Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Londýnská čtvrť Coal Drops Yard okouzluje viktoriánskou architekturou

Londýnská čtvrť Coal Drops Yard okouzluje viktoriánskou architekturou

Z dob viktoriánské Anglie se zachovalo mnoho obdivuhodných staveb. Typická architektura a jedinečné prvky v sobě nesou duši historie, která často vyniká i jako součást moderních projektů. Stejně tomu je i v případě nově otevřeného nákupního centra Coal Drops Yard v Londýně, za jehož vznikem stojí Thomas Heatherwick's studio. Jde o nádhernou ukázku propojení staré a nové architektury.

Coal Drops Yard neboli „Dvůr uhelných skladů“ je považován za hlavní nákupní čtvrť v londýnské části Kings Cross, kde byste našli na šedesát nových obchodů, restaurací, kaváren i barů. Název projektu navazuje na historii původního komplexu, který v devatenáctém století sloužil jako uhelné sklady. Projekt začal v roce 2016 a vdechl nový život dvěma viktoriánským budovám.

 

 

Nákupní čtvrť oslavuje historii a specifickou strukturu viktoriánských průmyslových staveb. Architekti díky rozsáhlé rekonstrukci přeměnili staré budovy na nový veřejný prostor. Jednotlivé objekty propojili rozšířenými sedlovými střechami. Tím vznikl jakýsi viadukt, který nejen že vymezil samotný dvůr, ale především vytvořil úchvatné architektonické linie a vzory.

„Naším úkolem bylo radikálně přetvořit tuto viktoriánskou infrastrukturu, abychom vyhověli potřebám moderního městského rozvoje a zároveň neztratili to, co ji činí jedinečnou,“ vysvětlují architekti.

„Pracovat na Coal Drops Yard pro nás bylo velké privilegium. Tyto úžasné viktoriánské stavby se kdysi staly součástí uzavřené infrastruktury. Chtěli jsme tu vytvořit nový veřejný prostor, umožnit sem přístup každému a dovolit, aby si lidé místo opravdu užívali,“ dodávají architekti.

Architekti se při rekonstrukci zaměřili především na pochopení původní funkce a na to, jak se v průběhu času měnila a přizpůsobovala. Důležité bylo zachovat a opětovně využít stávající strukturu. A k tomu všemu přidat nové prvky. „Vytvořili jsme novou a zcela volně stojící konstrukci, která navazuje na historické budovy a tvoří velkolepou třetí úroveň komplexu,“ vysvětlují architekti.

Elegantní linie ve tvaru kapek zdobí venkovní, částečně kryté nádvoří s typickým cihlovým zdivem a obloukovými okny. Kapky jsou ještě víc zřejmé v samotném interiéru nové přístavby. Ta vyniká prosklenými stěnami s průhledy do širokého okolí.

Interiér novostavby ukazuje dramatické křivky a honosnost materiálů. Elegantní sklo a dřevo v teplých tónech dodávají na smyslnosti a atmosféře celého prostoru.

Celý komplex si i přes všechny moderní zásahy architektů zachoval svou průmyslovou estetiku s duchem minulosti.

Podívejte se i na jiné projekty, které propojují historii se současností: například Bývalá mexická továrna, která je nyní restaurací s duchem minulosti, nebo Cukrovar, jež se proměnil v exkluzivní čínský resort Alila Yangshuo.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Luke Hayes, Hufton + Crow

Zdroj: designboom.com

Publikováno: 16.11.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...