Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Varna jako interiérový doplněk. Ateliér ADR navrhl v Mostě nový minipivovar

Varna jako interiérový doplněk. Ateliér ADR navrhl v Mostě nový minipivovar

Hostivar 1, Hostivar 2, Trautenberk a Spojovna. Čtyři malé pivovary, jedna skupina akcionářů. Do party teď přibyl další pivu zasvěcený projekt, tentokrát v Mostě – a realizace se ujal ateliér ADR.

Stejně jako dobrému pivu stačí pár opravdu kvalitních ingrediencí, ani architektura nového mosteckého pivovaru není překombinovaná. „Most je složité město, které má velmi pohnutou historii. Původní zástavba byla zcela zdemolována a vzniklo nové město s bizarním urbanismem. Relativně komplikovaný byl navíc i pozemek, je velmi svažitý a zároveň protkaný množstvím inženýrských sítí, které umístění stavby značně limitovaly. Proto jsme zvolili tvarově jednoduché řešení,“ vysvětlují architekti Aleš Lapka a Petr Kolář. Pracovali také se základními materiály, jako jsou cihly, sklo a dřevo.

Budovu na obou koncích ohraničují skleněné plochy, propojené fasádou z režného cihelného zdiva. Do interiéru přivádějí denní světlo a zároveň odkrývají zázemí výroby. Hosté tak vidí i do míst, kde se pivo vaří, a varny se stávají interiérovým doplňkem.

Minimalismus se uplatňuje i na stěnách, které jsou ve velké míře ponechány v surovém, vyzděném stavu, přetřené pouze bílou výmalbou. Sem tam cihly doplňuje keramický obklad.

V restauraci, srdci společenského dění, architekti použili dřevěný nábytek s kovovými detaily a ocelové prvky konstrukčního rázu. Projdete se tu po betonových broušených podlahách a pivo si dáte hned u dvou pultů – jeden je výčepní, druhý barový. Právě prostor hospody je to, na co jsou architekti z ateliéru ADR nejvíc pyšní. „Je dobře vyřešen a propojen s venkovní terasou. Navíc jsou odsud krásné výhledy,“ popisuje Aleš Lapka.

Příjemně nekomplikovaná je i vizuální identita podniku. Na různých místech a doplňcích tu potkáte logo v podobě písmene M, vyvedené v černém ocelovém plechu. Zdobí jak fasádu, tak půllitry. Autorem návrhu je akademický malíř a grafik Milan Jaroš.

Nechybí ani venkovní prostor s terasou, kterou částečně překrývá drátěná konstrukce. V letních měsících ji bude popínat chmel, nepostradatelná surovina při výrobě piva. Vždyť ten český je vyhlášený po celém světě – a nedaleko odsud krajinu lemují chmelnice. Časem by měla přibýt ještě kavárna s pražírnou. Ateliér ADR už má připravený projekt, přesné datum realizace je ale zatím nejasné.

A proč se do nového mosteckého pivovaru Aleš Lapka a Petr Kolář rádi vracejí? „Především kvůli skvělé kuchyni a výbornému pivu.“ Na otázku, zdali jim víc sednou moderní svrchně kvašená piva, nebo klasické ležáky, jednohlasně odpovídají: „Obojí!“


Minipivovar Most

Pod Koňským vrchem 3450, 434 01 Most

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...