interiér navrhli mar.s architects

Na začátku byla stará garáž, láska k toniku a dva kamarádi. Ondřej Volák a Matouš Ballík začali před pár lety vyrábět tonikový sirup z přírodních ingrediencí – například českého chmelu – a později také tonikovou vodu. Jak sami říkají, šlo o garážový projekt, a tak svou značku pojmenovali Garage22. Od začátku ale věděli, že tonik rozhodně není poslední nápoj, pod který se podepíšou. Vždyť k oblíbenému hořkému nápoji neodmyslitelně patří gin. Ten teď začínají vyrábět v holešovickém Vnitroblocku; do party přibrali ještě Martina Přibíka, který má stejně jako zbytek party bohaté zkušenosti z gastronomické branže.

S prosbou o realizaci interiéru oslovili architekta Martina Šenbergera z ateliéru mar.s. architects. Ten už pro Ondřeje a Matouše před několika lety navrhl restauraci Nejen bistro, kterou dvojice do roku 2018 spoluvlastnila. Pak nadšení restauratéři založili vlastní podnik, bistro Pipca. I jeho interiér je Šenbergerovým dílem, navíc tu má podíl. Když tedy přišlo na další projekt, byli mar.s architects jasnou volbou.

Na první pohled je jasné, že ginu je v holešovické palírně věnována maximální péče. Na poličkách stojí desítky lahviček s lokálními botanicals, ze kterých se místní gin pálí. Kromě chmelu tu najdete například brusinky, kořen anděliky lékařské, puškvorec či okvětní lístky růží, které propůjčují růžovou barvu Pink Ginu.

Architekt chtěl nechat všechny ingredience vyniknout, stejně jako výrobní zázemí. „Měděné destilační zařízení od německé společnosti Arnold Holstein je samo o sobě designovým prvkem,“ popisuje Martin Šenberger a Matouš Ballík jeho slova doplňuje: „Firma patří mezi nejlepší výrobce na světě. Stroj jsme si nechali sestavit na zakázku, výroba trvala skoro rok. Ve srovnání s vyřizováním všech potřebných povolení to nic nebylo – byrokracie zabrala 22 měsíců.“ Na výrobní část navazuje společenská zóna s posezením na sofa a velkým stolem. Právě tady vznikají nápady, jak přísady kombinovat, i první ochutnávky.

Na míru vznikalo nejen destilační zařízení, ale také police a stůl. Kovové podnože dodal letenský ateliér Master & Master. Další doplňky architekti sehnali z druhé ruky. Například židle Ironica od českého výrobce TON a červenou sedací soupravu zakoupili v pardubickém antiku Pelmel. Grafiku zase dostal na starost Richard Jaroš ze studia Side2.

Menší svítidla pocházejí z Industrial antiku. Velké tovární lampy pro změnu ze zahrady Ondřejova kamaráda, objevily se tu ale spíš náhodou. „Přijel jsem ke kamarádovi na návštěvu a svítidla mi hned padla do oka. Ptal jsem se, co s nimi má v plánu, a on odpověděl, že je asi vyhodí. A tak jsem je zachránil,“ vysvětluje Ondřej.

Prostor je jednoduchý, svůj účel ale plní dokonale. Nekomplikovaný design má však ještě jeden, ryze praktický důvod. „Nájemní smlouva je na dobu určitou, a tak jsme zároveň chtěli, aby byl prostor flexibilní a vybavení se případně dalo snadno přemístit,“ říká architekt Martin Šenberger. Když ale půjde vše podle plánu, jednou by se Garage22 mohla otevřít veřejnosti. Prozatím tu najdete aspoň prodejní okénko, kde vám namíchají první zcela pražský gin tonic.


Garage 22

Tusarova 31, uprostřed Vnitroblocku

Praha 7

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Boys Play Nice

Publikováno: 27.09.2020

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...