Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V bytě od ateliéru A1 se usíná pod onyxovým měsícem

V bytě od ateliéru A1 se usíná pod onyxovým měsícem

Spousta milovníků Prahy by chtěla mít byt na Malé Straně. Už kvůli výhledům, které nabízejí místní kouzelné činžovní domy. Jeden takový podkrovní poklad dostala do rukou Lenka Křemenová, Tereza Schneiderová a David Maštálka z ateliéru A1. Žádná klišé, nesmyslné historické artefakty a tuctové pojetí nečekejte. Interiér vznikl pro česko-japonský pár, a tak tu najdete řadu odkazů na Zemi vycházejícího slunce. Třeba harmonii mezi nočními a denními prvky.

Stejně jako malostranské uličky, i byt na Kampě nabízí řadu zákoutí. Třeba výklenky s květinami nebo tajné skrýše a doplňky z magických kamenů. Součástí bytu je také ateliérové střešní okno, díky kterému mají majitelé úžasný výhled na Pražský hrad. Ten se tak stává jedním z nejvýraznějších doplňků celého domova. Hned vedle onyxového měsíce.

Onyx si majitelé přivezli z cest po Itálii. Architekti dlouho přemýšleli, jak tak výrazný kámen zapojit do interiéru. „Rozhodli jsme se, že z něj uděláme měsíc a umístíme ho do ložnice nad postel,“ popisuje Lenka Křemenová. Když tu večer zapadá slunce, průsvitný zelenožlutý kámen vytváří působivé odlesky. „Připomíná, že brzy vyjde skutečný měsíc,“ vysvětlují architekti. Světlou paletu barev rozbíjí černé, na míru vyrobené svítidlo od Studia Dechem.

Onyxový kruh zároveň navozuje klidnou a harmonickou atmosféru v soukromé části bytu – představuje noční prvek. Panoramatický výhled z obývacího pokoje naopak do interiéru dostává denní světlo v celé jeho kráse. Právě tady je nejživější část bytu. Když denní světlo nestačí, přijde čas na osvětlení od společnosti Bulb. To opět doplňuje autorské svítidlo ateliéru Dechem, které v tomto případě vzniklo z mléčného skla. Jemnou kresbu do bytu přinášejí ilustrace od Michala Bačáka, které vynikají vedle pastelově modrého sofa u střešního okna.

V bytě narazíte rovněž na čedič z lomu Dubičná na Litoměřicku. Architekti z něj v chodbě vytvořili šlapáky, které pak zalili do podlahové stěrky. „Chtěli jsme sem vnést odkaz na zahradní kamenné cesty,“ popisuje architektka Lenka Křemenová. Jde o drobný motiv z japonských zahrad, navíc má sloužit jako cesta malé dcerky z dětského pokoje přes vstupní halu. Nemusí tak šlapat v ponožkách na podlahu špinavou od bot.

Ve vstupní hale potkáte také vázy od Studia Dechem, které jsou zapuštěné do betonového sloupu. Ten má hned několik funkcí. Jednak vnáší do interiéru syrový a neopracovaný prvek, který kontrastuje se světlým dřevem s jemnou kresbou. Ve sloupu jsou ale také schované rozvody. Dispozice a elektroinstalace tu byly předem dané, jsou stejné jako v jiných podlažích historického domu. „A tak jsme se rozhodli, že z rozvodů alespoň uděláme sochu,“ popisuje Lenka Křemenová.

Betonové prvky jsou nicméně spíš výjimkou. Prostor je jinak velmi měkký, a to už kvůli oblým rohům a detailům, které protínají celý byt. Původně šlo o dvě samostatné bytové jednotky, a tak se ateliér A1 snažil zbavit přebytečných stěn a všechny místnosti přirozeně propojit. „Chtěli jsme použít co nejméně dveří a nechat prostor plynout. To je možné právě díky oblým rohům. Zároveň jsme ale mysleli na to, aby byt poskytoval dostatek soukromí a příjemných zákoutí,“ shrnuje Lenka.

Od začátku bylo jasné, že půjde o velmi specifický byt, a tak vznikla většina vybavení na míru. Kování dveří, kliky a úchytky pasíř vytvořil podle návrhu designérky Kláry Šumové. Do poslední maličkosti jsou promyšlené třeba i šatní tyče. Studio Dechem je vyrobilo ze skla, které je podsvícené. Zajímavým detailem jsou i skleněné a mosazné vypínače od francouzské společnosti Mejlac.

Truhlářské práce obstaral ateliér Process, šikovnost řemeslníků je patrná třeba z dětského pokoje, který malé holčičce dává dostatek prostoru pro hry plné fantazie. Ze dřeva vznikly také některé podlahy, které dodala firma Bohemian Works

Příroda sálá z koupelny, kde najdete živou stěnu od firmy Němec. Odráží se v protějším zrcadle, a tak do interiéru dostává ještě víc zeleně. Vana s vířivkou zase přesně vznikla přesně podle ergonomie těla paní domu. Dodala ji společnost Sapho, keramické obklady zase italská značka Mutina.

Jen máloco nahradí pohled na scenérie, které nabízí centrum Prahy. Byt od ateliéru A1 je však rovnocenným partnerem těchto ohromujících výhledů. To všechno bez historizujících prvků a kýče, který často krásu Prahy tak ničí.


ateliér A1

Hostavická 44/37
Praha 14

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...