Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kouzlo severského designu stylově prezentuje značka Muuto

Kouzlo severského designu stylově prezentuje značka Muuto

Okouzlující skandinávský design, který si najde místo v každém interiéru. To je dánská značka Muuto, která sídlí v malebné Kodani. Vyrábí nábytek, osvětlení i doplňky, kterým rozhodně nechybí styl ani nápaditost. Značka, která funguje třináct let, si za dobu svého působení stačila získat obdiv a srdce lidí po celém světě. Za úspěchem Muuto stojí nejspíš i to, že přední designéři, se kterými společnost spolupracuje, mají při navrhování víceméně volnou ruku, a díky tomu vznikají díla hodná mistrů.

Značka Muuto vznikla v roce 2006. Tehdy se dva nadšení designéři Peter Bonnén a Kristian Byrge rozhodli, že do světa designu přinesou něco navíc, budou vytvářet nové trendy severského designu a obohacovat historii o další nezapomenutelné produkty. Jen několik málo let poté, co byla společnost Muuto založena, se kolekce nábytku, osvětlení a doplňků začaly prodávat ve více než tisících předních designových obchodech na šesti kontinentech.

Závěsná lampa Under The Bell, navržená studiem Iskos - Berlin

Do svého týmu si Muuto vybírá ty nejlepší návrháře ze Švédska, Norska, Finska i Dánska. Snaží se jim dát svobodu a volnost, aby vyjádřili svůj osobní vztah i filozofii při navrhování interiéru, a vytvořili tak nové designérské vzory. Mezi slavná jména, která se značkou spolupracovala, patří například Thomas Bentzen, Norway Says, Anderssen & Voll, Lars Tornøe, Louise Campbell či TAF Architects.

Jednoduchost a vytříbené materiály, které jsou severskému designu vlastní, nejsou výjimkou ani v případě dánské Muuto. Vytváří předměty každodenní potřeby, které si jistě najdou své příznivce napříč generacemi. Značka se neustále vyvíjí a překvapuje nejen designem, ale i funkčností produktů. Však ne nadarmo se nazývá Muuto. Název je odvozený od finského slova muutos, což znamená „nový pohled“ či „novou perspektivu“.

Sofa Compose z dílny Anderssen & Voll

„Jsme přesvědčeni, že cesta k úspěchu pro moderní skandinávský design spočívá v tom, že budeme věřit v nejlepší designéry své doby. Dáváme jim při vytváření nových vzorů svobodu, a to vidíme jako jeden z hlavních cílů, díky nimž se Muuto může dostat do čela ve vývoji,“ říká ředitel Muuto Peter Bonnen.

Pohovka Outline od Anderssen & Voll

Sedací soupravu Connect navrhl Anderssen & Voll. Odkládací stolek Around

Muuto přišlo s mnoha úspěšnými a atraktivními kolekcemi, které stojí za zmínku. Kolekce nábytku VISU, FIBER či COVER představuje čistý design Skandinávie. Kolekce STACKED zahrnuje modulární policové systémy, AIRY zase minimalistické a vzdušné stoly a LINEAR pod sebou ukrývá venkovní elegantní nábytek.

VISU

Kolekce VISU zahrnuje židle, křesílka i barové stoličky s dotekem nadčasového designu a ergonomickými funkcemi. Židli Visu navrhl designér Mika Tolvanen. Vyrábí se z ohýbané překližky se třemi typy designu nožek. Barvu si můžete vybrat až ze sedmi odstínů v závislosti na výběru podnoží. To může být jak dřevěné, tak i ližinové či klasické se čtyřmi kovovými nohami. Pokud máte rádi měkkoučko, pak může být sedák polstrovaný látkami nebo kůžemi.

V podobném vzhledu se nesou i křesla Visu, za jejímiž návrhy stojí opět Mika Tolvanen. Ten neopomněl do kolekce přidat ani elegantní barové židle, které jsou k dispozici v mnoha barevných provedeních.

FIBER

Kolekci FIBER vytvořilo studio Iskos-Berlin. Jde o židle, v podstatě křesílka, která zaujmou na první pohled a jsou velmi pohodlná. Židle Fiber Chair je navíc vyrobena ze 100 % recyklovaných plastových a dřevěných vláken. Celá skořepina s područkami se skládá z jednoho kusu a je dostupná v 6 barevných variantách a různých typech podnoží. Jako v předešlém případě může být i zde skořepina židle polstrována.

Židle Fiber Swivel Chair s otočným podnožím, které může být doplněno ještě o kolečka, je vybavena integrovaným automatickým návratem. V koženém polstrování působí velice elegantně.

COVER

Kolekce židlí a křesel COVER od designéra Thomase Bentzena je celá ze dřeva. Designér vytvořil židle bez kovových spojů. Vrstvení dřevěné dýhy spojuje díly židle k sobě a opěrka židle tak vytváří dojem ohnutého papíru. K dispozici jsou varianty s koženým či látkovým polstrováním. Podobným způsobem jsou řešená i robustnější křesla Cover.

STACKED

Z dílny JDS Architects pochází zajímavé policové systémy STACKED Shelf System a Mini STACKED. Tyto skládané policové systémy představují úložiště s nekonečným potenciálem. Díky malým klipům si můžete sestavit originální knihovnu přesně podle svých představ a kdykoli její vzhled upravit. Systém využijete zároveň i jako rozdělovník pokoje nebo stolek. Dostupné je také jakési podium, na které lze díly různě seskládat. Obdobnou variantou je Mini Stacked, což je zmenšená kopie Stacked systému.

AIRY

Za kolekcí stolů Airy stojí designérka Cecilie Manz, jedna z nejvýraznějších osobností designu své generace. Stolek Airy Coffee Table vyniká lehkostí a vzdušným designem. Konstrukce z práškově lakované oceli v černé barvě doplňuje deska s nanolaminátem. Vybrat si můžete ze čtyř velikostí i barev. Nechybí ani menší stolek, který lze snadno přisunout, kamkoli je zrovna potřeba. Nejzajímavěji vypadají stolky ve větším shluku pospolu.

LINEAR STEEL

Kolekce Linear Steel obsahuje venkovní nábytek, který je moderní, nadčasový a vyrobený z trvanlivých materiálů. Mezi hlavní přednosti lavic a jídelních stolů Linear Steel patří funkčnost, čisté minimalistické linie a elegance. Masivní galvanizovaná ocel s práškově lakovanou povrchovou úpravou odolává povětrnostním vlivům. Nábytek je stabilní a velice odolný. Unikátní tvar desky, sestávající ze dvou ocelových plátů s ohnutými okraji zasazenými do podnoží, umožňuje rychlé odvádění vody.

Značka Muuto má ve svém portfoliu i hromadu zajímavých typů osvětlení, dekorací a jiných interiérových doplňků, které na první pohled okouzlí snad každého milovníka severského designu.

Závěsné svítidlo Strand Pendant Lamp od Benjamina Huberta

Osvětlení Fluid navrhl Claesson Koivisto Rune

Závěsné svítidlo Ambit v pastelových tónech

Stolní lampa Woodlamp od TAF Architects

Vázy Shades a miska Crushed Bowls

Váza Elevated z dílny Thomase Bentzena

Věšáky Dots Metal navrhl Lars Tornøe

Pokud vás značka Muuto zaujala, máme pro vás skvělou zprávu. Veškerý sortiment této dánské společnosti u nás najdete v showroomech Stockist, tak vyrazte do vinohradského pavilonu na Praze 2 a prohlédněte si nábytek či jiné produkty na vlastní oči.


MUUTO
www.muuto.com

Stockist
Vinohradská 50
Praha 2

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...