Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiér na kamenném základu aneb kámen jako materiál

Interiér na kamenném základu aneb kámen jako materiál

Ať už pravý, nebo imitace, kámen v interiéru stojí za pozornost. Vzdává hold přírodě a osvěží prostor živou, mnohdy nepravidelnou strukturou. Pryč jsou doby, kdy byste v interiéru našli kamennou maximálně dlažbu. Kamenné materiály expandují do všech oblastí interiérového designu a útokem berou i ten produktový. Pojďte s námi prozkoumat, jaké možnosti přináší kámen v rukou designérů.

Úspěšné pražské studio Deform, ověnčené několika prestižními oceněními i zakázkami, pracuje s materiály po svém. Základem kolekce Bianco P je sněhobílý kararský mramor, ze kterého svá díla tesal sám Michelangelo. Tvůrci se nechali inspirovat v Toskánsku nejen co se týče produkce, ale materiál odtamtud přímo pochází. Použili ho například pro vázy, nádobí či nábytek nebo pro plastiku vytvarovanou z mramorového bloku pomocí CNC frézy.

Mramor je v současné době velmi populární, co se týče interiérů. Pokud preferujete kvalitní vysoce odolný materiál, ale nechcete se vzdát chladné mramorové estetiky, řešením je kolekce vysokotlakých laminátů Nuance od anglického výrobce Bushboard. Společnost TAUN nabízí tyto velkoformátové panely v různých velikostech. Díky bezesparému provedení se hodí především do koupelen, ale uplatnit je můžete v celém interiéru.

Vysokotlaký laminát umožňuje díky pokročilým technologiím širokou škálu povrchového zpracování. Kolekce DEKODUR - RE-Y- STONE ® se vyrábí z BIO pryskyřice. Jedná se o ekologický a trvanlivý materiál, který nabízí společnost HPL Service CZ s.r.o.

Společnost Rimadesio se specializuje na obývací prostory. Tentokrát jsme pro vás vybrali elegantní konferenční stůl Giorno Tray ve velmi minimalistickém provedení. Tenké nožky nesou prostornou desku, která je dostupná v mnoha materiálových kombinacích.

Dýha Thin Slate se vyrábí z pravé břidlice. Působí velmi přirozeně, přesto však interiér zásadně promění. Využití najde převážně jako obkladový materiál na stěnách nebo nábytku. Hodí se však i do koupelen, na terasy a balkony nebo rámy dveří či krbu. Tenké břidlicové dýhy vyrábí firma StoneslikeStones.

Kolekce Mineral od francouzského výrobce Polyrey přináší variabilní kamenné dekory. Opět se jedná o vysokotlaký laminát, který najde široké možnosti využití v rozličných interiérech. U nás ho nabízí firma TAUN.

Série Air Slate z dílny španělského výrobce Porcelanosa nabízí širokou paletu desek v tenkém lehkém provedení. Jedná se o modely z přírodního kamene a výrobce se tentokrát zaměřil právě na zredukování tloušťky a váhy obkladů. Navíc mohou být instalovány i na nerovném povrchu. Kolekci najdete v nabídce společnosti Design Bath. Projekt Casa Premium ukazuje kreativní využití rustikálních povrchů z této sady v soukromé rezidenci. 

U stěn ještě chvíli zůstaneme spolu s dánským výrobcem House Doctor. Jejich dekorativní reliéf Geometric je vyroben z přírodní kameniny s barevnou povrchovou úpravou a tvoří ho sada geometrických a grafických vzorů. Reliéfy platí v současné době za trend v interiérových dekoracích. Dají se skvěle kombinovat spolu s dalšími doplňky, a tak vytvoříte originální osobité zátiší například s fotografiemi, plakáty nebo hodinami. Značku House Doctor má ve své distribuci společnost Stockist.

Designér Gino Carollo stvořil geometrický tvarově vyvážený stůl Art pro italského tradičního výrobce Bonaldo. Působí robustně, přesto si zachovává vzdušnost díky propracované stabilní kovové základně. Materiál svrchní desky je volitelný. Proč by to nemohl být právě kámen? Poraďte se u společnosti Punto Design.

Stolek Oki nese nízká geometrická základna. Velké desky z přírodního kamene zajímavě kontrastují s útlou konstrukcí. Mramor je symbolem jistoty a úspěchu a pokud toužíte po luxusní variantě, vyberte tu z kristalinu, bílého onyxu. Konferenční stolky výrobce Eoos seženete u firmy Walter Knoll, kterou u nás zastupuje společnost STOPKA.

Walter Knoll nabízí také výjimečnou kolekci koberců inspirovaných drahými kameny – Silk Carpets. Existují v sedmi barevných provedeních a skládají hold africkým přírodním pokladům. Elegantní koberec z hedvábných vláken odráží světlo podobně jako kameny, které jeho tvůrce inspirovaly.

Že světlo může ukolébat ke spánku? Závěsné světlo Lullaby z distribuce firmy Stockist to napovídá svým názvem. Stínidlo je vyrobeno z kamenného papíru, což je drcený vápenec z jasanových lamel. Vydává příjemné, tlumené světlo a neoslňuje. Švédská designérka Monica Förster mu dala podobu decentního pětibokého objektu.

Za názvem Fivetimesone se skrývají bezešvé polštáře a stoličky z plstěné vlny. Vyrábí se ze 100% přírodní Merino vlny a hedvábí, přičemž výplň je z tvarovaných polyesterových vláken, která zajišťují vysokou flexibilitu a dlouhodobé využití. Vlna slouží jako přírodní izolant, je odolná a hypoalergenní. Polštářky vynikají svou prodyšností a velmi dobře odpuzují nečistoty. Ačkoli se nejedná o kámen, tyto valounky od firmy Designpropaganda vnesou do interiéru trochu vtipu.

 

Designérské studio Norm se také inspiruje přírodními materiály. Kameninovou dózu Norm Container v jemných barvách uzavírá korkové víko. Nádobu na různé drobnosti uplatníte jak v kuchyni, tak v koupelně a seženete ji ve Stockist.

Frenchpress Push je určen k lisování a přípravě kávy, ale využití se meze nekladou. Stejně tak poslouží třeba jako karafa nebo konvice. Jemné kamenné tělo doplňuje buková úchytka. Variabilní konvičku nabízí Stockist.

Kámen není bez života, právě že naopak. Kamenné materiály oživí interiéry zemitými barvami v přírodních tónech. Splynutí přírody a designu bylo vždy fascinující a výrobky inspirované kamenem to jen potvrzují. Rozhodování mezi luxusním bělostným mramorem a živočisnou břidlicí tak nemusí být jednoduché. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...