Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Republic of Fritz Hansen: ikonický nábytek z Dánska

Republic of Fritz Hansen: ikonický nábytek z Dánska

Egg, Swan, Series 7… Nic vám tato jména neříkají? A přesto je určitě důvěrně znáte. Jedná se o nejznámější produkty nábytkářské firmy Republic of Fritz Hansen, jejichž autorem je legendární dánský designér a architekt Arne Jacobsen. Právě jeho návrhy pro tuto dánskou značku se řadí mezi ikonické kusy světového designu a jejich siluety jsou notoricky známé každému, kdo se o svět designu alespoň trochu zajímá. Díky své nadčasovosti a univerzálnosti jsou i v dnešní době opakovaně vyhledávány interiérovými designéry po celém světě.

Příběh značky se začal psát již koncem 19. století. V roce 1885 založil truhlář Fritz Hansen v Kodani firmu na výrobu nábytku, jejíž výrobky se vyznačovaly zcela výjimečnou řemeslnou kvalitou, na které si firma dodnes zakládá. Společnost brzy získala skvělou pověst a Hansen začal dodávat vybavení do mnoha významných staveb: například do kodaňské radnice či do místní univerzitní knihovny. Firma se později díky práci Hansenova syna Chrise začíná specializovat na nábytek z ohýbaného dřeva a brzy se v této oblasti zařadí mezi světovou špičku. Skutečně největší rozmach ale značka zažívá díky úzké spolupráci s architektem a designerém Arne Jacobsenem.

Nábytek značky Republic of Fritz Hansen v kanceláři prezidenta Valného shromáždění OSN.

Nábytek značky Republic of Fritz Hansen v kanceláři prezidenta Valného shromáždění OSN.

Pokoj v kodaňském hotelu SAS Royal Hotel, původně navrženém Arne Jacobsenem, který v roce 2014 dostal desigér Jaime Hayón příležitost nově vybavit výrobky značky Republic of Fritz Hansen.

Pokoj v kodaňském hotelu SAS Royal Hotel, původně navrženém Arne Jacobsenem, který v roce 2014 dostal desigér Jaime Hayón příležitost nově vybavit výrobky značky Republic of Fritz Hansen.

Jedním z nejvýznamnějších plodů této spolupráce je židle Series 7 z roku 1955, která se stala nejprodávanějším výrobkem značky vůbec – zájem o tento model raketově vzrostl mimo jiné v roce 1963, kdy byla modelka Christine Keeler známá z aféry Profumo nafocena nahá na levné kopii této designové židle.

Některé z fotografií z legendárního focení, které židli Series 7 neplánovaně dostalo do povědomí široké veřejnosti. Více o příběhu této fotografie se dočtete zde.

Některé z fotografií z legendárního focení, které židli Series 7 neplánovaně dostalo do povědomí široké veřejnosti. Více o příběhu této fotografie se dočtete zde.

Tato židle vyřezaná z jediného kusu ohýbané překližky slepené z devíti vrstev dýhy se dodnes vyrábí v obrovském množství provedení – zákazník si může vybrat z rozličné škály různých materiálů, barev i provedení nohou židle či područek. Inspiraci získal Jacobsen u Charlese a Ray Eamsových, kteří se zabývali prací s ohýbanou překližkou. Elegantní tvar pak vychází z formy starší Jacobsenovy židle Ant, se kterou je spojuje především výrazné zúžení opěradla v oblasti pasu sedícího člověka či praktická možnost židle stohovat – ta pak v případě zásadnějších variací základního modelu mnohdy odpadá.

Židle Series 7 je kromě své praktičnosti oblíbená i díky své variabilitě. Dnes se vyrábí v celé řadě provedení určených pro používání jak v domácnosti, tak v kancelářích.

Židle Series 7 je kromě své praktičnosti oblíbená i díky své variabilitě. Dnes se vyrábí v celé řadě provedení určených pro používání jak v domácnosti, tak v kancelářích.

Třínohá židle Ant, z jejíž formy Arne Jacobsen při navrhování židle Series 7 vycházel.

Třínohá židle Ant, z jejíž formy Arne Jacobsen při navrhování židle Series 7 vycházel.

