Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Procestujte Itálii skrz její řemesla s platformou Italian Stories

Procestujte Itálii skrz její řemesla s platformou Italian Stories

Cestování v dnešní moderní době nahradilo náboženství. Kdo necestuje, jako by nebyl. Ať už se vydáte kamkoli, byl tam před vámi většinou někdo jiný. Na internetu je nespočet tipů, kam vyrazit na výlet, kde pořídit nejkrásnější fotku a kde se nejlépe najíst. Největší přínos cestování je však v rozšíření vlastních obzorů a poznání toho, jak se na daném místě doopravdy žije. A to umožňuje nová platforma Italian Stories, která cestovatelům nabízí podívat se pod pokličku italské řemeslné výroby.

 

Itálie je s uměním a uměleckým řemeslem neodmyslitelně spjata a může se chlubit jedněmi z nejzkušenějších řemeslníků. Snad každý Ital má nebo měl v rodině řemeslníka. Italská příjmení a taktéž některé názvy ulic či městských částí odkazují k řemeslu a dokazují, jak důležitou roli pro Itálii řemeslo mělo. A stále má.

Dnešní řemeslníci pracují dle starodávných tradic svých předků, často však pečlivě ukryti před okolním světem. Platforma Italian Stories, za kterou stojí dva designéři Eleonora Odorizzi Andrea Miserocchi, se to rozhodla změnit a dát zájemcům možnost nakouknout pod pokličku konkrétních řemesel. Návštěvy v malých řemeslných podnicích jsou navíc tím nejlepším způsobem, jak udržet řemesla v dnešní technologiemi posedlé době při životě a jak zažít Itálii doslova na vlastní kůži. 

Kromě konkrétních zkušeností pro jednotlivce platforma navíc funguje jako archiv řemesel a snaží se nadchnout pro řemeslo i mladou generaci.

Platforma Italian Stories staví na osobním setkání cestovatelů a nadšenců s italskými řemeslníky, aby mohli předat svou vášeň dál. Řemeslníci, pro které je ruční práce každodenním chlebem, si mnohdy neuvědomují, jak vzrušující je pro lidi netknuté řemeslem vidět je při práci. K řemeslníkům se pak z workshopů a osobních návštěv dostává potřebný finanční příjem.

V návaznosti na antické umění stojí za návštěvu Patrizia, která se věnuje odlitkům ze sádry. Můžete využít návštěvy ateliéru, anebo si užít rodinnou dílnu

Doporučujeme dílnu Tisíc barev mramoru, kde vám Miranda vysvětlí všechny kroky potřebné k výrobě tradiční mramorové mozaiky.

Zajímavá dílna je i Scagliola, mezi ilustrací a realitou, kde vám Elisabetta a Alessandro vysvětlí základy této již téměř zapomenuté techniky štukového mramoru, kterou je vyzdobena například i Kaple svatého Kříže na Pražském hradě.

Za zmínku stojí i workshop, kde si za den vyrobíte židli z recyklovaného dřeva vinných sudů. 

V rozsáhlé databázi Italian Stories najdete stovky řemeslníků z celé země. Je jen na vás, co vás konkrétně zajímá: můžete hledat podle místa nebo materiálu a vybrat si mezi ukázkami práce, praktickými dílnami nebo dnem v botách řemeslníka či kompletními zájezdy na míru. Můžete si vyrobit krajkový svatební závoj ve Florencii či longboard s tesařem z Boloni.

A pokud chcete zcela unikátní zážitek, stačí kontaktovat tým Italian Stories, prý dovedou zařídit téměř cokoli. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Ela Prokopová Autor:
Ela Prokopová

Foto: www.italianstories.it

Publikováno: 09.02.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...