Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Vezměte za kliku, která přichází z Paříže

Vezměte za kliku, která přichází z Paříže

Bonnemazou-Cambus je nejen příjmení designéra a designérky, ale také název jejich pařížského studia, které se zaměřuje na produktový a interiérový design. V prosinci Manuel s Agnés zavítali do Prahy u příležitosti probíhající akce SQUAT iD23 a s sebou přivezli také svůj nejnovější počin: designové kliky, které zdobily dveře jednoho z bytů v Pařížské ulici. Jejich návštěvy jsme využili k rozhovoru a odhalení výjimečnosti něčeho tak obyčejného jako je klika.

Manuel i Agnés se dlouho věnují interiérovému i produktovému designu a svoji práci uplatňují v pařížských buticích i soukromých rezidencích. Ve svém portfoliu mají urbanistický nábytek. Pokud se například rozhodnete osladit si život v pařížském pekařství Pierre Hermé, naservírují vám dortíky do obalů, které navrhovali právě Bonnemazou-Cambus.

Zakázky pro ostatní značky však dvojici nestačily, a proto se rozhodla pro svoji vlastní kolekci, kterou by mohla režírovat od začátku do konce. Kliky designéry zajímaly už delší dobu a najednou o nich začali přemýšlet jako o předmětu, který je složený z několika částí. Z této představy pak vyplynula myšlenka vytvořit kliku jako systém, se kterým je možné si pohrát.

Realizace interiéru obchodu s módou Maje.

Manuel a Agnés stojí za návrhem obalů pro pařížské pekařství Pierre Hermé.

Manuel Bonnemazou v minulosti pracoval v designovém studiu společně se známým návrhářem Tomem Dixonem. Dixon mi tehdy řekl, že práce designéra je stále složitější a složitější a pokud se chci posunout správným směrem, je potřeba přijít s něčím vlastním," vzpomíná Manuel. Klika jako objekt zájmu se tehdy v roce 2014 zdála jako ideální volba, a to vzhledem ke své velikosti i významu v interiéru.

První vlastní kolekce je zaměřena na designové kliky.

Kolekci z roku 2014 definují originální tvary i zářivé barvy. Kdo je zastáncem střídmějšího provedení, tomu je k dispozici klasika v podobě kulaté formy a přírodních barev. Každá z klik je vyrobena pomocí jemných uměleckých technik. Broušení, leštění a lakování probíhá výhradně ručně. Každá klika se tak na dveřích stává malým uměleckým dílem. Dvojice ke své sérii dodává: Nenavrhujeme jen produkt, ale celý koncept. Rozhodli jsme se produkt jako celek rozbít na tři části, které si můžeme libovolně skládat, a vytvářet tak neustále nové kousky. Inspirací se nám stal styl art-deco." Architekti mají možnost vybrat si libovolné části a podle fantazie si je zasadit do konceptu vlastních realizací. Podle přání architekta není ani problém udělat nový model na míru.

Klika se skládá celkem ze tří částí: držadla, osy a kulovitého zakončení. Vše je jednoduše spojeno šroubem.

Všechny části kliky jsou vyrobeny z mosazi. Na výběr je celkem pět různých podkladových destiček: Ovale, Circé, Parisette, Nuage & Lune, a to ve třech velikostech: Small, Medium a Long. Co se týká barev, zde se meze nekladou.

Varianty podkladových destiček: Ovale, Circé, Parisette, Nuage & Lune.

Pro Českou republiku značku Bonnemazou-Cambus objevila Katrin Grund z Monobrandu. Ke své nabídce vypínačů Berker hledala kliky v podobném stylu a narazila právě na produkci Manuela a Agnés, jejichž nejnovějším přírůstkem jsou úchytky na nábytek. V plánu mají také ladící kliky na okna. V případě, že byste si chtěli pořídit jejich jedinečnou kliku na své dveře, jsou u Monobrandu k dispozici již připravené sety, které je snadné sestavit i nainstalovat.

SaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: Bonnemazou-Cambus, Monobrand

Publikováno: 23.05.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...