Na proces výroby židle Series 7 je možné se podívat v tomto videu:

Vedení značky si je významu židle Series 7 vědomé, a tak jej samo podporuje například přípravou rozličných reedic. V roce 2015 se například židle ke svým 60. narozeninám dočkala redesignu od sedmi významných světových architektů, mezi kterými nechyběla Zaha Hadid či zástupci studia BIG. Speciální edice židlí byla vyrobena i k příležitosti otevření nového showroomu značky v Kodani v roce 2016.

Svou vlastní interpretaci židle Series 7 představilo i studio BIG (vlevo) či Zaha Hadid (vpravo).

Svou vlastní interpretaci židle Series 7 představilo i studio BIG (vlevo) či Zaha Hadid (vpravo).

V roce 2016 byl v budově bývalé pošty v Kodani otevřen nový concept store značky.

V roce 2016 byl v budově bývalé pošty v Kodani otevřen nový concept store značky.

I další Jacobsenovy návrhy pro značku ale slavily úspěch – například křesla Egg a Swan, navrhnutá pro kodaňský SAS Royal Hotel, či výrobky z řady Series 3300 se rychle zařadily mezi designové ikony. Kromě Jacobsena ale firma ve své historii spolupracovala s řadou dalších významných návrhářů – mimo jiné s Hansem J. Wegnerem, Børge Mogensenem a dalšími. V dnešní době pak pro značku navrhují například Jaime Hayón, Cecilie Manz či Kasper Salto.

Křesla Egg a Swan navržená Arne Jacobsenem.

Křesla Egg a Swan navržená Arne Jacobsenem.

Ačkoli dnes původní rodina Fritze Hansena není většinovým vlastníkem společnosti, současnému vedení se daří značku adaptovat i pro potřeby současného trhu. Přerod firmy v koncept Republic of Fritz Hansen v roce 2000 znamenal velký zlom v historii značky.

Společnost se drží na vlně současných trendů díky spolupráci se současnými mladými designéry a kromě židlí a křesel se zabývá také výrobou interiérových doplňků a svítidel, která vznikají ve spolupráci se značkou Lightyears, jež je součástí konceptu Republic of Fritz Hansen od roku 2015. Značka Lightyears je u nás v zastoupení společností Light Works a Stockist. Zároveň ale firma nezapomíná ctít svou vlastní tradici a prokazovat potřebnou úctu i svým starším a tradičnějším modelům. V roce 2014 se tak například po více než padesáti letech vrátila do výroby židle Drop, která byla vedle křesel Egg a Swan součástí původního mobiliáře, navrženého Jacobsenem pro SAS Royal Hotel.

Od roku 2015 se v portfoliu společnosti objevují i svítidla vyráběná pod značkou Lightyears.

Od roku 2015 se v portfoliu společnosti objevují i svítidla vyráběná pod značkou Lightyears.

Nábytek značky tvoří v dnešní době významnou součást image řady firem i domácností a interiéroví designéři produkty této firmy volí pro zdůraznění výjimečnosti a vkusu svých klientů – několik ikonických návrhů kusů z portfolia značky tak nalezneme například i v kanceláři prezidenta Valného shromáždění OSN. Firma si zakládá na výjimečném řemeslném pojetí a skvělém vkusu. Také budoucí generace zákazníků si vychovává i pomocí dětských kolekcí, díky kterým dětem již od útlého věku kromě dobrého vkusu vštěpují cit pro tradici, kvalitu a dobré řemeslo.  Ty dodnes zůstávají hlavními přednostmi značky.

V současnosti značka spolupracuje s návrháři jako je Jaime Hayón, Kasper Salto či Cecilia Mainz.

Pokud se vám tento ikonický nábytek líbí, můžete si ho pořídit i do svého interiéru. V České republice ho nabízí v jednom ze svých showroomů značka Stockist. A svítidla Lightyears můžete zajít obdivovat i do showroomu společnosti Light Works.


Republic of Fritz Hansen, prodává Stockist

Vinohradská 50, Praha 2

www.stockist.cz

Lightyears, prodává Light Works

Vlastislavova 11, Praha 4

www.lightworks.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...