Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ze starobylého statku moderním domovem. Podívejte se na fascinující proměnu

Ze starobylého statku moderním domovem. Podívejte se na fascinující proměnu

V okouzlující středověké španělské vesnici Pals v srdci Baix Empordà v Gironě najdete starobylý statek z roku 1980, který si vzali do parády architekti ze studia Gloria Duran Torrellas a kompletně ho zrekonstruovali. Disponuje plochou 800 metrů čtverečních a dvěma patry. Poskytuje dokonalou rovnováhu mezi minulostí a současností.

Architekti chtěli především zachovat určité strukturální a architektonické detaily, typické pro staré statky. V interiéru spojili tradici se současným zařízením. Překvapivě elegantní směs venkovských struktur a jedinečných kusů nábytku činí z tohoto statku v Palsu okouzlující místo, ze kterého sálá teplo domova.

Krytá venkovní terasa poskytuje příjemné posezení za jakéhokoliv počasí. Díky velkým proskleným dveřím lze interiér a exteriér lehce propojit.

Usedlost byla navržena podle kritérií udržitelnosti životního prostředí a s mnoha inovacemi pro moderní život. Architekti vsadili na světlý a atraktivní interiér, v němž nechali vyniknout vysoké stropy se starými dřevěnými trámy. Co si zde majitelé však nejvíce užijí, jsou nádherné otevřené výhledy do okolní rozhlehlé krajiny, která se rozprostírá na více než 26 tisícech metrů čtverečních.

V obývacím pokoji se nachází velký stůl, kde se může sejít celá rodina i s přáteli. Nízko zavěšené lustry vyzařují teplé světlo a skvěle zaplňují prostor s vysokými stropy. Oživení zajišťuje barevný koberec, plný vzorů i netradiční dekorace v podobě rámu s vidlemi.

Typickou venkovskou atmosféru a teplo domova představuje také zavěšený krb z uhlíkové oceli, který není jen topným elementem, ale skutečným designovým prvkem. Plápolající plameny s praskající symfonií zvuků působí na všechny smysly a ve venkovském stavení rozhodně nesmí chybět.

V horním patře najdete několik ložnic s koupelnami. Hlavní ložnice však má díky celoprosklené stěně impozantní výhled do celého bytu. A nejen výhled, proudí sem také dostatek světla. Kontrast moderního nábytku s kamennými zdmi spolu perfektně ladí. Strop s dřevěnými trámy opticky snižuje a zútulňuje celý prostor.

Jiné ložnice architekti prosvětlili bílými stropy. Trámy zachovali, jenom místo hnědé použili jiskrně bílou. V podobném duchu se nese také přilehlá koupelna, které dominuje jak bílá barva, tak i kamenné zdivo. To má kromě starodávného vzhledu ještě další funkci, a tím je skvělá izolace. V létě zaručí příjemný chlad a v zimě zase podrží teplo.

Venku za domem si majitelé mohou naplno užívat výhod soukromého bazénu i letní terasy. Rozlehlá usedlost, která dýchá minulostí i moderním designem, tak harmonicky propojuje oba světy a stává se pro své majitele dokonalou oázou.

Líbí se vám kombinace historické a současné architektury? Pokud ano, pak by vás mohl zaujmout také projekt londýnské čtvrti Coal Drops Yard nebo butikový hotel v Monteverdi v Toskánsku.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...