Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Radka Valová si v Pařížské hraje s kýčem i historií

Radka Valová si v Pařížské hraje s kýčem i historií

Byt plný prvků, kterých se lidé často bojí. Tak by se dal popsat apartmán, který ve druhém patře domu v Pařížské 23 vytvořila pro projekt SQUAT iD23 Radka Valová z ateliéru OOOOX.

Jelikož nemusela pracovat s konkrétním koncovým klientem, mohla svobodně experimentovat. Třeba takové zlaté prý už lidé v dnešní době v interiéru moc nevěří, protože když se s ní nesprávně pracuje, může vyznít kýčovitě a navozovat pocit falešného luxusu. „Pokud použijete matnou a omšelou, nikoliv lesklou zlatou, dá se ukázat v úplně jiném pohledu,“ vysvětluje Radka Valová. Zlaté jsou tu nakonec naprosto všechny kovové prvky. Kontrastně tu pak působí stěrky z Betonepoxu, které na Radčino přání vytvořila firma Němec.

Kachličky od firmy Archtiles si architektka Radka Valová vybrala i pro další místnosti a především koupelny. V hale padla volba na typ Terra Grigio Esagono. Na stěně můžete vidět obraz Spinning Rainbow Wheel od Daniela Vlčka, který dodala Drdova Gallery. Umělecká díla v tomto bytě jsou převážně z její nabídky. Nástěnné lampy Hooked Wall od Buster + Punch dodává Monobrand.

Ve skříni stojí váza Black japan L od LOOOOX, obchodu, který založila sama Radka Valová. Kovovou sošku zapůjčil výrobce aut Rolls-Royce, který má svoji prodejnu přesně naproti tomuto domu. Vypínače, které jsou součástí i dalších místností, nesou název Berker Serie 1930 Porzellan made by Rosenthal a jsou vyrobené z porcelánu. Výrobcem je firma Hager Electro.

Úchytky na skříních jsou od designového studia Buster + Punch, které s výrobou začínalo v garáži ve východním Londýně.

Byt je ušit na míru atraktivnímu mladému páru podnikatele a modelky, který hodně cestuje. Z cest si domů pokaždé přivezou krásné designové artefakty, které rozmisťují všude po bytě, což dotváří eklektický charakter bydlení na jedničku.

Partnerem projektu se stala i značka Rolls-Royce, která sídlí také v Pařížské ulici.

Dispoziční řešení prostoru bylo předem dáno. Najdete tu dvě ložnice: dámskou, která může být případně použita také pro hosty, a pánskou. Dále pak také pracovnu, tři koupelny a jednu samostatnou toaletu. „Oddělené ložnice začínají být v bytech s vysokým standardem stále oblíbenější,“ popisuje nedávné zkušenosti s dispozicemi Radka. Zatímco dámskou ložnici ladila dozlatova, pánskou pojala ve velmi tmavých odstínech. Velkou předností bytu, který se rozprostírá na 209 metrech čtverečních, je také úložný prostor.

V dámské ložnici si majitelé dostatečně odpočinou na rozměrné posteli Herald Vispring od Dreambeds. Veškeré materiály použité k výrobě matrace a postele jsou 100% přírodní. Na stěně je tapeta Epure Satoiama Elitis, kterou stejně jako další tapety a textilie v bytě dodalo designové studio Color Design. Nástěnné lampy s názvem Funiculí black od Marset dodala firma Light Works.

Záclony Sibilino Christian Fischbacher od Color Design.

V bytě nesmí chybět ani parfémy. Ty od značky Tiziana Terenzi a V Canto sem dodal obchod Maison&Tulipes. O zubní hygienu se postaral Profimed.

Pánská ložnice nabízí pohodlí v podobě postele a matrace Somnus Imperator od Dreambeds. Pohodlné peřiny i polštáře jsou povlečené v povlaku My Dream. Zeď zdobí výrazná tapeta Seraphine Rasch, která umocňuje tmavé ladění pokoje. Nástěnná lampička nese název Ginger A a je od značky Marset.

Prostorná šatna poskytuje dostatek místa na boty i oblečení. V případě, že budete chtít osvěžit své oblečení nebo vyrovnat nedokonalosti, můžete využít parní osvěžovač Styler od LG, který funguje jako samostatná skříň.

Radka Valová ráda podtrhuje staré věci také stavebně – třeba podlahy. „Nábytek pak může být současnější,“ dodává. Proto pro SQUAT iD23 vytvořila na zemi úseky z hexagonálních dlaždic od firmy Archtiles. „Najdete je často ve starých činžovních domech,“ vysvětluje, proč se rozhodla pro konkrétní motivy. Na historii navazují také zlaté kliky dveří, mosazné prvky či kličky na oknech, které byly součástí interiérů činžovních domů odjakživa. O instalaci nových dveří se postarala firma Dorsis, která se spojila s obchodem Monobrand a společně vybrali kliky. V tomto bytě padla volba na kliky Clean Cut od B&B Stockholm jednak kvůli zlaté barvě, a také sofistikovanému vzhledu.

