Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Sevillskou restauraci Casaplata inspirovaly obrazy Georgia Morandi

Sevillskou restauraci Casaplata inspirovaly obrazy Georgia Morandi

V jihošpanělské Seville najdete restauraci Casaplata, která v sobě snoubí surovost betonu a jemnost pastelových barev. O interiér se postarali architekti z madridského studia Lucas y Hernández-Gil. Inspiraci čerpali hlavně z obrazů Giorgia Morandiho (18901964).

Italský výtvarník Gorgio Morandi se proslavil hlavně svými zátišími a poetikou každodennosti. Maloval třeba klasické domácí potřeby a nádobí, které zobrazoval na splývavém světlém pozadí. Na první pohled jeho dílo charakterizují pastelové barvy v kombinaci s šedou. Tento barevný vzorec přenesli architekti i do restaurace Casaplata, která se otevřela v historickém centru Sevilly. Mísí se tu půvab a poetika s drsnou městskou estetikou. 

Restauraci najdete v prostorném přízemí. Nejživější je vstupní část s velkými pestrými jídelními stoly, které architekti rozmístili k výlohám, jež do prostoru přivádějí denní světlo. Hlouběji v interiéru najdete bar, soukromý salonek či další stoly – ty stojí třeba podél zdí s velkými kulatými zrcadly. Všechny tvary, které v prostoru najdete, rovněž vycházejí z Morandiho obrazů. Šedé stěny působí jako jedno dlouhé plátno, na které architekti umístili rozličné geometrické prvky a doplňky. 

Geometrii do prostoru přinášejí hlavně kruhy. Jsou přítomné v podobě zmiňovaných zrcadel, lustrů, stolů i barových židlí. Velký kruhový otvor odděluje také bar od salonku. Ateliér navrhnul nejen interiér jako takový, ale stojí i za nábytkem a grafickým designem podniku.

Interiér odmítá ornamentálnost a dekor, definuje ho jednoduchost a jasný odkaz k modernismu. Industrialitu architekti umocnili pomocí perforovaného plechu a obnaženého stropu. Měkkost a lehkost interiéru dodávají rostliny a plstěné pláty, které architekti použili například v salonku s výraznými žlutými židlemi. 

Novou atmosféru dostává restaurace Casaplata v noci. Jemné denní světlo střídají fluoreskující světla a zelené záře, která vytváří zajímavé stínohry. S příchodem večera patří podnik koktejlům a dýdžejům.

Pokud máte dovolenou teprve před sebou, Casaplata je o jeden důvod víc, proč se podívat právě do Sevilly.


Casaplata, ateliér Lucas y Hernández-Gil

Calle Amor de Dios, 7

41002 Sevilla

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...