Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Mezonetový byt z dílny OOOOX aneb dva byty v jednom

Mezonetový byt z dílny OOOOX aneb dva byty v jednom

Jak to dopadne, když se spojí dva byty v režii architektonického studia OOOOX? Vydejte se s námi na prohlídku mezonetového bytu, který vyniká monochromatickými barvami s akcenty mosazi. Nadchne i kontrast historických detailů a drsného betonu.

Architekti Radka Valová a Andrej Tušan začali na projektu pracovat již v roce 2016, kdy vznikaly první návrhy. „Klientům se líbil byt, který jsme navrhli pro projekt SquatID v Pařížské ulici. Chtěli něco podobného a hodně osobitého,“ vysvětlují architekti z OOOOX. „Pohráli jsme si s designem a výsledek je trochu jiný interiér. V tomto případě vznikla ostřejší kombinace,“ dodávají s úsměvem.

Mezonetový byt v historickém centru Prahy vznikl spojením dvou bytů nad sebou, čímž zvětšil svou plochu na 248 metrů čtverečních. Již v minulosti dům prošel razantní rekonstrukcí, takže se architekti mohli soustředit víc na funkční a estetické prvky. Po odkrytí nánosů falešných dekorací, lišt a sádrokartonových podhledů objevili hrubé betonové stropy, které se jim zalíbily. Rozhodli se je v interiéru zachovat. 

„Betonové stropy nás postavily před výzvu: jak se zkombinovat se sladkým nádechem, který jsme chtěli do projektu vnést? Povedlo se to i díky nadšení klientů. Propojení obou bytů nad sebou byla poměrně komplikovaná akce, kterou se nám ale povedlo dotáhnout do konce i po stránce administrativní, tedy legálně ji zkolaudovat,“ popisuje architektka Radka Valová.

Rozdělení provozu do dvou pater nebylo úplně jednoduché, přesto architekti dostali k práci poměrně volnou ruku. „Rozdělili jsme obytnou část do obou pater. Ve vstupním je obývací pokoj s pracovnou a hostinským pokojem, v horním pak kuchyně s jídelnou a privátní ložnicí. V každém patře se nachází samostatná koupelna. Obývací část i kuchyň jsou situované do ulice, a naopak do dvora jsou umístěné ložnice a hostinské pokoje, vysvětlují architekti.

Největší místností celého bytu je obývací pokoj, kde najdete spoustu místa k sezení. Kromě komfortní sedačky architekti využili také arkýř pro vestavěné posezení ve stejných tónech. Celý interiér je laděný do monochromatických barev s drobnými mosaznými akcenty. 

V prosvětlené obývací části dodává v pozdních hodinách příjemné světlo také monumentální lustr, který je šperkem nejen betonového stropu, ale i celého pokoje.

Středem místnosti prochází schodiště do prvního patra. Díky této ocelové konstrukci tak vzniknul předěl i pro domácí pracovnu. Z oceli jsou také dvě ohromné knihovny po obou stranách tohoto prostoru, doplněné mramorovými skříňkami ve spodních částech.

Zavěšené schodiště v černé barvě nad spodním patrem lehce levituje. Naopak v horní části je použita mohutná vyzděná hmota a nosné zábradlí je kotvené do betonových stropů.

Kuchyně je v horním patře od schodiště dělena skleněnou příčkou. Celý prostor architekti navrhli do světlých tónů, včetně většiny nábytku i mramorové podlahy. Menší kontrast v černých barvách dodává jídelní zóna i originálně zavěšené osvětlení nad varným ostrůvkem.

Hlavní ložnice, na kterou navazuje šatna, je laděná do decentních šedých a přírodních odstínů se stěrkovými zdmi. Pro zajímavý kontrast, který se dodržuje v celém bytě, architekti vybavili i tento prostor tmavým nábytkem.

V koupelně převládá černé mozaikové obložení doplněné bílým mramorem. Architekti zde nechali na zakázku vytvořit subtilní ocelovou konstrukci se vsazenými skříňkami, rámem s rošty a držáky pro toaletní papíry a jiné doplňky.

Architektům ze studia OOOOX se podařilo vytvořit jedinečné bydlení, kde se mísí historie s modernitou a kde vzniká kontrast původních detailů jako jsou profilace či obložení se současným drsným betonem a ocelí.

Pokud i vás zaujal interiér tohoto bytu, vydejte se s námi na prohlídku po dalších zajímavých místech. Například do Bytu od Archicraft, který ukazuje sílu jednoduchého designu nebo do Olomouckého ráje nomádů - Long Story Short.


OOOOX

Osadní 35

Praha 7 - Holešovice

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...