Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Anaktae: staré Řecko v moderním interiéru

Anaktae: staré Řecko v moderním interiéru

Studio Anaktae, to jsou dvě ženy, které spojila náhoda a vášeň pro nadčasovou klasiku a kvalitní řemeslo. Navrhují a vyrábějí nábytek, osvětlení i dekorace, které vyjadřují nadčasovou eleganci a jemnou sofistikovanost. Všechny jejich objekty mají jedno společné – estetiku moderní klasiky, která čerpá z řecké mytologie. Pozvednou ducha každého interiéru. 

Duo, které s profesionalitou a vášní pro krásu vytváří estetické zážitky v interiérovém designu.

Náhoda tomu chtěla, aby se průmyslová návrhářka Dianna Karvounis a architektka Vivian Philippa setkaly skrz společného známého. Toto setkání bylo pro obě formující, spojily svou vášeň pro vznešené umění a nadčasovou estetiku řeckého starověku. Založily firmu Two Is Company. Jak se postupně rozšiřovalo pole působnosti společnosti, muselo dojít ke změně a v roce 2018 se značka rebrandovala v Anaktae.

Působivé osvětlení Tymphe vyniká v rezidenci v Athénách. 

Pohovka Theron a stolek Aeneas.

Anaktae je řecké jméno, které pochází z řeckého anaktor neboli palác. Anaktor v mykénském a minojském Řecku byl mnohem více než jen královské sídlo – bylo to srdce občanského i kulturního života. Nejmilejší umělci tam žili a pracovali vedle vládnoucí elity. Studio Anaktae též zahrnuje řemeslníky a znalce, kteří jsou oddaní snaze o dosažení dokonalých proporcí, kvalitího řemesla a estetiky moderní klasiky. Přípona -ae v řeckém jazyce vyjadřuje 1. osobu množného čísla neboli my, která reprezentuje spojení dvou v jedno. To ostatně vyjadřuje i logo, které má svůj původ v mytologické řece Meander. 

Detail vzorku krbové stěny Rimbaud. 

Ateliér vytváří moderní klasiku a svou filozofií stírá hranici mezi klasickým a současným. Základ jejich esteticky vychází z řeckého kulturního dědictví, které ale Dianna a Vivian využívají v nových strukturách, a tvoří tak pozoruhodné nové geometrie. „S nohama pevně v historii, avšak se smyslem pro nadčasovost tvoříme z minulosti současnost,“ říkají o své tvorbě. 

Kromě nábytku najdete v portfoliu ateliéru i řadu drobných předmětů, jako jsou misky, svícny, zarážky na knihy, kapesní zrcátka, ale i koberce.

Tvorba značky Anaktae se vyznačuje abstrakcí a použitím přírodních materiálů, jako je bronz, mramor a dřevo. Vše jen s minimálními dekorativními prvky. Návrhy značky Anaktae stojí na pomezí mezi askezí a smyslností a vybírají si ze široké historické palety inspirací – od starověkého Řecka až po Art deco. Netvoříme jen interiér, vytváříme vztahy," popisují designérky svůj přístup ke klientům. S každým vedou dialog, aby vytvořili společnou ideu budoucího prostoru. Každý kus je pak vyráběn ručně na zakázku. Spolupracují s majiteli domů, developery, maloobchodníky, hoteliéry, ale i s kulturními institucemi, galeriemi a muzei. 

Duo architektky a průmyslové designérky Anaktae přemosťuje disciplíny, jako je architektura, interiérový design, umělecké řemeslo, dekorace a produktový design. Nevybavují jen interiér, ale konstruují svět uvnitř interiéru. Spolupracují s dodavateli a řemeslníky, u nichž si jsou jisté prvotřídní kvalitou. A i když je značka už výrazně mezinárodní, stále si hlídají každičký detail – od návrhu přes výrobu až po konečnou instalaci. 

Křeslo Paeon je jedním ze základních stavebních kamenů produkce značky.

Showroom firmy v Aténách funguje jako kreativní laboratoř, kde se neustále formují nové nápady, prototypy a spolupráce.  Po domluvě se sem můžete podívat. 


Anaktae

Showroom

Choida 13, Atény

Řecko

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Ela Prokopová Autor:
Ela Prokopová

Foto: via anaktae.com

Zdroj: anaktae.com

Publikováno: 06.07.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...