Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Iluzionismus Felice Variniho

Iluzionismus Felice Variniho

Švýcarský výtvarník Felice Varini geniálně pracuje s prostorem a optickou iluzí, které kombinuje do velkoformátových uměleckých instalací, které originálním způsobem vstupují do prostoru města, archtiektury i interiérů. 

Felice Varini je švýcarský umělec, který byl v letech 2000 i 2001 nominován i na prestižní mezinárodní ocenění Marcela Duchampa. Již od počátku své tvorby pracuje s iluzí a její aplikací do veřejného prostoru. Inspirovaný kinetickým druhé poloviny minulého století, Varini vstupuje do veřejného prostoru grafickými intervencemi, které se z určitého úhlu pohledu skládají do geometrických působivých obrazů. 

Inspirace - Iluzionismus Felice Variniho

Varini kreslí či lepí na stěny, podlahy, ulice i další pozadí výrazné grafické motivy v různých hloubkách záběru, které se stýkají pouze v jediném pozorovacím bodě. Jedna z jeho posledních instalací byla i tato v pařížském Grand Palais při příležitosti výstavy Dynamo v minulém roce.

Inspirace - Iluzionismus Felice Variniho

Pohled na instalaci z odlišného úhlu odhalí geniální zvládnutí perspektivy a jejího využití k iluzivním obrazům a hraním si s vnímáním diváků.

Inspirace - Iluzionismus Felice Variniho

Pod názvem nice Dancing Trangles vytvořil Varini abstraktní výzdobu sklepů francouzského vinařství Château Chasse-Spleen. Op-artový dekor opět vypadá z každého úhlu jinak a dodává neobyčejný pocit pohybu.

Inspirace - Iluzionismus Felice Variniho

Výtvarník pracuje opticky nejenom liniemi, ale i barevnými plochami. Zde například pokryl chodbu v Muzeu výtvarných umění ve francouzském Arrasu velkými obdélníky červené barvy.

Inspirace - Iluzionismus Felice Variniho

Takto Varini pojal intervenci pro Centrum evropské keramiky ve francouzském Limoges v roce 2010.

Inspirace - Iluzionismus Felice Variniho

Umělec se zabývá i komplexními urbánními celky a jejich optickou manipulací. Maluje tak na mnoho domů současně a vytváří obrovské grafické land-artové projekty, jako napříkald zde ve městě Melle v roce 2013.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: varini.org

Publikováno: 20.02.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...