Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

7 otázek, na které potřebujete znát odpověď, než se rozhodnete pro tapety

7 otázek, na které potřebujete znát odpověď, než se rozhodnete pro tapety

 

Nevíte, co s nudnou bílou zdí? Přinášíme vám text designérky Babety Ondrové, která stojí za značkou Lavmi. Málokdo toho u nás o tapetách ví tolik jako ona. Navrhování tapet se věnuje několik let a svou tvorbou vytvořila nezaměnitelný styl a odlišnost této české značky. V jejím článku najdete sedm hlavních otázek, na které byste měli znát odpověď, než se pustíte do tapetování.

Podlahy / zdi / strop - 7 otázek, na které potřebujete znát odpověď, než se rozhodnete pro tapety

1. Proč tapety?

Chci změnu hned! Kupovat pořád nový nábytek si může dovolit málokdo, a navíc to není ekologické. Můžete vymalovat, ale efekt bude slabý. Tapety jsou pro rychlou změnu naprosto ideální prostředek. Vytvoří zcela nový interiér, jak se říká – za málo peněz hodně muziky. Za pár hodin změní váš prostor k nepoznání.

Podlahy / zdi / strop - 7 otázek, na které potřebujete znát odpověď, než se rozhodnete pro tapety

2. Podle čeho si tapetu vybrat?

Tapety vybírejte srdcem. Vybírejte podle toho, co máte rádi, co se vám líbí. Pohled na ně by vás měl těšit každý den, měly by spoluvytvářet prostor, kde jste rádi, prostor, který vás uklidňuje a dobíjí. Domov je přece to nejdůležitější místo. Neméně důležitá je i vaše kancelář, restaurace, ordinace – zkrátka váš pracovní svět.  Nechce se vést následujícími body:

Výběr vzoru a barvy

Důležitým kritériem je velikost vzoru ve vztahu k velikosti místnosti resp. zdi, kam chcete tapetu nalepit. Zde platí pravidlo „čím menší, tím menší“. Znamená to, že čím menší máte prostor pro tapetu, tím menší vzor zvolte. A to hned z několika důvodů: velký vzor se na malém prostoru nestihne pořádně zopakovat, „předvést“ a je pravděpodobné, že by jste jej museli řezat. To nepůsobí dobře. Velký vzor potřebuje odstup. Opticky by se vám malý prostor s velkým vzorem ještě zmenšil. Naopak u velikých prostor je lepší vybírat z větších motivů a nechat je vyniknout v celé své kráse. Drobné vzory mohou na velkých plochách působit nudně. Může také dojít k efektu moaré, tzv. vibrující zdi. Na to pozor!

Myslete na světlo

Dalším hlediskem při výběru tapet je světlo. Do prostoru, kde je ho málo, nedoporučujeme tmavé barvy, protože bychom místnost ještě více ztemnili. Opačně to ale neplatí – světla není nikdy dost! Samozřejmě, když je místnost opravdu jasná a máte v plánu vytvořit například útulnou ložnici, budeme vybírat tóny tmavší, plnější. Barvy tapet mají i různou škálu teplých a studených tónů. Chceme-li například severní stranu bytu prohřát, zvolíme teplé tóny, a naopak – chladnějším barevným tónem tapety můžeme přinést do jižních, teplejších prostor příjemnou svěžest.

Kam dát tapetu

Varianta první: Tapeta jako dominanta místnosti. Chceme-li, aby tapeta byla nápadná, aby upoutala pozornost, sáhneme po výrazných, odvážných, rozměrnějších motivech nebo po obrazových tapetách. U dominantních dekorů však platí „méně je více“. V praxi to znamená, že tapetujeme jen jednu zeď. Necháme tím vyniknout i ostatním prvkům v místnosti.

Varianta druhá: Tapeta jako zateplující, zútulňující prvek. V tomto případě tapetujeme menším dekorem, což také znamená, že můžeme vytapetovat všechny zdi v místnosti. Mnozí si hned představí někdejší plnotučné tapetování panelákových bytů a mohou se vylekat. Při výběru současných designových tapet, tohoto nežádoucího efektu nedosáhnete. Doporučujeme ale nechat alespoň jednu zeď prázdnou. Jemné vzory se s prázdnou plochou krásně doplní a spojí v celek.

Varianta třetí: Kombinace. Toto je varianta, která kombinuje velký vzor na dominantní stěně s tapetou s drobným vzorem na ostatních plochách. Zde je však potřeba použít vzory, které se k sobě hodí, v ideálním případě už jsou pro kombinování navrženy. Umístění tapety taky závisí na kompozici místnosti a vaší představě jednotlivých zón. Tapetou můžeme jednotlivé zóny velmi dobře oddělit. Například jídelní kout od klidnější relaxační zóny s pohovkou a televizí.

