Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

S-Chair: židle, která vznikla z „čmáranice“ kuřete

S-Chair: židle, která vznikla z „čmáranice“ kuřete

„Zdá se, že moje úspěšnější návrhy jsou ty, které lze ,přečíst' různými způsoby, zcela opačně oproti jejich původnímu záměru. Pokud bylo mou původní inspirací pro S-Chair kuře, pro ostatní to byly zase ženské křivky, plamen nebo i takový popový objekt ovlivněný šedesátými lety,“ říká o židli S-Chair její autor, Tom Dixon.

Židli S-Chair vytvořil Tom Dixon na konci osmdesátých let.

Židle S-Chair ztělesňuje ranou tvorbu Toma Dixona. V osmdesátých letech posunula jeho tak trochu „punkový“ design do roviny funkčního, sériově vyráběného nábytku. A jak se k navrhování tehdy ještě mladík Dixon dostal? Po několika úspěšných mezinárodních výstavách ho díky jeho talentu oslovili italští výrobci luxusního nábytku. Na spolupráci se domluvil se společností Cappellini, která zařadila do výroby hned několik jeho produktů. Tím si získal širší uznání, které v budoucnu vyvrcholilo v mnoho prestižních ocenění za design a stálými sbírkami v muzeích.

 

Tom Dixon se narodil v Tunisu v roce 1959. Patří k nejúspěšnějším současným britským designérům a specializuje se na segment nábytku, svítidel a interiérového designu. Za svou autorskou a produktovou tvorbu získal již řadu ocenění včetně prestižní britské ceny OBE. Jeho ikonická díla naleznete ve sbírkách Muzea Moderního umění v New Yorku či Center Pompidou v Paříži. Známý začal být umělec právě v osmdesátých letech, když pod vlivem postmodernismu a kultury punku začal pracovat se surovými materiály a intuitivními výrobními postupy. Výsledkem byly často velmi surové a téměř podomácku vyráběné solitéry, jež vznikaly také v jeho vlastní londýnské dílně.

S-Chair byla zhotovována také v rozmanitých materiálech.

„Často se mě lidé ptali, jaká inspirace stojí za S-Chair. Upřímně, jedinou vzpomínkou, kterou mám, je nakreslení malé čmáranice kuřete a vymyšlení, že bych si z něj mohl udělat židli,“ vzpomíná designér.

Ze čmáranice kuřete vznikla elegantní a nadčasová židle S-Chair. Toto neobvyklé sochařské dílo přeneslo Dixona z jeho vlastního uměleckého světa do luxusního italského průmyslu a později i za jeho hranice do muzejních galerií. Tajemství úspěchu jeho židle S-Chair spočívalo především ve vytvoření neočekávaného a netradičního tvaru, který se nebál doplnit i o zajímavé materiály.

Zajímá vás dílo a celoživotní práce Toma Dixona? Podívejte se na jeho další klasický design.

 


Designpropaganda

www.designpropaganda.cz

Vinohradská 34

Praha 2

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Tom Dixon, www.ambientedirect.com, spiritland.com

Publikováno: 21.10.2020

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...