Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Víno v pivovaru. Znojemská Enotéka spojuje několik historických etap

Víno v pivovaru. Znojemská Enotéka spojuje několik historických etap

Od 19. století stál v centru Znojma pivovar, kolem roku 1970 k němu pak ještě přibyla hala s technickým zázemím. Teď prostor patří vínu. Najdete tu Enotéku znojemských vín spojenou s degustačním prostorem a kavárnou, kterou tu pro Vinařství Lahofer navrhl  ateliér CHYBIK+KRISTOF. 

Hned vedle bývalého pivovaru stojí rotunda z 11. století či gotický kostel, a tak se na poměrně malé ploše střetává mnoho historických etap – nový projekt je teď všechny propojil.

Ateliér vzdal při renovaci hold původnímu prostoru, kde se kdysi vařilo pivo – jak říkají samotní architekti, renovace byla částečně konzervativní a stavěla na postupech, které se uplatňují při památkové péči. Původní obdélníkový prostor pivovaru zachránili, zrenovovali a vytvořili tu multifunkční galerii vína, která nabízí působivou exkurzi do historie vinařství. V technické hale například vznikl světlý a otevřený prostor, kde si hosté můžou vychutnat skleničku nebo vybrat víno, které si pak odnesou domů.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Jádro bývalého pivovaru, které navazuje na technické zázemí, architekti vymalovali bílou barvou a vložili sem tmavou vestavbu. Ta zde vytváří zóny a dělí prostor na vzájemně propojené místnosti. „Odkazujeme tak na atmosféru a měřítko tradičních vinných sklepů, které najdete v regionu,“ popisují Ondřej Chybík a Michal Krištof.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Foto: Alex Shoots Buildings

Denní světlo do prostoru dostávají asymetricky rozmístěná okna, která hostům zároveň nabízejí výhled na okolní kulturní dědictví a historické památky. Vidíte odsud na město, kostely i řeku. Stavba tak vyzývá k dialogu s krajem a krajinou. „Odstín průčelí vznikl kombinací různých barev sousedících budov, což dále podporuje interakci v rámci historické koláže a posiluje architektonický a historický pocit sounáležitosti,“ doplňují architekti. Právě v této části Enotéky je nejlépe vidět soulad mezi konzervativními a experimentálními postupy, které architekti při realizaci uplatnili.

Foto: Alex Shoots Buildings

Enotéka v sobě zároveň spojuje světlé i temné části minulosti. Zejména technickou halu architekti považují za cynické dědictví minulosti – tehdejší narušená společnost se podle nich nezdráhala vybudovat takto architektonicky podřadnou stavbu přímo v srdci města s bohatou historií. Bylo proto výzvou prostor přetvořit tak, aby korespondoval s okolní zástavbou.

Foto: Alex Shoots Buildings

„Znojemská Enotéka je výzvou tradičním představám o rekonstruování historických budov. Přítomnost dvou osobitých struktur, z nichž každá má svou vlastní minulost a původní funkci, nás inspirovala k použití stejně osobitých přístupů k renovaci. Plně jsme se ponořili do dědictví a scenérie Znojma, a tím ukotvili Enotéku jako pochopení, součást a pokračování architektonického příběhu města,“ uzavírá ateliér CHYBIK+KRISTOF.

Foto: Alex Shoots Buildings

Enotéka znojemských vín zkrátka píše novodobou historii moravského vinařství i architektury, zároveň ale myslí na dědictví minulosti. Než si budete moct se vším všudy vychutnat i interiéry, můžete se aspoň zajít pokochat na zahrádku, kde dostanete skvělou kávu i desítky druhů vína.


Enotéka znojemských vín

Hradní 2, Znojmo

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Alex Shoots Buildings & Laurian Ghinitoiu

Publikováno: 19.05.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...