Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Svítidlo, které připomíná rozkvetlou květinu

Svítidlo, které připomíná rozkvetlou květinu

Některá svítidla po čase zmizí z trhu i paměti zákazníků, jiná se prodávají desítky let a stávají se ikonickými. Podobně jako světlo Discocó. Vzniklo podle návrhu Christopha Mathieu (1961), dvorního designéra katalánské značky Marset, kterou u nás zastupuje obchod Light Works./www.insidecor.cz/public/content-images/cz/article/marset-lampara-discoco-35-hotel-room-415x602_big.jpg

Mathieu se narodil v Německu, vyrůstal ale na Kanárských ostrovech – právě tam při západech slunce začal obdivovat světlo a to, jak umí měnit atmosféru. Chybělo ale málo a Mathieu by možná vůbec neskončil u designu: už při škole totiž závodně plaval a na tréninku trávil hodiny denně. Nakonec však přece vyhrálo navrhování.

 

V půlce 80. let se Mathieu přestěhoval do Barcelony, kde vystudoval interiérový design. Po škole vyměnil Španělsko za Itálii, zamířil do Milána a navázal spolupráci s italským architektem s designérem Marcem Zanusem mladším. Společně se věnovali industriálnímu designu a vymýšleli projekty pro značky De Padova, Menphis či Driade. Teď žije Mathieu zase v Barceloně, kde už několik let tvoří pro již zmiňovaný Marset.

I když pro Marset vytvořil už několik produktů, bestsellerem zůstává Discocó, které designér navrhl v roce 1997. Začalo se ale vyrábět až o jedenáct let později. Designér totiž dlouho chodil za Joanem Gasparem, produktovým manažerem Marsetu. Ten chtěl znát konkrétní postupy, jak si Mathieu výrobu představuje. „Nebyl jsem schopný odpovědět. Věděl jsem, co chci vyrobit, ale netušil jsem, jak se k tomu dostat,“ vzpomíná designér v rozhovoru pro Marset. Uspěl až na počtvrté, kdy mu Gaspar nabídl, že celý proces společně vymyslí.

Israel; Private residence. Project: Ailon Gavish Studio Twilight & Donski-Gindi.

Při samotném navrhování svítidla Discocó inspirovaly Christopha Mathieu okvětní lístky květin, na svítidlo jich použil rovnou 35. Všechny jsou zevnitř lakované na bílo, aby co nejlépe odrážely světlo. Vnější úprava pak může být lesklá, anebo matná. Discocó se prodává v pěti velikostech a čtyřech barevných provedeních, nejvíc mu však padne bílá. Velmi výrazné je pak tyrkysové provedení, které vyzdvihuje sám autor návrhu – prý ho má dokonce doma.

Tvarosloví lustru zároveň zaručuje, že bude výrazným doplňkem i za denního světla. „Musí nejen svítit, ale také fungovat jako dekorativní prvek,“ vysvětluje Mathieu. Když návrh vymýšlel, od začátku si Discocó představoval jako svítidlo, které se bude krásně vyjímat nad jídelním stolem. Proto měl první návrh průměr 53 centimetrů. Když Marset viděl, jaký má produkt úspěch, požádal designéra o další varianty: přibyla tak větší verze do chodby i menší nad noční stolek či bar.

Amsterdam, Netherlands; Private residence. Project: Edward van Vliet.

Zurich, Switzerland; Private residence. Project: Seipp.

A čím si sám Mathieu vysvětluje úspěch svého návrhu? „Může za to několik faktorů. Jednak jde o tvar, který je lidem blízký. Zároveň je Discocó výrazné, má svěží design a dokáže prostor rozzářit. Dobře pracuje s odraženým a nepřímým světlem, neoslňuje,“ říká designér, který zároveň čerpal z tvorby dánského designéra Poula Henningsena. Ten proslul návrhy pro značku Louis Poulsen. „Úspěch Discocó je pro mě odměna,“ dodává Mathieu.

Zmiňme krátce také další návrhy tohoto světoběžníka. Pro Marset vytvořil například svítidlo Maranga, které odkazuje k imaginárnímu ovoci – mimo jiné tvarem, jenž připomíná rozkrájený plod. Pro cestovatele je zase určena nová lampička Bicoca, která je lehká a skladná. Navíc má stínidlo, jež se jednoduše nakloní a osvítí požadovaný prostor.

Sám Christophe Mathieu říká, že je trochu nevyzpytatelný – nevylučuje, že se v něm najednou něco zlomí a začne se věnovat úplně jinému oboru. Nezbývá než doufat, že do té doby ještě obohatí pole designu dalšími osvícenými návrhy.


Discocó, prodává Light Works

Vlastislavova 11, Praha 4

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...