Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Od manažerů po studenty. Pivovar Spojovna propojuje obyvatele tří čtvrtí

Od manažerů po studenty. Pivovar Spojovna propojuje obyvatele tří čtvrtí

Tři rozdílné čtvrti, netradiční pozemek a odlišné skupiny zákazníků – od studentů po kravaťáky. Architekti z ateliéru mar.s architects dostali nelehký úkol: vytvořit podnik, který propojí město i lidi. Výsledek? Pivovar Spojovna.

Pokud něco umí spojit lidi, pak je to pivo. Pivovar Spojovna stojí na pomezí Kunratic, Chodova a Šeberova, tedy čtvrtí, které zahrnují sídliště, rodinné domy i rozsáhlé kancelářské objekty. Na pivo sem chodí jak studenti z přilehlých kolejí, tak i manažeři a rodiny s dětmi. „Obědy patří kravaťákům a večery študákům,“ říká tým Spojovny.

Součástí pivovaru je salonek, terasa i venkovní kiosek s menším výčepem. Ateliér mar.s architects dostal za úkol navázat na design pivovaru Hostivar 1, jednoho ze sesterských pivovarů Spojovny, který navrhl ateliér ADR. Podoba je jasná už zvenku – Spojovna je stejně jako Hostivar obložená smrkovými latěmi, v tomto případě mořenými na černo. Hmotu obložení narušuje průhled do pivovarského zázemí, hosté tak můžou nakouknout pod ruku sládkovi.

Motiv spojování je jasný i z grafického designu od ateliéru Dynamo Design. Podnik prostupují jednoduché kresby, které ukazují, co můžete v okolí pivovaru dělat a kdo všechno sem chodí. V potisku na zdech najdete kravaty, kufříky i učebnice.

V interiéru architekti kombinovali smrkové dřevo s industriálními prvky. Stejně jako v Hostivaru 1, i tady najdete odhalené konstrukční prvky: prostor ozvláštňují šedivé cihly s dutinkami. „Záměrně jsme je otočili dutinkou do interiéru, abychom do prostoru dostali zajímavý detail a kresbu,“ popisuje Martin Šenberger a dodává, že jde zároveň o chytré a nenákladné řešení. Na atmosféru cihel navazuje betonová stěrka a ocelové tyče, do kterých jsou zasazené dřevěné rámy. „Když je velký prostor opticky rozčleněný a definovaný, lidé mají z interiéru lepší pocit,“ popisují mar.s architects.

Srdcem pivovaru je betonový výčep s výraznými kulatými svítidly z mléčného skla od českého výrobce Osmont. Jdou vidět už z dálky a usnadňují orientaci v prostoru – architekti je použili také v salonku. Zbylá svítidla jsou nevýrazná a jednoduchá, tvoří je žárovky zavěšené na ocelových konstrukcích.

 

Interiér postupně přechází v exteriér, a to hlavně díky proskleným stěnám, které dělí vnitřní posezení od terasy a zahrady. „Z Prahy postupně mizí podniky s rozlehlým venkovním prostorem. Proto jsme chtěli hostům dopřát maximální zážitek z exteriéru. Když už nepřeje počasí, mají zeleň alespoň na dohled,“ vysvětluje architekt Martin Šenberger. Když je hezky, skleněné stěny se dají otevřít, a propojení interiéru s exteriérem je tak ještě větší.

Pivem to však ve Spojovně nekončí. V budoucnu by se měla výrazně rozšířit zahrada, a to až čtyřnásobně. Přibýt by měl také ping pong, přírodní habrové bludiště, altánek pro grilování, pódium pro příležitostné kulturní akce a možná i rozhledna. Z pivovaru se tak částečně stane veřejný prostor, kde si k odpolednímu grilování s přáteli budete moct narazit sud. Pivo totiž nejlíp chutná přímo u zdroje.

Pivovar na všechny skupiny zákazníků myslí i v nápojovém lístku. Zajít sem můžete na Kunratického študáka, tedy osvěžující svrchně kvašenou jedenáctku, nebo třeba na pšeničnou dvanáctku Chodovský kravaťák. Pro milovníky experimentů je na čepu i Šeberovský fešák, silný stout, který se podává s čokoládou. Každý si tu zkrátka něco najde. Jak vyzývá tým Spojovny: Pivaři všech čtvrtí, spojte se!

 


Pivovar Spojovna

U Kunratického lesa 1801, 148 00 Praha 4

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 17.06.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...