Podlahy / zdi / strop - 7 otázek, na které potřebujete znát odpověď, než se rozhodnete pro tapety

3. Co musíte vědět?

Často se setkáváme s tím, že si lidé myslí, že nedokonalé, křivé stěny tapety zakryjí. Opak je ale pravdou. Tapety dokonale kopírují terén, a tudíž všechny nerovnosti ještě zdůrazní. Než nalepíte tapety, za které jste dali peníze, nechce si zeď opravit. Pokud si objednáte tapetáře, měli by zeď předem zkontrolovat a informovat vás o její kvalitě.

Podlahy / zdi / strop - 7 otázek, na které potřebujete znát odpověď, než se rozhodnete pro tapety

4. Odborné nalepení, anebo to zvládnete sami?

Samozřejmě záleží, na co si troufáte. Někdo si tapetování vyloženě užívá. My v Lavmi doporučujeme odborníky. Přece jenom hodiny praxe, co mají za sebou, a všechna ta šikovná udělátka nic nenahradí. Aplikace tapet jim bude trvat podstatně kratší dobu než vám. Taky neriskujete, že něco zkazíte a zbytečně přijdete o peníze. Přesto, když si chcete tapety nalepit sami, pozorně čtěte návod! Každý tapetový materiál vyžaduje jiný postup a lepidlo. Před tapetováním je důležité použít penetraci, aby vám tapety dobře přilnuly a držely. Lepidlo i penetraci koupíte v obchodech typu Hornbach, Baumax apod.

Podlahy / zdi / strop - 7 otázek, na které potřebujete znát odpověď, než se rozhodnete pro tapety

5. Jaký materiál zvolit?

Papírové tapety

Je to nejlevnější varianta tapetového materiálu. Musí se před tapetováním namáčet. Špatně se sundávají, protože se trhají. Na zdi vypadají stejně dobře jako vliesové (vlísové) tapety. Jejich omyvatelnost je nízká.

Vliesové tapety (non woven)

V Lavmi tiskneme všechny tapety na tento prvotřídní materiál poslední generace, se kterým se výborně pracuje. Jde vlastně o papírovou buničinu zalisovanou spolu s textilními vlákny. Ty zaručují pevnost tapety, kterou oceníte při jejich sundávaní, protože pruh tapety sundáte ve větších kusech. Vliesové tapety jsou prodyšné, neobsahují PVC ani těžké kovy. Jejich omyvatelnost je vyšší. Tapetu můžeme otřít vlhkým hadříkem, nikoli mokrým.

Vinylové tapety

Ty jsou vlastně, jak už název napovídá, vyrobeny z čistého PVC, tzn. že jsou neekologické, zdravotně závadné, neprodyšné. Na zdi však vypadají hezky a jsou tak omyvatelné, že na ně můžete stříkat hadicí. Vhodné jsou tedy do kuchyně či koupelny, absolutně nevhodné do dětských pokojíčků a ložnic. .

Podlahy / zdi / strop - 7 otázek, na které potřebujete znát odpověď, než se rozhodnete pro tapety

6. Jak spočítat, kolik tapet budu potřebovat?

Pokud kupujete tapety v obchodě s množstvím vám poradí odborníci. Pokud nakupujete přes e-shop a chcete mít jistotu, kolik budete potřebovat, zde je jednoduchý vzorec.

(šířka zdi+opakování) x výška zdi = X m2

Při počítání používáme číslo, které je na etiketě tapetové role uvedeno pod názvem „rapport“ nebo „repeat“ (opakování). Značí velikost v cm, nebo-li interval po jakém se vzor tapety opakuje. Výsledek zaokrouhlíte nahoru na celá čísla. V Evropě vyrobená standardní tapetová role má rozměr 10.05 m x 0.53 m, což počítáme jako 5 m2. Výpočet ještě pokračuje, vydělíte plochu zdi plochou tapety:

X : 5= Y

Y zaokrouhlíte nahoru na celá čísla, vyjde vám požadovaný počet rolí. Vyplatí se mít i nějakou rezervu.

Podlahy / zdi / strop - 7 otázek, na které potřebujete znát odpověď, než se rozhodnete pro tapety

7. Jak dlouho tapety vydrží hezké?

Zpravidla jako malba, pokud nemáte kočku, nevytopí vás sousedi, anebo dokud si zas nebudete přát v životě změnu. A změna je...

 

Mějte se hezky a nezapomeňte si ozdobit každý den.

Babeta Ondrová, designérka Lavmi

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Babeta Ondrová Autor:
Babeta Ondrová

Foto: archiv Lavmi

Zdroj: Lavmi

Publikováno: 10.11.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...