Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Osvícené nápady do obývacího pokoje

Osvícené nápady do obývacího pokoje

Váháte při výběru osvětlení pro svůj obývací pokoj? Není divu, vybrat ta správná svítidla může být někdy docela věda. Světlo ovlivňuje naši náladu, energii i zdraví. Každý typ místnosti vyžaduje jiný systém a intenzitu světla. Obývací pokoj je jednou komunikačním prostorem, jindy naopak slouží k odpočinku. Měl by být vybaven tak, aby v sobě skloubil všechny své funkce.

Říká se, že  jedna vlaštovka jaro nedělá a podobně to funguje i se svítidly. Pohádkový křišťálový lustr není jedinou variantou, jak pozdvihnout obývák na umělecké dílo. Pokoj zútulníte pomocí kombinace různých světelných zdrojů: stojacích lamp, lampiček či nástěnných svítidel. Následující řádky vás provedou světem (nejen) současného osvětlení a představí zajímavá řešení do vašeho obývacího pokoje.

Dědictví designu 50. let přináší závěsný lustr z kolekce Atomic od portugalského výrobce Delightfull. Název kolekce jasně demonstruje inspiraci v „atomic age”. Specifický umělecký směr poloviny 20. století pracoval s tématy vesmíru, budoucnosti a jaderné hrozby. Tento lustr svým retrofuturistickým provedením skvěle zapadne do moderního obýváku a můžete si být jistí, že neujde pozornosti žádné návštěvy. Tuto dramatickou světelnou soustavu naleznete v portfoliu Light Works.

Elegantní minimalistické pojetí zde zastupuje světelný koncept Souls. „Hledám soulad, který zklidňuje naše smysly,” říká designérka Eva Eisler, která svítidlo navrhla pro Preciosa Lighting. Světla oceněná prestižní cenou EDIDA jste mohli obdivovat v instalaci Strom života na Designbloku 2014 nebo v jednom z bytů v rámci projektu SQUAT iD23. Celoskleněné svítidlo se skládá ze dvou částí: vnější transparentní díl obklopuje matnou vnitřní část z bílého skla. Souls dostupné v pěti různých tvarech promění váš obývák v oázu klidu. 

Francouzský architekt Bertrand Balas navrhl tuto závěsnou lampu v roce 1969. Tehdy vznikl i stejnojmenný song od The Beatles: Here Comes the Sun. Může připomínat slunce či měsíc, fantazii se meze nekladou. Tuto oblíbenou lampu od Lampe Gras nabízí Stockist v černém a bílém provedení včetně variant s měděným vnitřkem.  

Neobvyklým tvarem i zpracováním vyniká kolekce závěsných lustrů od Foscarini. Designéři z Atelier Oi docílili efektu vzdušného, téměř transparentního svítidla. Série Allegro vyniká výjimečným zpracováním kovových elementů, které se prolínají v různém objemu a formách. Tyto fascinující konstrukce nabízí obchod Bulb v několika provedeních. Dopřejte si měkké a částečně rozptýlené světlo pro chvíle odpočinku.

Láká vás vytvořit si vlastní kompozici osvětlení? Potom vsaďte na světla Link, která kladou flexibilitu na první místo. Nabízí množství variant rozmístění jednotlivých svítidel, ale lze je použít i jako samostatný prvek, dvojici nebo trojici světelných jednotek. Popustit uzdu fantazii můžete i v oblasti žárovek (LED, kompaktní zářivky, halogenové žárovky nebo výbojky). Výrobce Delta Light za tento koncept získal ceny IF Design Award a Red Dot Design.

Mladý designér Matúš Opálka obstál v těžké mezinárodní konkurenci a za svá svítidla INDI obdržel prestižní ocenění jako Red Dot Award či German Design Award. Nechte se pohltit měkkým světlem vycházejícím z minimalistických linií a tvarů, jejichž podoba je čistě na vás. Intenzitu osvětlení lze regulovat a stejně tak si můžete zvolit umístění – závěsné, přisazené nebo nástěnné svítidlo. Ve firmě HALLA vám pomohou vybrat to pravé pro váš obývací pokoj.

Serge Mouille je ikonou francouzského poválečného designu. Proslavila ho hlavně výjimečná svítidla z tepaného kovu. Každoročně vznikne číslovaná edice sta kusů podle jeho návrhů z počátku 50. let. Značka nesoucí jeho jméno si zakládá na zachování originálních technik, původních forem, materiálů i proporcí. Stojací lampa rovněž pojmenovaná po svém tvůrci se skládá ze tří pohyblivých ramen zakončených otočnými stínidly. Díky své subtilní konstrukci je prostorově úsporná a interiér nezatíží hmotou. Poprvé byla tato lampa k vidění ve Steph Simon Gallery v Paříži roku 1956 a jako pionýr minimalistických svítidel vzbudila značný rozruch. Pro tento ikonický kousek pospíchejte do Stockist.

Pokud hledáte lampu, která nevypadá jako lampa, zaměřte svou pozornost na Paranoid 2. Stojací svítidlo z dílny francouzského designéra Swanna Bourotta svými tvary připomíná tropickou květinu. Celé tělo lampy je potaženo tkaným obalem, přičemž tři ohebné spoje září díky důmyslně umístěným světelným LED řetězům. Toto neposedné kvítko hledejte u Ligne Roset.

Jak snadné by bylo odletět někam daleko, napadne vás při pohledu na svítidla Oda připomínající horkovzdušný balon. Stojací lampy vyplněné světlem namísto horkého vzduchu vám ale nikam neuletí. Jejich autora Sebastiana Herknera inspirovala tvorba německých fotografů Bernda a Hilly Becherových dokumentující průmyslové stavby. Skleněný světelný rezervoár nesený minimalistickou konstrukcí vyrábí firma Pulpo v několika velikostech a různých barevných provedeních. Oda je k dostání v obchodě Monobrand a inspirací vám může být její použití v rámci projektu SQUAT iD23.

Výrobce Foscarini spojil své síly s kreativním týmem značky Diesel a výsledkem je výrazná stolní lampa ve špičkovém technologickém provedení. Přidanou hodnotou kolekce Glass Drop je právě inovativní užití materiálů, jakými jsou tradiční ručně foukané sklo a leštěná ocel. Tato stolní lampa z distribuce Bulb zalije váš obývací pokoj ambientním, uklidňujícím světlem. Seženete ji rovněž u prodejce Stockist

Hra s umělým světlem má jednu velkou výhodu. Přirozené denní osvětlení dopadá okny do interiéru vždy stejně, respektive se mění s ohledem na denní dobu a roční období. Umělé osvětlení poskytuje možnost radikálnějšího modelování prostoru, zdůraznění barev, struktur a tvarů ve vybavení interiéru. Na konci této hry je efektně nasvícený prostor, který má přesně takovou atmosféru, jakou jste si přáli. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...