Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nebojte se barev - odvážné interiéry jsou v kurzu

Nebojte se barev - odvážné interiéry jsou v kurzu

Život nemusí být jednobarevný a váš byt pouze bílý. V dnešní době je k dispozici nepřeberné množství barev, tónů i odstínů, kterými můžete své bydlení skvěle oživit. Ukážeme vám, jak velký efekt a pozitivní vliv mohou mít barvy na váš interiér.

Od růžové až po černou.. Barevné pokoje vytvářejí domov, a ten pak odráží i vaši osobnost. Můžete zkusit měkké pastelové odstíny, bohatou smyslnou zeleň nebo i dynamickou černou. Každá z těchto možností může vytvořit skvělou kulisu pro oblíbená místa v domě. Pokud jde o malování vašich zdí, vše je možné. Barvami můžete dát svému domovu charakter i osobitější styl.

Nešťastným důsledkem "pravidel" při volbě barev do interiéru, jsou bohužel obavy z výsledku, a často i následná volba bezpečné bílé. Naším cílem ale je, ukázat vám, že barevné stěny nejsou tak choulostivé, jak si mnozí myslí. Hlavní otázku, kterou by si měl každý, kdo chce změnit barvu interiéru položit, je: jaká barva se mu osobně líbí a k čemu bude daný prostor sloužit.

Relaxujte s jemnou šedou a pastelovými barvami

Jemné šedé či chladné pastelové odstíny na stěnách vytvářejí atmosféru vhodnou k relaxu. Jedná se o ideální barvy, které prostor opticky zvětšují, protože odrážejí spoustu přirozeného světla. Tlumenými odstíny docílíte jemného přechodu mezi stěnami a stropy, což ve skutečnosti poskytuje i více prostoru pro struktury. Tyto barvy jsou uklidňující a hodí se ideálně do ložnic i obývacích pokojů - ať už je zvolíte na všechny čtyři stěny nebo jenom na jednu.

Výrazná modř pro útulnou kulisu

Výrazné barvy stěn jsou skvělým způsobem, jak nastavit zajímavou scénu v určitých prostorách domova. Tmavě modré či zelené odstíny jsou, ač se to nezdá, neuvěřitelně decentní - vytvářejí hloubku, v které je možno taktéž relaxovat. Do tohoto prostoru se hodí světlý a dřevěný nábytek, ale i nástěnné malby. Samotný odstín tu hraje svou roli, může působit teplým nebo naopak chladným dojmem, ale vždy vám zaručí příjemný pocit. Díky tomu, jsou tyto barvy ideální pro menší část obývacího pokoje a skvěle se hodí i do ložnic či pracoven.

Dramaticky tmavé tóny pro dokonalý kontrast

Dramatické tmavě šedé i černé odstíny jsou stále oblíbenější. Mohou být použity k vytvoření silných kontrastů s efektem dramatičnosti. Chce to trochu odvahy natřít své zdi těmi nejtmavšími odstíny, ale máme tipy, které vám pomohou dosáhnout překvapivě krásných výsledků.

Jedním z klíčových pravidel pro práci s tmavými barvami je to, že čím sytější odstíny máte, tím menší oblast, byste jimi měli natřít. S tmavě modrou, šedou i černou si také můžete pohrát s proporcemi místnosti. Pokud máte atypicky zkosené zdi, lze tak jejich nesouměrnosti využít. Těmito barvami můžete v určitých případech vymalovat i větší prostor, jako je například relaxační zóna kolem pohovky. V jiných případech ale doporučujeme volit spíše menší místnosti - třeba vstupní halu či toaletu v přízemí. Tmavé tóny mohou hezky působit i ve světlé kuchyni či pracovně, pokud k jejich vymalování zvolíte pouze určitou část. Tyto prostory se tak stanou výraznějšími, a díky tomu se sousední plochy budou zdát opticky větší a příjemnější.

Trendy růžová je moderní

Myslíte si, že růžová barva je pouze pro dívky? Tento mýtus, je už dlouho minulostí. Existuje mnoho úžasných odstínů, které když nakombinujete s jinými doplňky, tak vytvoříte krásný interiér. Samozřejmě musíte mít k růžové barvě alespoň trochu blízko. Komu se nelíbí, ten si ji těžko zvolí i do svého bytu. Růžová se ale skvěle kombinuje s jinými barvami. Hodí se k jemnému skandinávskému stylu, stejně jako do moderního interiéru, kde doplňuje ostatní výrazné kontrasty. Doporučujeme touto barvou vymalovat pouze část místnosti, postačí i jedna stěna nebo jenom její část. Na ní pak hezky vyniknou dekorační předměty či jiné interiérové doplňky.

Vytvoření harmonie pro příjemný domov

Při výběru barvy pro váš interiér, stojí za to si vytvořit určitou představu, do které zahrnete i stávající nábytek a příslušenství dané místnosti. Zvolte si paletu barev, která se k sobě ideálně hodí. Pokud si s tím nevíte rady, poraďte se přímo ve specializovaném obchodě nebo ještě lépe oslovte interiérového designera. Plánujete-li vymalovat místnost, ve které budete trávit hodně času, doporučujeme zde vytvořit harmonickou barevnou paletu, abyste zajistili příjemnou atmosféru. A co znamená harmonická paleta? Jde o výběr barev nejen pro stěny pokojů, ale také pro stropy a podlahy, které se k sobě budou hodit. Nábytek a textilie by pak měly být s těmito barvami koordinovány. Harmonické odstíny tak mohou váš pokoj opticky zvětšit, dokonce i pokud jde o tmavší odstíny.

Nebojte se barev a oživte svůj interiér. Budete mile překvapeni, jakou pozitivní energii tím do svého domova vnesete.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...