Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Tokujin Yoshioka a jeho hra světel

Tokujin Yoshioka a jeho hra světel

Magazín Newsweek zařadil Tokujina Yoshioku mezi sto nejvlivnějších Japonců současnosti. Není divu, Yoshiokova tvorba mluví sama za sebe. Vedle designu se věnuje i architektuře a současnému umění. Jeho díla jsou součástí stálých expozic mnoha významných institucí napříč zeměkoulí, například newyorský gigant MoMA, Centre Pompidou v Paříži nebo prestižní britské Victoria and Albert Museum.  

Skica židle Matrix pro značku Kartell, 2017.

Talentovaný designér se narodil roku 1967 v japonské prefektuře Saga. Po studiu na Kuwasawa Design School 1986 se připojil k týmu světoznámého módního návrháře Issey Myiakeho a pracoval rovněž pro legendárního návrháře Shiro Kuramatu, kde přilnul k architektuře a užitému umění. V roce 2000 otevřel vlastní studio Tokujin Yoshioka Inc. Záhy na sebe výrazněji upozornil křeslem Honey-pop z transparentního papíru. Seříznutím papíru docílil vzhledu včelích pláství a navíc se křeslo tvarovalo samo dle fyzických proporcí sedící osoby.

Křeslo Honey-pop, 2000–2001.

Yoshioku od dětství fascinovala věda, obdivoval Leonarda da Vinciho a tyto vlivy se dodnes promítají v jeho tvorbě. V jeho pracích dostávají prostor nehmotné materiály jako světlo, zvuky nebo vůně. Vytváří unikátní koncepty, které překračují hranice pouhého objektu. 

Retrospektivní výstava Tornado mapovala dosavadní tvorbu Tokujina Yoshioky, 2015.

V instalaci nazvané Remembrance vynikly luxusní kousky značky Hermès, 2009.

Spolupráce s firmou Moroso v roce 2011 přinesla židli nazvanou Moon. Akcentuje hladké oblé tvary a pracuje s tématem měsíce. Instalace nazvaná Twilight představila židle v unikátním prostoru, kde stíny střídají světlo.

Tokujin Yoshioka je pravidelným účastníkem benátských bienále. V roce 2014 tam představil instalaci Rainbow Church, při jejíž tvorbě se inspiroval Růžencovou kaplí Henriho Matisse ve francouzském Vence. Uhranuly ho její barevné vitráže a rej světel.

Stolička Blossom navržená pro Louis Vuitton je inspirovaná monogramem značky v podobě okvětních plátků. Je oslavou přirozené krásy květin.

Yoshiokovo studio si poradí i s minimalistickými koncepcemi. V roce 2013 vytvořil designér pro italskou firmu Desalto kolekci jednoduchých stolků nazvanou Element. Krkolomná základna plná ostrých úhlů podpírá tenkou desku stolu.

Jednoduché minimalistické stolky Element distribuuje firma Stockist. 

Od počátků své kariéry Tokujin Yoshioka spolupracuje s Issey Myiakem. Pro slavnou módní značku navrhl řadu produktů až po kompletní butiky. Poslední zakázkou pro ikonickou značku byl letos otevřený obchod v Miláně. Zde si musel Yoshioka poradit s adaptací historické budovy. Rozhodl se pro respektování původních prvků a minimální zásahy.

Šestiúhlá sedačka pro butik Issey Myiake v Tokyu, 2015. Tvar vznikl náhodně, když si designér „jen tak hrál“ s úhly.

Milánský obchod módní značky Issey Myiake, 2017. 

Velmi plodná je i spolupráce s italským výrobcem Kartell. Designér pro něj navrhl například blyštivé svítidlo Planet nebo židli nazvanou Matrix. Inovativní 3D struktura činí z židle výrazný teatrální kousek a stejně jako u svítidla hraje hlavní roli povrch a textura.

Značka Glas Italia, další z italských velikánů, neváhala také spojit síly se studiem Tokujina Yoshioky. Vznikla tak unikátní skleněná kolekce Prism, která zahrnuje židle, lavice, skříň nebo paraván. Vysoce odolné sklo je opatřeno řezy, které rozkládají světlo. 

Paravány z fazetovaných zrcadel z kolekce Prism, 2016.

Tokujin Yoshioka s paravány Prism na milánském Salone del Mobile, 2016.

Tokujin Yoshioka si hraje nejen se světlem, ale i s optikou a obrazem. Proto patří zrcadlo mezi jeho oblíbené materiály. Pro italskou společnost Lema vytvořil objekt Mirage, který odráží okolní prostor v různých perspektivách. 

Zrcadlový objekt, který rozpohybuje interiér, prodává obchod Stockist.

KOU-AN Glass Tea House byl poprvé uveden na Benátském bienále v roce 2011. O čtyři roky později tento projekt znovu ožil ve vlasti svého tvůrce. Ten zasadil skleněný domek do prostředí historického buddhistického chrámu poblíž Kjóta. „Nechtěl jsem zdůraznit pouze kontrast tradiční a moderní architektury, ale poukázat i na symboliku čajového rituálu a okolnosti jeho vzniku,“ vysvětluje Yoshioka nevšední umístění transparentní stavby. Mystické místo vyzývá k relaxaci a spojení s přírodou.

Představte si šálek čaje při západu slunce s výhledem do kjótské krajiny. Foto: Yasutake Kondo. 

Uznávaný Japonec si rád hraje s detaily a ve svých projektech vždy překvapí drobnostmi, které na první pohled nejsou patrné. Vyplatí se proto prozkoumat jeho díla z různých úhlů a nezůstanete ochuzeni o jedinečný designový zážitek i s pomyslnou malou odměnou za vytrvalost.

V pozdním odpoledni se v určitém momentu objeví duha, když světlo prochází hranolovitou střešní konstrukcí. Jeho čajovna není dekorovaná, Yoshioka si vystačí se sklem a světlem. Foto: Yasutake Kondo. 

Příroda má v japonské kultuře nezastupitelné místo. Je chápána jako zásadní element, který formuje každého z nás, což vychází z tradičního šintoistického náboženství. Tokujin Yoshioka využívá experimentální metody, jak vyjádřit energii, strukturu a procesy, které v přírodě probíhají. Snaží se své publikum vtáhnout do tohoto světa, aby skrze osobní zkušenost pocítilo tyto děje na vlastní kůži. 

Obchod značky Camper na londýnské Regent Street hraje barvami a plastickými květinovými tvary, 2009. Foto: Alessandro Paderni.

Tokujin Yoshioka získal mnoho mezinárodních ocenění včetně Milano Design Award nebo cenu za designéra roku v rámci Elle Deco International Design Awards, a proto je právem považován za hybnou sílu současného designu. Nám nezbývá nic jiného, než se těšit na jeho další počin. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: tokujin.com, dezeen.com, designboom.com, Yasutake Kondo, Alessandro Paderni

Zdroj: tokujin.com, dezeen.com, designboom.com

Publikováno: 13.10.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...