Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rekonstrukce s respektem k minulosti. Italský byt zdobí klenby a fresky

Rekonstrukce s respektem k minulosti. Italský byt zdobí klenby a fresky

Rekonstrukce budov, které jsou dílem našich předků, představují mimořádnou příležitost, jak se vypořádat se stavebními postupy minulosti. Stejně tak i respekt k architektonické kvalitě a snaha o zachování atmosféry, která v tomto případě více než 150 let obklopuje část městské struktury.

Každý dům ve městě je svým exteriérem prvkem veřejného prostoru. A zvlášť to platí ve městě, kterému se přezdívá „Bílé město” – „La Città Bianca”, kvůli oslňující bílé barvě místních domů. Soukromý interiér, jehož majitelé mu toužili dát novou podobu a vdechnout něco ze svého životního stylu, je jeho nedílnou součástí. Při rekonstrukci chtěli propojení respektovat a zároveň zachovat genia loci.

Dřevěné dveře, na kterých je dokonce hmatatelně znát zub času, jsou i přes svoji výraznou patinu stále součástí interiéru. Neotřelým způsobem zdobí stěnu jako umělecké dílo nevyčíslitelné hodnoty.

Chladnější tóny, ve kterých je laděn obývací pokoj, vyvažují místní velmi slunné prostředí jihoitalské Apulie. Použité textilie s jemnými vzory prostor dokreslují a příjemně zútulňují.

Architekti Aldo Flore a Rosanna Venezia citlivě pracovali s původním tradičním prostředím. Zachovali historicky cenné prvky a interiér dotvořili tak, aby byl funkční a odpovídal současným požadavkům majitelů. Kuchyně se stala místem, které podporuje sdílení, konverzaci a zvláštní důraz byl kladen především na spojení historie se současností.

Ostrovní kuchyně byla vyrobena z mramoru a působí jako protipól stolu, jehož deskou je vydutý kořen, který symbolizuje okolní krajinu charakterizovanou staletými olivovníky.

Historickým skvostem kuchyně je zrcadlová klenba s jemnou freskou, která byla zachována a zrestaurována. Decentně ji doplňuje stropní svítidlo v podobě dvou zlatých eliptických prvků, které se vznášejí v prostoru a přinášejí do interiéru rozptýlené světlo.

Panoramatické výhledy z residence na město Ostuni, jemuž dominuje pozdně gotická katedrála. Úzké malebné uličky, strmé schody a pěkná náměstíčka. Takové je okolí domu v jednom z nejhezčích měst regionu Apulie.

Jídelně, která je propojená s kuchyní prosklenými dveřmi, dominuje stropní freska. Její motiv je věnován umění, a to konkrétně hudbě, malbě a architektuře. Použit je květinový vzor typický pro konec 19. století.

Prostory, v jejichž stěnách zůstaly zachovány různé výklenky dob minulých, slouží nyní jako pracovna.

Kompletní návrh interiéru domu je výsledkem propojení starověkých a současných prvků, vyvážení barev, materiálů a designových kousků navržených studiem Flore & Venezia.


CASA 1886

Aldo Flore a Rosanna Venezia

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...