Důležitou roli tu hrají nejen betonové stěrky, ale i mohutný betonový stůl s černými dřevěnými podnožemi. Stojí v srdci prostorného obývacího pokoje a pochází z obchodu LOOOOX. Beton je ostatně nejoblíbenějším materiálem ateliéru, a tak tu nesmí chybět. U stolu architektka použila proutěné židle, jejichž výplety s drobným vzorkem rovněž vídáme v mnoha historických interiérech. Jednu ze stěn obývacího pokoje zdobí dekorovaná stěna s ručně natištěnými jemnými detaily, na které Radka spolupracovala s firmou Němec.

Strop jídelny zdobí světlo Super OH od Delta Light – původně je zamýšleno jako ryze technické osvětlení, díky příjemnému bodovému svitu ho ale lze použít i jako vhodný dekorativní doplněk.

Nádobí dodala firma Premium Gastro. Příbory jsou z vlastní produkce obchodu LOOOOX.

Dílo na pomezí sochy a instalace Veritas pochází z dílny Pavly Scerankové. Vedle sochy je křeslo Tori od Ligne Roset. Jako dekorace a zároveň praktický květináč slouží betonové květináče od LOOOOX. Síťovanou lampu Moire black large od Petit Friture si můžete zavěsit, nebo nechat položenou na zemi. Stojací lampa Oda Big od Pulpo je vyráběna z ručně foukaného skla. V Čechách dodává obchod Monobrand.

Výrazným prvkem v místnosti je určitě lustr Clark od Delightfull, který je vyrobený z mosazi. Do Pařížské ho dodal obchod Light Works.

V obývacím pokoji stojí i sedačka Togo z koženky od firmy Ligne Roset, která si Radku získala zejména pro svou pohodlnost. Obraz na stěně nese název Out of memory 13 a jeho autorem je Daniel Vlček.

Nad kuchyňským pultem pak visí žárovky Heavy Metal Buster + Punch od firmy Monobrand, poskytující příjemné mlžné světlo. Přírodní dekorace v podobě bodláků a větví naaranžovala přímo na míru prostoru výtvarnice Beáta Alexová z květinářství Plevel.

Výborné šampaňské Dom Perignon dodala firma Moët Hennessy Czech Republic, která se postarala o zásobu alkoholických nápojů i v ostatních bytech.

Vybavení kuchyně zajistila firma Premium Gastro. Najdete zde také kávovar CitiZ White od Nespresso.

Samostatnou kapitolou byla podlaha. Aby geometrické dlaždice plynule navazovaly na bílou dubovou podlahu od firmy Soliter Parket, musely se podlepovat. Jelikož je obývací pokoj opravdu velký, nebylo jednoduché ho opticky zútulnit. „Zase je ale skvělý na tancování,“ směje se Radka.

Podlaha, která je stejná také v jídelně a kuchyni, nese název Ash Alabaster Kährs a dodala ji firma Soliter Parket.

Tak jako v mnoha jiných projektech, i tady se OOOOX vyřádil na koupelnách. Najdete tu celkem tři a každá je pojatá jinak. V té pánské najdete sprchu, která připomíná nástěnný lustr, z nějž stříká voda. Na hygienickém zázemí spolupracovala Radka se společností Design Bath.

Výrazným prvkem je opět zlatá barva, tentokrát na celé stěně. Jde o kachličky Apavisa Otta Gold od Archtiles. Kovový lustr gold vintage dodal LOOOOX.

Kachličky Terra Cubo Esagono přechází pozvolně i do chodbičky mezi koupelnou a pracovnou. Zrcadlo Industrial round black L je od LOOOOX. Nástěnná lampa se jmenuje Hooked Wall Large a pochází od Buster + Punch.

A recept, jak skloubit různorodé doplňky? Podle Radky Valové jednoznačně jednotná barevnost. „Pokud celý interiér ladíte do stejných barev, je v podstatě jedno, jaký nábytek použijete,“ dodává. V případě bytu v Pařížské se architektka držela především bílé, černé a již zmiňované zlaté, se kterou by ráda více pracovala i ve svých dalších projektech.

Pléd, vázy a sedák na zem dodal LOOOOX. Lampy, lišící se pouze umístěním, nesou společný název Radon Nigra a nabízí je obchod Light Works. Záclony Bizet Christian Fischbacher je od Color Design. Odkládací stolek Salute od La Chance se skládá z mramorové nohy a odkládací plochy z měděného, ocelového nebo chromovaného povrchu. Monitor poskytla společnost LG.

Jednu ze stěn zdobí tapeta Epure Tahara od Elitis. Pohovka Elizabeth pochází z nabídky obchodu Ligne Roset. Stejně tak i židle Fifty u pracovního stolu.

I když architektka ví, že pro SQUAT iD23 vytvořila velmi odvážnou kombinaci, věří, že se bude líbit a dodá jedinečnému bydlení v centru města ten správný šmrnc, který si zaslouží. Přijďte její práci posoudit sami – za zlaté kliky bytu v druhém patře budete moci vzít do 22. prosince, až majitelé nebudou doma.

_______________________________________________________________________________________

SQUAT iD23

24. listopadu  22. prosince 2016

Pařížská 23, Praha 1

www.squatid.cz

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...