Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Simona Hrušková: Mladý talent s vášní pro světlo

Simona Hrušková: Mladý talent s vášní pro světlo

Vrhnout se po vysoké škole do praxe není jednoduché – spousta začínajících architektů, designérů i dalších profesionálů tvrdí, že se kupu věcí naučili až v povolání. Někteří studenti ale mají to štěstí, že si je firmy vyhlídnou už na škole. Jedním z takových talentovaných šťastlivců je i Simona Hrušková. Jak ale sama říká, za úspěchem stojí spousta dřiny a trpělivosti.

Simona chtěla být nejdřív módní designérka, pak ji začaly lákat spíš technické obory. A tak zamířila na odborné lyceum. Nejprve jí uhranula architektura, později se rozhodla, že se zaměří spíš na produktový design – a dobře udělala.

Bakalářský obor absolvovala v Plzni, magistra dokončila v Praze. Na semestr si odskočila do Vancouveru, kam se dostala v rámci studijní stáže od UMPRUM. „Nadchnul mě přístup kanadských vyučujících,“ vzpomíná Simona, „zatímco v Praze jsme řešili hlavně tvary a funkčnost objektů, ve Vancouveru jsme se víc věnovali kritické diskusi. Vždy jsme našli na produktu nějaký problematický aspekt, který jsme pak detailně rozebírali.“ Každému návrhu předcházela dlouhá rešerše a rozhovory s koncovými uživateli. „Zároveň jsme vždy pracovali v týmu. Rozdělili jsme se podle svých silných a slabých stránek, každý dostal na starost něco jiného. Fungovalo to bezvadně,“ vzpomíná designérka. Tak vznikla třeba čtvercová dřevěná židle, která se dá jednoduše složit.

Nakonec ale zakotvila v Praze. Jeden z jejích semestrálních projektů se zalíbil společnosti HALLA. Ta primárně vyrábí osvětlení pro komerční interiéry, řada produktů z jejího portfolia se ale hodí i pro běžné bydlení. Značka podporuje mladé talenty a studenty; spolupracuje s ní mimo jiné i mladý designér Matúš Opálka (rozhovor si můžete přečíst tady). A tak vznikl Simonin první velký projekt: svítidlo OVILI.

OVILI je zalomený kruh s LED žárovkou. „Dostala jsem za úkol využít technologii zakružování a vytvořit obrazec,“ vysvětluje Simona. Díky zalomení se světlo odráží i od stropu a vytváří útulnější atmosféru.

A protože mělo svítidlo OVILI úspěch, oslovila HALLA Simonu i po škole. Výsledek? Další projekt – jednoduché, ale velmi efektní světlo BENT. „Součástí zadání bylo naplno využít potenciál LED technologie, a to hlavně v tvaru  tloušťce svítidla. Pracovala jsem s LED pásky, které jsou velmi flexibilní, a tak jsem je zkusila ohnout. Zjistila jsem, že díky ohybu světlo pokryje daleko větší prostor,“ přibližuje návrh designérka s tím, že má ráda konkrétní zadání, které ji nutí hledat přesné řešení.

Svítidlo BENT visí na ocelových lankách, kterými vede elektrika, žádné kabely tu nehledejte. Hliníkový oblouk slouží jako chlazení. „Připomíná mi houpačku na lankách,“ směje se designérka.

Právě BENT patří mezi svítidla, která se hodí jak do komerčních, tak rezidenčních prostorů. Můžete ho navíc skládat dohromady – ve více kusech připomíná květ. Prodává se v sedmi barevných provedeních, od červené po zelenou. Jeho variabilitu a jednoduchost ocenila letos i porota německé soutěže iF Design Award, která každoročně oceňuje ty nejlepší projekty na poli produktového designu. Další úspěch přinesla i cena German Design Award Special 2017.

Simona zároveň přiznává, že se lidé LED světel stále trochu bojí. „Odrazují je počáteční výdaje, které jsou vyšší než u klasické žárovky. Z dlouhodobého hlediska se ale investice vyplatí, provoz je levnější. Často také slýchám, že je LED světlo moc studené – dnes už se ale dá upravovat barva chromatičnosti i intenzita či barva osvětlení,“ zastává se „ledek“ designérka.

Světlem však portfolio Simony nekončí. Pro společnost Domesi, která se specializuje na dřevostavby, navrhla multifukční objekt Tudy, prosím. Součástí zadání bylo vymyslet objekt, který by se mohl vyrábět z odřezků smrkových panelů, jež firma při používá při výrobě nábytku. Jednoduchá dřevěná konstrukce s kovovými detaily v sobě pojí zrcadlo, odkládací prostor, botník i věšák. Všechny části objektu lze také používat samostatně. „Chtěla jsem, aby byl věšák vidět, i když na něm bude viset oblečení,“ popisuje autorka návrhu. Lavici na boty můžete použít buď samostatně, nebo ve více kusech – otočením z ní jednoduše vytvoříte lavičku. „Je to taková skládačka,“ dodává Simona.

V tomto případě si vyzkoušela práci se dřevem a kovem, hodně ji naučila ale i spolupráce s firmou Clartés Bohemia, jež vyváží honosné skleněné lustry do celého světa. „Není to úplně můj styl, ale byla to zkušenost k nezaplacení. O sklu jsem se toho naučila opravdu spoustu,“ vzpomíná Simona.

A co chystá Simona Hrušková do budoucna? Chtěla by zkusit kombinaci dřeva s textilem; nemusí se nutně jednat o svítidlo. Ráda by se zaměřila i na interiérový design. Mohla by si tak dosyta vyhrát s produkty, které si sama navrhne.  

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: archiv HALLA, archiv Simona Hrušková

Publikováno: 12.04.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...