Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V posteli s ateliérem SMLXL aneb jak na snovou ložnici

V posteli s ateliérem SMLXL aneb jak na snovou ložnici

 

Klára Valová a Hana Štepková v roce 2011 založily ateliér SMLXL, který se specializuje na návrhy interiérů. Součástí každého projektu studia je i ložnice, které věnujeme na našem blogu měsíc červen. Architektky nám prozradily pár tipů, jak na uživatelsky i esteticky příjemnou ložnici.

Na co by se při vytváření ložnice mělo myslet?

K: Někdy se nám stává, že si chce klient zařídit ložnici sám, protože je to přece jen postel a skříň. My se mu snažíme tuto představu vyvrátit. Ložnice by měla být situována do klidnějších a chladnějších prostor, například do zahrady či vnitrobloku. Pokud to jde, neměla by být postel přímo u dveří nebo alespoň trochu vizuálně oddělená.

H: Je třeba také dbát na úložné prostory, proto už při navrhování dispozice myslíme na šatnu. Není dobré ložnici přehltit prádlem a oblečením. Pokud takové řešení není možné, snažíme se vytvářet nenápadné skříně. Ideální je výroba na míru, aby se využilo co nejvíce prostoru. Neměli bychom také zapomínat na sladěné povlečení. Nakupujeme ho například v LOOOOXu, Alice in Paris nebo H&M Home.

Doplňky - V posteli s ateliérem SMLXL aneb jak na snovou ložnici

V Krásově ulici se cihly užité v celém bytě promítají i do ložnice. 

Je potřeba mít v ložnici přirozené světlo?

K: Myslím, že ano, už jen kvůli časové orientaci. Je to ale hodně individuální, někdo chce vyjít z ložnice na terasu, jiný zase vyžaduje naprostou tmu. Důležité je vybrat správné zatemnění. Ne každému musí naprostá tma vyhovovat. V takových případech je nutné zvolit odpovídající intenzitu průsvitnosti.

Doplňky - V posteli s ateliérem SMLXL aneb jak na snovou ložnici

V Bulharské je plochou menší ložnice spojená se zimní zahradou s výhledem na hlavní město. 

Jaké materiály rády užíváte v ložnicích?

H: Vždy se odvíjí od konceptu celého bytu. Ložnice nemůže být jiná než zbytek domova. Když použijeme v ložnici dřevěnou podlahu, nekombinujeme ji s postelí ve stejném dekoru. Místnost pak totiž může připomínat spíše chalupu. Rády volíme kontrast: ke dřevěné podlaze například použijeme čalouněné lůžko, které je kontrastní jak barevně, tak měkkostí. 

Doplňky - V posteli s ateliérem SMLXL aneb jak na snovou ložnici

S dřevem se to podle ateliéru SMLXL nesmí přehánět. Na obrázku ložnice v Tusarově ulici.

Říká se, že když člověk bydlí sám, není pro něj z psychologického hlediska dobré spát na dvojlůžku. Co si o tom myslíte?

K: Že spí jednu noc sám, neznamená, že bude spát sám i tu následující.  Proto rozhodně volíme dvojlůžko.

H: Pokud v bytě bydlí jediná osoba, snažíme se spíše situovat koupelnu k ložnici. Když prostor obývá více lidí, je dobré mít koupelnu dál, aby se navzájem nerušili, vstává-li každý jinak.

Doplňky - V posteli s ateliérem SMLXL aneb jak na snovou ložnici

Ložnice na Proseku slouží většinou jednomu člověku. „Klient souhlasil, že prostor můžeme maximálně otevřít. Ložnice tak zabírá celé patro,“ říkají architektky. Doplňují ji šatna a koupelna.

Co bývá špatně v ložnicích bytů, které máte rekonstruovat?

K: Myslím si, že se nejen v ložnicích používá na jednom místě příliš dřeva: v ložnici třeba na postel, dveře, podlahu, noční stolky, a to v různých dekorech a barvách. Hojně se také setkáváme s napodobeninami dřeva a různými fóliemi, a to hlavně v developerských projektech.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...