Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V pražském JETLAG Baru plyne čas napříč světem

V pražském JETLAG Baru plyne čas napříč světem

V centru Prahy, na „Jiřáku“ se nachází zajímavý podnik JETLAG Bar, kde si přijdou na své milovníci čaje, vína, ale i dobré kávy. A to buď samostatně nebo v překvapivých mixech, které vykouzlí v ústech doslova explozi jedinečných chutí. A proč Jetlag? Protože na necelých patnácti metrech délky je možné "proletět" celý svět.

Realizaci projektu měli pod palcem architekti z Atelieru MIMOSA a výsledek, který z baru dělá jediný svého druhu v Praze, je ohromný. Název Jetlag je odvozený od prostorového „cestování“ mezi pásmy a interiér tomu také odpovídá.

Když investor přišel s názvem Jetlag, poskytlo nám to dostatečný podnět pro nalezení vizuální podoby baru. S jet lagem je spojeno spousty asociací. My jsme chtěli zachytit podstatu - tedy cestování mezi časovými pásmy, a samotné rozkrájení prostoru do 24 pásem přišlo s tímto motivem,“ vysvětlují svůj záměr architekti.

Každé pásmo začíná a končí křivkou vymezující určitou část prostoru. Architekti k tomu využili lesklých nerezových tyčí, které svým zakřivením tvoří nejenom tvarosloví baru, ale také abstrahují skutečné zakřivení časových pásem. „Interiér, plný těchto křivek, je záměrně jakoby nejasný až rozmazaný. Stejně tak, jako čas, když člověk cestuje dostatečně daleko, dostatečně dlouho, dostatečně často..“

Zdi jsou zdobeny světovou mapou, která jednotlivá časová pásma určuje. Za celkovým grafickým stylem JETLAG Baru stojí grafický designer Martin Odehnal.

Hlavní materiál, který v baru převládá a zároveň vyniká nepřehlédnutelným leskem, je nerezová ocel. Ta má svým vzhledem připomínat nejen lesklé trupy letadel, ale měla by také vést k odkazu na nerezové tanky soudobého vinařství. Interiér je doplněn dřevěným nábytkem na míru, za jehož tvorbou stojí truhlář Josef Vomáčka, který to s trefováním mezi ocelové linky, vytvořené zámečníkem Jiřím Kurelem, neměl vůbec jednoduché.

Příběh Jetlagu se nachází v samotném celku a detaily jsou mu podřízeny,“ konstatují architekti. Nejnáročnějším úkolem pro ně bylo propojení jednotlivých částí - nerezové „časové linie“ probíhají podlahou i barem a tvoří také skleněnou „rampu“ i regál na víno.

JETLAG Bar je umístěn v přízemí činžovního domu z roku 1912 a prostor baru je rozprostřen do dvou místností, propojených „nerezovým tunelem“. Tento průchod mezi oběma prostory je tak trochu trupem letadla a zároveň pokřiveným zrcadlem.

Jetlag pro nás není jen o našich nápadech, ale velkou měrou o důvěře majitele Martina Vorla v poměrně abstraktní koncept s originálními řešeními. Cenili jsme si této důvěry během navrhování a ceníme si jí ještě víc po dokončení. Přejeme Jetlagu dobrý let, zaslouží si jej,“ dodávají architekti z Mimosy na závěr.

Pokud budete mít cestu kolem, určitě JETLAG Bar navštivte. Stojí to za to..


Mimosa Architekti

Vyšehradská 320/49, Praha 2

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Mimosa

Publikováno: 02.11.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...