Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Lampy se špetkou nedokonalosti

Lampy se špetkou nedokonalosti

 

Xavier Mañosa patří mezi designéry, kteří své představy nejen navrhují, ale následně také vlastnoručně realizují. Po pětiletém působení ve studiu v Berlíně se Xavier rozhodl vrátit zpět do Barcelony, a to rovnou do dílny ke svým rodičům. Ve staré průmyslové budově, která dříve sloužila jako keramička, tvoří bok po boku se svým otcem. Zatímco otcovo tvorba je zaměřena na tradici, Xavier nachází inspiraci v obyčejných předmětech, třeba v dopravních kuželech, hasicích přístrojích nebo rukávech starého kabátu. Oba však zůstávají věrni práci s keramikou.

Co definuje Mañosu jako současného keramika je jeho smělost, pokud jde o kombinaci různých materiálů a zkoumání nových forem vyjádření. Při tvarování svých produktů vždy nechává prostor pro náhodu, která nakonec způsobí potěšení z něčeho neočekávaného. Každý z výrobků je proto originál se špetkou něčeho navíc. Jak sám říká: "Keramika je kromě mnoha pozitiv také "velmi nevděčný" materiál. Chyby jsou u ní běžnější než úspěchy. Často se stává, že když otevřete dveře do pece, nenajdete to, co jste chtěli; přeměnilo se to samo v něco jiného."

Při spolupráci s výrobcem svítidel Marset zůstal Xavier opět u keramiky. Výsledkem jsou kolekce Pleat Box a Scotch Club. První z jmenovaných stojí na úplném počátku jejich spolupráce. Jde o závěsnou lampu, která vznikla na základě inspirace kusem složené látky. A podle jejího tvůrce je to produkt, který se stvořil sám, tedy alespoň co se tvaru týká. Tento tvar se pomocí digitálních technologií přenesl na model, podle kterého byl nakonec vyroben keramický vzor.

Pleat Box                                                                 Scotch Club

Pro práci se světlem je keramika vděčný materiál. Dokáže totiž do svítidla přenést teplo, které se u jiných materiálů těžko hledá. Lampa Pleat Box s bílou glazurou uvnitř sama o sobě působí jemným dojmem. V případě zlaté varianty však lampa pomocí odrazu rozzáří prostor impozantními paprsky světla. Povrch stínidla se nabízí v bílé, hnědé, černé, šedé a terakota.

Lampa Scotch Club si sofistikovaně hraje s geometrickými tvary a dělá tak dojem nezbytného dekorativního prvku. K bílému a zlatému vnitřku je možné doplnit bílý, modrý, terakota nebo černý zevnějšek. Kromě závěsného modelu se vyrábí také model nástěnný a stropní.

Mañosa s nadsázkou přirovnává své keramické výtvory ke šperkům. Vzhledem k procesu, kterým jednotlivé kusy projdou, si to totiž opravdu zaslouží. Na začátku je čeká zkouška ohněm v peci, kam se musí vracet dokonce čtyřikrát. Během přestávek jsou na 20 minut podrobené ručnímu leštění, při kterém je ale nutné si dávat pozor na různě glazované strany. Následují úpravy sprejováním, štětci a předávání z ruky do ruky. Na konci pak díky jednotlivým "otiskům práce" jasně vidíte, co se dělo v konkrétní chvíli v průběhu výroby.

____________________________________________________________________________________

Značku Marset můžete koupit v obchodě Light Works 

Vlastislavova 11, Praha 4

lightworks.cz

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...