Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pražský byt od studia SMLXL oživuje zářivá modrá

Pražský byt od studia SMLXL oživuje zářivá modrá

V blízkosti Letenského náměstí v Ovenecké ulici se nachází byt, který ožil modrými tóny a industriálním šmrncem. Za návrhem stojí architektky Klára Valová a Eva Mohylová ze studia SMLXL, jejichž záměrem bylo navrátit bytu jeho původní charakter a originálně ho zkombinovat s moderními industriálními a barevnými detaily.

Byt s 98 metry čtverečními a menším balkónem, určený mladému páru, se nachází v nově zrekonstruovaném bytovém domě. Developer ho předal ve stavu shell and core, neboli v takzvané základní úpravě bez finálních zásahů do interiéru, což byl pro architektky ideální stav. Jak pro návrh, tak i samotnou realizaci. Přesto však bylo potřeba několik stavebních úprav provést. Změnily se pozice stavebních otvorů a sádrokartonový strop, ale i rozvody elektroinstalací, vody a odpadů.

Na projektu jsme začaly pracovat v době, kdy byly ještě možné klientské změny. Takže jsme už na začátku přišly s konkrétními požadavky,“ vysvětlují architektky.

Hned při vstupu do bytu na první pohled upoutá betonové křesílko a posuvné ocelové zrcadlo, za nímž je chytře skrytý elektro rozvaděč. Černá dlažba opticky rozděluje vstupní halu od hlavní obytné části. Kromě bílých skříní je zde i tzv. černý box, který odděluje halu od kuchyně a ukrývá v sobě úložné prostory jak pro boty a kabáty, tak také pro veškeré kuchyňské spotřebiče. Velkou váhu věnovaly architektky také topení. Litinová tělesa doplnily o retro ventily v černé barvě. Celý interiér je tak sladěný jako celek, včetně vybraných doplňků a dekorací.

Mladí majitelé si přáli mít v bytě maximální úložné prostory, co největší hlavní obytný prostor, oddělenou pracovnu i samostatné pracovní místo v obývacím pokoji a také propracovaný systém ovládacích prvků.

Architektky chtěly částečně také navrátit bytu jeho původní charakter, který byl daný už jenom špaletovými okny. Proto zvolily obložkové, profilované dveře na míru, které ještě o trochu vyvýšily. Do hlavní obytné části pak zvolily dřevěnou podlahu s atypicky většími parketami, poskládanými ve francouzském stylu. „Naším záměrem bylo tyto původní prvky zkombinovat s industriálními a barevnými detaily,“ dodává Klára Valová.

Industriální prvky se opakují v kovu, který je využitý v různých podobách. Například v posuvných dveřích oddělujících vstup do obytného prostoru či jako plech za kuchyňskou linkou. Zajímavým detailem jsou také prvky z roxorových prutů, které slouží jako konstrukce pro knihovnu, spojka jednotlivých fošen u stolu nebo polička pro knížky v pracovně.

Projekt byl opravdu zábavný. S klienty jsme si výborně sedli, takže spolupráce probíhala v přátelském duchu. Podařilo se nám klasické původní prvky bytu posunout ještě někam dál a propojit je lehce industriálním způsobem, který nám je velice blízký. Tento byt je hlavně o detailech a materiálech. Nejvýraznějšími body interiéru jsou modré prvky, které prostupují celým bytem. Takto výrazná barevnost pro nás není zas tak typická, takže jsme se docela odvázaly,“ říká pobaveně architektka Klára.

Obývací místnost je vzdušná, prosvětlená a barevná. Dominují jí modré tóny sedačky i čelní zdi u nábytkové sestavy. Právě bílomodrá cihlová zeď vnáší do prostoru industriální nádech svou neopracovanou texturou. Otevřený prostor pokoje volně přechází v kuchyňskou část, jejíž součástí je také jídelna.

Kuchyň je stylová. Pracovní deska kombinuje bílý a černý Corian. Vynikají zde černé prvky, ať už se jedná o robustní závěsná svítidla, zavěšenou digestoř nebo integrovanou kuchyňskou stěnu se zabudovanými spotřebiči. Černé části jsou vyrobené z mořené překližky, která je různě skládaná, dále pak z tabulové barvy a oceli. Pod různými úhly osvětlení se tak v průběhu dne odstíny černé různě proměňují.

Bíle lakovaný kuchyňský ostrůvek v sobě zároveň nese i jídelní stůl z dubového mořeného masivu, ke kterému se pohodlně vejdou čtyři osoby. Celou jídelní sestavu pak doplňují židle ve dvou různých provedeních.

Do ložnice nechaly architektky vyrobit skříně na míru s atypicky frézovanými dvířky v bílé barvě. Jako úchytky jsou v celém bytě použita lana. Výrazným prvkem je zde postel, opět na míru doplněná o překližkové čelo a volně stojící noční stolky. Na ložnici navazuje hned jedna z koupelen. „Propojení koupelny s ložnicí fixním zasklením bylo přání majitelů, které jsme rády dodržely,“ říká architektka Klára Valová.

Koupelny jsou řešené minimalisticky. V menší z nich se kombinuje šedá dlažba a obklad imitující beton s bílou voděodolnou malbou. Ani zde nechybí ocel. Objevuje se na rámu skla do sprchy i u zrcadla. Industriálně je laděno také osvětlení. A to nejen v obou koupelnách, ale v celém bytě.

Větší koupelnu zdobí modrá mozaika okolo vany a nábytek z mořeného masivu. Celý koncept doplňuje betonová voděodolná stěrka, která přispívá k příjemné až tlumené atmosféře pro relax.

Líbí se vám interiéry v industriálním duchu? Podívejte se také na jiný projekt architektky Kláry Valové: Loft F5.04 - industriální byt s houpačkami pro mladé nebo se s námi vydejte do Ilustrovaného apartmánu pro cestovatele, za jehož vznikem stojí taktéž studio SMLXL.


Studio SMLXL

Bořivojova 998/103

Praha 3

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...