Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Z bývalého kláštera vznikl moderní hotel Abbaye de Fontevraud

Z bývalého kláštera vznikl moderní hotel Abbaye de Fontevraud

Jako z pohádky vypadá bývalý klášter Saint-Lazare v městečku Fontevraud ve Francii. Krása tohoto opatství má tisíciletou obdivuhodnou historii, která však nebývala až tak růžová. Saint-Lazare bylo vždy místem komunitního života. Kdysi ho obývali mniši, kteří se starali o malomocné. Pak se stal hospicem pro jeptišky a jeho pokračující historie mluví také o vězeňské nemocnici. Větší změna pak nastala v 80. letech, kdy se místo proměnilo v hotel s restaurací.

Znovuotevření klášterního hotelu a restaurace Abbaye de Fontevraud je součástí širší vize projektu „Současné město Fontevraud“. Mnoho rozmanitých prvků zahrnuje vše od kultury až po udržitelný rozvoj a digitální inovace včetně pohostinství.

„Tiše jsme vklouzli do klášterního světa tehdejších benediktínů a ponořili se do jeho historie a jedinečnosti. Snažili jsme se zachytit jeho podstatu, od klášterní jednoduchosti až po vězeňskou askezi, a to prostřednictvím moudrosti a filozofie těch, kteří zde stavěli a žili. Potom jsme museli doladit i svůj přístup, dát život moderní vizi, která bude respektovat a zachovávat ducha budovy. Nechtěli jsme, aby návštěvník zapomněl, kde je,“ vysvětlují architekti ze studia Jouin Manku, kteří za projektem stojí.

Pro architekty bylo důležité vytvořit intimní zážitek a umožnit návštěvníkovi prožít střípky minulosti v pohodlí stylového ubytování. Vycházeli z klasifikace budovy jako historické památky, v níž zachovali většinu původních prvků, jako jsou vysoké klenuté stropy a původní zdivo. Tato omezení se jim podařilo proměnit v příležitosti.

V hotelovém komplexu najdete také místo pro setkávání hostů. Je jím původní kaple. Myšlenka, která si zde pohrávala i s vytvořením lázní, se nakonec vyvinula v digitální mediální centrum s barem. Vzniklo zde místo pro setkávání a sdílení i příležitost k tomu, učit se a hrát si – hlavně díky stolním deskám s dotykovou obrazovkou a digitálními tablety umístěnými v nábytku. A proč si k tomu nedopřát i nějaký ten drink?

Izolační a akustické problémy architekti vyřešili „chytrým nábytkem“, inovativními technologiemi i přírodními, vhodně zvolenými materiály. V některých částech opatství byl nedostatek světla, se kterým se autoři taktéž skvěle vypořádali. „Zůstali jsme věrni minimalistickému stylu, který převorství po dlouhá léta představovalo. Zvolili jsme jednoduché a elegantní tvary i jemné barevné oživení, abychom vytvořili rafinovanou a smyslnou atmosféru, která koresponduje s vysokými stropy a starými zdmi,“ dodávají autoři projektu.

Čtyřhvězdičkový hotel nabízí 54 pokojů, které se nacházejí v různých částech kláštera. Některé jsou duplexy, jiné zkosená podkroví a některé zase zdobí extrémně vysoké stropy. Ve všech místnostech však architekti věnovali zvláštní pozornost především akustice a osvětlení, aby zde vytvořili tiché a intimní prostory, vhodné pro meditaci a rozjímání. Klidné prostředí, v němž se prolíná historie i moderní odkaz dnešní doby.

„Hosté by si zde měli užít jedinečný zážitek, stimulovat své myšlenky, vrátit se do jiných časů a vytvořit si na toto místo své vlastní a nezapomenutelné vzpomínky,“ říká majitel hotelu.

Pokoje jsou útulné. Polstrovaná stěna za postelí odkazuje svým vzhledem a strukturou k plášti, který zde nosili mnichové, jež si svůj šat před spánkem úhledně skládali. Podlaha je zase pokrytá kobercem, který dodává teplý nádech a připomíná ornou zem. V pokojích ale najdete i moderní design v podobě na míru vytvořeného nábytku a umění na stěnách.

Objekty stimulují představivost. Ačkoli tu máte k dispozici všechny služby nezbytné pro moderní život, jsou v interiérovém designu pečlivě skryty, aby nenarušovaly povahu místností jako prostorů pro ničím nerušený odpočinek a reflexi.

Střízlivé pokoje poukazují na základní životní potřeby. Úmyslně omezená paleta barev a materiálů ze dřeva, textilie a kovu posiluje tuto upřímnou jednoduchost a evokuje původní povahu mnišských cimer. Za tímto zjevným minimalismem však leží diskrétní luxus. Kvalitní materiály, pozornost k detailům, jemnosti i dotekům moderního oživení.

Refektář, nyní přeměněný na banketový sál, je určen pro pořádání speciálních akcí a je koncipován jako modulární prostor. Představuje prostorný obývací pokoj, kde hoteloví hosté mohou snít pod klenutými stropy u starodávného krbu. Místo náboženských obrazů a fresek zvýrazňují stěny textilní triptychy, které absorbují hluk.

Impozantní je zde osm metrů dlouhý stůl, který zdobí řada svíček, jež mají vrhat stíny minulosti, a připomenout tak dávnou klášterní atmosféru.

Za velkými prosklenými dveřmi vítá návštěvníky restaurace, která je „kamenným srdcem“ celého Saint-Lazare. Posezení najdete jak uvnitř, tak i ve venkovních prostorách podloubí, které nabízí svěží výhled do klášterního atria.

Jednoduchý moderní nábytek byl vyroben na míru a někdy se dokonce i musel přizpůsobit různým omezením zdejší architektury. Příkladem jsou  textilie a kožené bankety umístěné na kamenných lavicích. Stejně jako závěsná dřevěná svítidla, jejichž neobvyklý tvar pomáhá vylepšit akustiku.

Části restaurace mají prosklené stěny, které přinášejí do interiéru denní světlo a zároveň lákají pohledy hostů do zahrady, osázené aromatickými bylinkami. Ty pro své kulinářské umění pravidelně místní kuchař.

„Nechtěli jsme v Saint-Lazare vytvořit klasický zážitek z hotelu a restaurace, ale něco jedinečného. Cestu mezi tradicí a moderním uměním, která reinterpretuje příběh kláštera pro budoucnost, prožívání emocí a smyslné potěšení,“ dodávají na závěr architekti.

A jak vypadá taková restaurace v londýnském kostele? Nahlédněte do britského podniku Duddell´s, který sídlí v bývalém kostele sv. Tomáše. Jiný styl, jiné pojetí...


Fontevraud

Klášter Fontevraud
49590 Fontevraud-l'Abbaye, Francie

www.fontevraud.fr

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...