Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Verner Panton: Mistr extravagance i střídmého designu

Verner Panton: Mistr extravagance i střídmého designu

Dánský designér Verner Panton patří mezi pozoruhodné postavy dějin designu. Oproti jinak běžnému severskému minimalismu vyniká jeho práce výraznými barvami a radikální estetikou. Ve své době patřil Panton mezi nejprogresivnější designéry, nesoustředil se však pouze na obyčejný produktový design. Kromě designu se věnoval také působivým instalacím, které v té době byly zcela nevídané.

Editioncollection.com

© Panton Design, Basel
Bazén v budově Der Spiegel

Verner Panton vyrůstal v poválečné době a protože nežil v blahobytu, dobře chápal opravdové potřeby běžných lidí ve válkou stále ještě poškozené Evropě. Věřil, že chytrý a použitelný design by neměl být výsadou pouze majetných lidí, ale měl by být přístupný i obyčejným lidem, a že design má schopnost proměňovat společnost. Vystudoval architekturu v Kodani, na místní Královské akademii výtvarných umění. Klíčovým momentem v jeho tvorbě bylo, když se dostal do studia legendárního modernistického designéra Arne Jakobsena. Díky tomu Panton spolupracoval například na slavné židli Ant a z jeho tvorby je zřejmé, že ho do značné míry ovlivnila láska k organickým tvarům a prvkům, kterou známe právě z Jakobsenovy tvorby. V roce 1955 už ale Panton začal podnikat na vlastní pěst a založil vlastní designérské a architektonické studio. Poprvé se do povědomí veřejnosti dostal díky svým výrazným geometrickým návrhům pro firmu Plus Linje.

www.verpan.com

Vitra.com, Sedačka Living Tower pro značku Vitra

Už v počátcích své kariéry se nebál svou tvorbou šokovat. V roce 1958 například vzbudila na přehlídce užitého umění Fredericia Furniture Fair rozruch jeho instalace, kde se rozhodl nábytek vystavit tak, že jej zavěsil ze stropu. Když představil svá křesla Cone a Heart Cone, překvapil všechny jejich netradiční tvar – křeslům chybí do té doby obvyklé čtyři nohy, místo toho jeho stabilitu zajišťuje pouze křížová základna, ležící horizontálně přímo na zemi.

 

vitra.com
Křeslo Cone

Vitra.com
Křeslo Heart Cone

Jeho skutečně průlomovým dílem je ale židle, kterou zná snad každý – podle designéra pojmenovaná Panton Chair, s jejíž konceptem přišel designér už v 50. letech. Panton pro svůj odvážný návrh jen těžko hledal výrobce, až se jednoho dne jeho nápad dostal k těm správným lidem a vývoj židle si pod svá křídla vzala značka Vitra. Po několika letech práce se podařilo vyrobit několik prototypů první židle, která byla kdy vyrobena z jednoho jednolitého kusu plastu. A ještě v tak odvážném tvaru, který dosáhl hranice fyzikálních možností. Časem se bohužel ukázalo, že zvolený materiál nebyl příliš odolný vůči stárnutí a židle se přestala vyrábět. Produkce byla obnovena v 90. letech, kdy technologický vývoj umožnil vyrobit odolný a cenově dostupný produkt.

www.vitra.com

Za zmínku stojí také židle, kterou Panton navrhnul pro nábytkářský řetězec IKEA. Majitel řetězce Ingvar Kamprad si v té době usmyslel, že chce do IKEA přinést praktické a cenově dostupné předměty, navržené světovými designéry. Jedním z nich byl právě Verner Panton, který navrhnul židli Vilbert, skládající se ze spojených MDF desek.

www.prodeez.com

Kromě skvělého designu patří k Pantonovým dílům také působivá díla zabývající se komplexními prostory a konceptuální instalace. Patrně nejznámější z nich je Visiona 2, instalace pro chemickou firmu Beyer, která vyniká barvami a tvary typickými pro dobu svého vzniku. Ve svých dílech Panton často propojoval různé prvky interiéru do jednoho celku, čímž vznikal jakýsi Gesamtkunstwerk, ve kterém podlaha, stěny, textil nebo i nábytek splývaly v jeden velký celek.

© Panton Design, Basel

www.verpan.com
Instalace Visiona 2

Svou lásku k barvám a geometrickým tvarům využil Verner Panton také při navrhování interiérového textilu. Dnes je možné si koberce dle jeho návrhů pořídit od výrobce DESIGNERCARPETS, který jich v nabídce má hned několik, všechny v několika různých rozměrech. Tyto koberce si u nás můžete prohédnout v showroomu Designpropaganda.

 

Designercarpets.com

Vedle mnoha pozoruhodných židlí a křesel navrhnul Verner Panton také spoustu svítidel, která často jako kdyby vypadla z barevného filmu ze 60. let. Většinu těchto světel dnes vyrábí značka Verpan, zaměřená právě na výrobu produktů podle Pantonových návrhů. Patří mezi ně například futuristicky působící závěsné svítidlo Globe, které je kromě akrylové verze k dispozici i ve skleněné variantě. V průhledné kouli je umístěno pět reflektorů, které jsou vyráběny v různých materiálových i barevných provedeních. Podobně netradiční je i kolekce lustrů UFO. Ty se skládají z plastových trubek ve tvaru různě velkých prstenců, které zakrývají zdroj světla a zároveň světlo odráží. Důmyslné je i svítidlo Moon, které má různě velké kovové prstence umístěné kolem žárovky. Díky tomu je měkké světlo rovnoměrně rozmístěné všude po místnosti. Značka Verpan je u nás v zastoupení společností Designpropaganda a Decoland.

Video o výrobě svítidla Globe

Verpan.com
Lampa Globe

Verpan.com
Svítidlo UFO

Verpan.com
Svítidlo Moon

Verner Panton ale nenavrhnul jen extravagantní svítidla – například lampa Panthella působí oproti výše zmíněným svítidlům o poznání umírněněji. Díky tvaru polokoule a materiálu, ze kterého je stínidlo téhle jednoduché a elegantní lampy vyrobené, zajišťuje v prostoru příjemné a tlumené světlo. V roce 2016 představila společnost Louis Poulsen, která lampu Panthella vyrábí, také mini verzi této lampy, která se vejde například i na noční stolek.

© Panton Design, Basel

www.dezeen.com

Také produkty z řady Flowerpot potěší ty, pro která jsou jiná Pantonova svítidla příliš extravagantní. K dispozici je ve stolní nebo závěsné variantě a v celé řadě barev. Prohlédnout si je můžete v showroomech Stockist a Designpropaganda.

Andtradition.com

Verner Panton patří k nejvýznamnějším designérům moderní doby. Kromě toho, že navrhnul hned několik legendárních kusů nábytku, se do dějin zapsal také působivými prostorovými instalacemi, které mnohdy jako by vypadly z barevných sci-fi filmů.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...