Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

4 styly, 4 nálady: poznejte možnosti podlah Boen

4 styly, 4 nálady: poznejte možnosti podlah Boen

Co na zem? Dlažbu, stěrku, nebo dřevo? Každý má jiný vkus a na dnešním trhu si určitě vybere. Spousta firem se specializuje právě na jeden z těchto materiálů – výjimkou není ani firma Soliter Parket, která našla zalíbení ve dřevě. Spolumajitelka společnosti Jitka Kramlová nám popsala, jaké výhody přináší vrstvené dřevěné podlahy: třeba ty od značky Boen, které dovedou vnést kus přírody domů. Vybrala pro nás čtyři různé styly, ve kterých hrají podlahy Boen hlavní roli.

Ale nejprve k značce jako takové. Boen vrábí vrstvené dřevěné podlahy, které jsou 100% recyklovatelné, zdravotně nezávadné, snadno udržovatelné, obnovitelné a hlavně šetrné ke spotřebě dubového nebo jiného dekorativního masivu

Jádro vrstevných podlah je vždy tvořeno snadno obnovitelnými rychle rostoucími jehličnany jako smrk nebo borovice. Nášlapná dýha z dubu nebo jiné ušlechtilé dřeviny pak plní hlavně roli estetickou. Vrstvené dřevo je obecně vhodnější i na podlahové vytápění, neboť lépe snáší změny teploty a vlhkosti v místnosti. Podlaha pak nevrže a netvoří se v ní spáry.

Historie značky BOEN se začala psát v roce 1953, kdy se v této dřevozpracující fabrice v jihonorském Kristansandu začaly poprvé vyrábět průmyslové parkety. Od té doby si dřevěné podlahy Boen začaly postupně dobývat i zahraniční trhy a dnes patří k nejprestižnějším značkám v celosvětovém měřítku.

Za úspěchem a oblíbeností podlah Boen stojí hlavně vysoká kvalita a preciznost zpracování, nejmodernější technologické postupy a moderní špičkově vybavené továrny v Litvě a ve Švýcarsku. Ale hlavně zodpovědný přístup k životnímu prostředí a filozofie obnovy lesních porostů v Evropě, na které si norské vedení velmi zakládá. Ale teď už k jednotlivým trendům, které nám v Soliter Parket rozdělili do čtyř kategorií.

1. PURE NORDIC

Interiéry inspirované skandinávskou přírodou jsou vždy světlé, klidné a prostorné. Severský design se zaměřuje na funkčnost, jednoduchost a čisté linie se vzdušně zavěšeným policovým nábytkem. Klíčovými prvky jsou světlé a bělené dřevo pro podlahy z úzkých prken, povrchová úprava kartáčováním dřeva ošetřená tvrzeným olejem působí přirozeně. Ze světlého dřeva je i nábytek. 

Doplňky z čirého skla, kožešiny, broušené kůže, bavlny, vlny a kameniny. Barvy: bílá, světlé odstíny béžové, hnědé a šedé. Otevřené prostory oživené designovými doplňky od renomovaných skandinávských tvůrců a jednoduchou květinovou výzdobou – často jen suché větvičky nebo luční kvítí. Atmosféra přes strohost a střízlivost vybavení však nepůsobí chladně. 

2. MODERN RUSTIC

Tento inovativní a promyšlený styl je plný předmětů, které se dědí z generace na generaci, zatímco jejich moderní rafinované aranžmá ho povznáší přímo mezi současné trendy, a dodává mu tak ucelený rám. Světlé a útulné interiéry v sobě odráží přirozenost života. Rustikálnější dubové dřevo na podlaze je často skládané do parketových vzorů a kombinované s nábytkem v bílé barvě se stříbrnými kovovými doplňky.

Oblíbenými materiály jsou len, ratan a kůže. Kombinuje tzv. „nostalgicky obnošený romantický vzhled“ a styl Provence s moderním způsobem komfortního života. Přírodní zemité a teplé tóny doplňují pastelové barvy. Nábytek má většinou oblé tvary nebo ozdobné bordury. Na podlahách jsou tkané koberce, interiér zútulňují dekorativní polštářky a květinová výzdoba.

3. URBAN CONTRAST

Hrajte si s funkčností předmětů. Místo obrazu si pověste na zeď cyklistické kolo, nebo třeba židli jako polici. Užijte se zábavu při kombinaci barev a geometrických tvarů. Tento designový směr asi nejlépe vyjádří osobitost a dynamiku vašeho životního tempa a je podtržen vtipnými a nápaditými doplňky. Interiéry působí vřele a srdečně, dovoleno je v podstatě vše, neboť tento styl nemá žádná přesně vymezená pravidla. Dává vám tak neohraničený prostor k seberealizaci a experimentování.

Inspirován je americkým pop-artem 50. let minulého století a vyjadřuje duševní svobodu a nespoutanost. Dřevěná podlaha je většinou v provedení širokých prken s matným povrchem, tmavá nebo v odstínech šedé, aby dala vyniknout solitérům ve výrazných barvách žluté, červené, modré a zelené. Doplňky v barvách žlutých kovů, nábytek je často restaurovaný, oblíbená je recyklovaná leštěná kůže. Tyto interiéry v sobě odráží touhu a odvahu dát vyniknout svému vlastnímu Já.

4. CLASSIC ELEGANCE

Hlavním znakem tohoto posledního stylu je jeho klasická nadčasovost. Je prostě „evergreenem“, který v sobě kloubí exkluzivní, ale přesně dané uspořádání, a zároveň odkazuje až k antickým kořenům vnášejícím do interiéru symetričnost a eleganci s dotykem inovační tvořivosti. Interiéry jsou sice rafinované, ale přesto působí uhlazeným dojmem. Důraz je kladen na tzv. „neočekávaný detail“. Podlahy jsou především v barvách exotických dřevin s lesklou povrchovou úpravou a v laku, parkety mohou být skládány do vzoru rybí kosti nebo jiných vzorů.

Nábytek je masivní, objevují se tvary inspirované barokem a rokokem. Honosné koberce s květinovými vzory, zrcadla a obrazy v ozdobných rámek, křišťálové lustry. Často je používán mramor nebo pískovec, který doplňují tkaniny jako samet, hedvábí a satén nebo brokát. Vzory na dekoračních látkách jsou květinové, pruhy nebo kostka. Přestože je tento styl velmi předvídatelný, skrývá v sobě výzvu pohrát si zajetými koncepty a utvořit z něj tak charakteristický a osobitý prostor.

Máte otázky, nebo byste se o designu interiéru a podlahách dozvěděli víc? Neváhejte se ozvat přímo Soliter Parketu.


Soliter Parket

Dukelských hrdinů 6, Praha 7

www.soliter-parket.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...