Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V ukrajinském bytě Guculska se prolíná historie s moderním designem

V ukrajinském bytě Guculska se prolíná historie s moderním designem

V malebném ukrajinském městě Lvov se nachází zrekonstruovaný byt, který předčí mnohá očekávání. Jde o projekt architektů ze studia replus design bureau, jenž přehodnocuje tradiční huculský etnický styl v neorenesančním prostředí.

Projekt je renovací starého bytu v historické budově v srdci města na Hutsulské ulici. Samotná budova byla postavena v letech 1892–1896, proto se architekti rozhodli ponechat vše, co se dochovalo v dobrém stavu. Zachování autentických částí a přidání některých nových etnických prvků vytvořilo atmosféru s duchem minulosti a vyzdvihlo moderní aspekty tohoto prostoru.

„Od samého začátku jsme byli limitováni extrémně úzkými a dlouhými místnostmi. Naším cílem proto bylo zvětšit opticky prostor pomocí zrcadel a správného umístění nábytku. Byt byl v žalostném stavu, museli jsme odstranit popraskané stropy v kuchyni i obývacím pokoji. Nad těmito stropy jsme ale objevili staré dřevěné trámy, které jsme ponechali v jejich plné kráse. Špatné části byly demontovány a zpevněny konstrukcí. Podlahu jsme obložili přírodním mramorem a integrovali podlahové vytápění. V celém bytě jsme pak renovovali parkety, které dodávají na atmosféře,“ říkají architekti.

V obývacím pokoji vás upoutají krásná historická kamna z továrny Levynskyi, která byla reinkarnována ve velkém otevřeném krbu. Bylo to provedeno klasickou technologií hraběte Rumforda, britského vynálezce, kde krb není hluboký a jeho šikmé strany odrážejí teplo do místnosti. Není to běžná technologie ani na Ukrajině, ani v sousedních zemích.

V kuchyni se vyjímá velký, a přesto lehký multifunkční kuchyňský stůl. Ten nese dřez, varnou desku i prostor pro snídani či práci z domova. Otevřené kuchyňské skříňky z ořechu zajistí snadný a rychlý přístup ke všemu potřebnému a bez otevírání jakýchkoli dvířek.

„Při navrhování jsme se snažili zachovat atmosféru a historického ducha bytu. Chtěli jsme také zdůraznit přátelské sousedské prostředí na typickém lvovském dvoře, kde spolu sousedé často a rádi komunikují ze svých balkonů. V rámci tohoto konceptu jsme vyměnili okna směřující do dvora za velké prosklené a průchozí dveře, které se otevírají dokořán. Okna na hlavním průčelí byla replikována podle staré technologie s použitím dřeva a původního okenního kování,“ vysvětlují architekti.

Při rekonstrukci byly navíc objeveny i drobné fresky. Proto architekti pečlivě volili a instalovali nástěnné osvětlení. Mezi další původní prvky patří také autentické dveře z konce 19. století, z nichž byla pouze seškrábána četná vrstva barvy a následně použit lak, nebo vintage šatní skříň z poloviny 19. století, kterou kromě drobných úprav ponechali architekti tak, jak je. V průběhu let sice zčernala kvůli několika vrstvám laku, ale do interiéru se takto krásně hodí.

Minimalisticky řešená ložnice ukazuje prostor, kde se na jedné straně podél zdi nachází otevřený šatník a naproti posteli volně stojící vana. Což je trochu netypické. „Vanu jsme umístili do ložnice, aby měli obyvatelé možnost vychutnat si při koupeli zvuky města s dokořán otevřenými okny," popisují svůj záměr architekti.

Malý prostor koupelny nechali architekti bez jakýchkoliv překážek. Nejsou zde ani dekorace, ani nábytek, pouze to nejnutnější. Původně tu nebylo ani okno, ale to architekti napravili. Nové okno dodalo prostoru světlost i krásné výhledy do zeleně. Netradičním prvkem je zde umývadlo, respektive jeho podpěra, připomínající kmen stromu.

Zvláštní význam mají v bytě i dva staré trámy. Majitel bytu si přál použít dřevěné trámy odstraněné ze starého huculského domu na venkově, které mají vyryté nápisy a pocházejí z domu, jejž postavil jeho dědeček. Protože starý dům již neexistuje, mají trámy zvláštní význam a vytvářejí spojení mezi generacemi rodiny.


Guculska

replus design bureau

replusbureau.com

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Andrey Bezuglov

Zdroj: archdaily.com

Publikováno: 26.12.2021

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...