Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pražská náplavka díky architektovi Petru Jandovi ožila

Pražská náplavka díky architektovi Petru Jandovi ožila

Praha má bohatý kulturní i společenský život, který podporují inovativní projekty. Mezi ty patří například i renovace pražské Náplavky na Rašínově, Hořejším a Dvořákově nábřeží, za níž stojí známý architekt Petr Janda. Díky němu se znovu oživil veřejný prostor, který teď slouží více lidem. Na místě, kde bývaly staré kobky, vznikly bary, ateliéry, veřejné toalety i městská knihovna a další rozšíření v podobě lázní se ještě plánuje.  

V roce 2002 postihly Prahu velké záplavy, které mnoho historických míst neblaze poznamenaly. Mezi nimi i Náplavku se starými kobkami. Tyto klenuté průplavy v nábřežních zdech kdysi zachytávaly vory a jiné plovoucí předměty z Vltavy. Kobky po záplavách zpustly, zatímco nábřeží si postupem času začalo získávat čím dál větší oblibu jak u turistů, tak i u místních. V letních měsících při hezkém počasí Náplavka opravdu hýří životem.

Jak ale využít tento veřejný prostor i během chladnějšího období a nepřízni počasí? Na tuto otázku byla jediná odpověď. Nabízela se renovace starých kobek a bývalých skladů dřeva. Přáním architekta Petra Jandy bylo především to, aby byla Náplavka navštěvovaná celoročně. Což se díky promyšlenému projektu podařilo.

Pražské nábřeží je přirovnáváno k jakémusi kosternímu systému, který umožňuje jedinečnou symbiózu veřejného prostoru s míchou města – řekou Vltavou. V regulované části břehů se nábřežní architektura stává páteří říční míchy, která prostřednictvím jednotlivých obratlů" nábřeží drží kosterní systém města. Na něm je pak zavěšena celá městská struktura, tvořící tělo.

 

Při rekonstrukci dbal architekt na těsný kontakt interiéru s exteriérem. Kontrast mezi bezprostředním vztahem s řekou a sekundárním spojením s městem z horní úrovně nábřeží je upevněn nově vytvořeným prostorem v podobě baru a dalších již zmíněných prostor. Charakteristický přístup k prostorovým detailům ukazuje krásu daného místa a současně doplňuje celek smysluplnými i smyslovými fragmenty.

 

 

Jako oko, kterým můžete hledět dovnitř či ven, vypadají velká okna celkem dvaceti bývalých kobek. Některé z nich jsou vytvořeny tak, aby byly zároveň i dveřmi. Promyšlený design a minimalistické řešení dokonale zapadají do konceptu zdejší krajiny a harmonicky propojují kouzlo nábřeží s kulturou a zábavou.

Eliptická otočná okna vyrobená z organického skla o tloušťce 7 centimetrů a průměru 5,5 metrů váží přibližně 2,5 tuny. Každé z nich má jedinečný tvar a vzhledem ke své velikosti přesahující standardní zasklení jsou to pravděpodobně největší otočná okna na světě. Otevírání a zavírání je poháněno motorem. Dalšími možnostmi jsou automatické otevírání pomocí snímačů pro detekci pohybu, nebo můžou být otevřeny obsluhou baru.

Architiektura pracuje s modulární rozmanitostí. Prostory jsou navrženy tak, aby symbolicky propojovaly veřejnou a komerční sféru a aby konstrukční zásahy co nejvíce splynuly s původní architekturou a krajinou nábřeží.

Architekt kladl důraz na to, aby bylo možné přizpůsobit každý prostor podle potřeby, ať už se jedná o nábytek, či interiérové prvky, které lze snadno přemisťovat. Samozřejmostí byl také dohled při úpravách prostor, aby byla zachována vize oblasti a zároveň byla zajištěna autentičnost pro každého nájemce.

Obrovská revitalizovaná nábřežní oblast, rozprostírající se podél tří pražských nábřeží, je dlouhá téměř 4 kilometry. Dokončená první fáze je největší investicí do veřejného prostoru v Praze od revoluce v roce 1989 a jde de facto o první investici svého druhu, která bude mít velký sociokulturní dopad.

 

 

Veřejné toalety jsou moderní. Minimalistické řešení dává průnik čistému designu a zajímavým prvkům i tvarům. Kombinace betonu a kovu i kontrastu světlých a tmavých tónů v industriálním duchu nijak neruší okolní prostředí.

Když se venku setmí, ožívá zcela jiná Náplavka, plná světel, romantiky a kouzelných zákoutí.

Pokud se chystáte na výlet či dovolenou do Prahy, určitě nesmíte Náplavku se svých plánů vynechat. Užijete si tam příjemné chvíle, plné kulturních zážitků.


Pražské náplavky

www.prazskenaplavky.cz

Blanická 1008/28
120 00 Praha 2

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 20.07.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...