Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ráj malých umělců

Ráj malých umělců

V centru Prahy se nachází galerie, která je otevřená těm nejmenším výtvarníkům. Nápis „Nedotýkejte se!“ na exponátech vystavených v Galerii umění pro děti rozhodně nenajdete.

„Děti nejsou v galeriích právě vítanými návštěvníky,“ říká autorka nápadu Kateřina Samková. Na základě vlastní zkušenosti se v roce 2012 rozhodla otevřít multimediální prostor, kde se všechno bude točit kolem malých i mladých umělců.

Výstavy - Ráj malých umělců

Žádný z exponátů nemá finální podobu. Úkolem návštěvníků je aktivně se podílet na vystaveném umění. Každý má možnost být nejen divákem jako v muzeích, nýbrž i tvůrcem. Zapojit se může celá rodina. Cílovou skupinou nevídané galerie jsou děti ve věku 2 až 13 let.  

Výstavy - Ráj malých umělců

Styl interiéru i logo galerie se nese v kombinaci červené a bílé barvy. Pochází z dílny Dynamo design, firmy specializované na branding, grafický design a vizuální komunikaci. „Podstatu galerie, tedy interaktivitu a zapojení lidské ruky, jsme vyjádřili ručně psaným logem a kreslenou linkou, která se v různých podobách prolíná,” říká tým Dynamo designu.

Výstavy - Ráj malých umělců

V rámci doprovodného programu se v Galerii umění pro děti pravidelně konají workshopy, prostor je otevřený narozeninovým oslavám, nabízí program pro školy i výtvarné kroužky v angličtině.  Na únor se chystá například povídání o Staroměstském orloji, který leží jen pár desítek metrů od galerie, či výroba dárků pro zvířata v ZOO Praha.

Výstavy - Ráj malých umělců

S Galerií umění pro děti se otevřelo místo, které neklade meze kreativitě a pro rodiče odpadá stres z představy, že by neposedné děcko mohlo něco rozbít. „GUD by měla být prostorem, kde by se děti měly cítit volně a mít možnost objevovat nový svět, který by podněcoval jejich imaginaci, fantasii a tvořivost,” shodují se autoři konceptu.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Zdroj: galeriegud.cz, dynamodesign.cz

Publikováno: 30.01.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...