Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ikonická židle Roots: z lisabonských zahrádek až do prezidentské kanceláře

Ikonická židle Roots: z lisabonských zahrádek až do prezidentské kanceláře

Tak jako je pro Čechy ikonická židle Ton, pro Portugalsko je to židle Portuguese Roots. Byla navržena ve 40. letech Gonçalem Rodriguesem dos Santosem, vyrábí se od roku 1950 a pro Portugalce je od té doby takřka všudypřítomná. Pro zbytek světa však byla neznámá až do roku 2013, kdy se zrodila společnost AROUNDtheTREE. Ta židli znovuobjevila pro svět.

Původní návrh sahá až do pozdních poválečných 40. let. Gonçalo Rodrigues dos Santos židli navrhl celokovovou, byla určena zejména pro zahrádky velkých lisabonských kaváren. Odtud se však rozšířila po celé zemi. Historie této židle měla své vzestupy a pády, její rozšíření hodně zasáhla éra plastového venkovního nábytku. Židle ale přetrvala. 

Designér Alexandre Caldas objevil svět nábytku a produktového designu, když mu bylo patnáct let, a kompletně mu propadl. Rozhodl se čistý design židle povýšit, redesignovat a představit portugalskou ikonu celému světu. Sám sebe vnímá jako designéra a vypravěče příběhů. Vypráví příběh o židli, která se z kavárenské zahrádky dostala až na pomyslný piedestal ikonických kousků známých po celém světě. Světu tak přináší příběh o portugalské kultuře, tradici a designu. 

Místo kovové konstrukce zvolil dřevo, židli tak převedl z exteriéru do interiéru. Jeho verze přichází v několika variacích - celodřevěná, s polstrovaným sedákem či kompletně polstrovaná (polstrování může být korkové, kožené, sametové nebo textilní). Na zakázku například pro hotely a restaurace je možnost židle vyztužit, aby vydržely zvýšenou zátěž. 

 

 

Židle Roots je více než jen zděděná židle, je to kus historie přetvořený pro budoucnost. 

Alexandre Caldas pracoval pod přísným dohledem mistra Serafima, který byl od svých třinácti let učedníkem a později pravou rukou designéra původního modelu židle Gonçala Rodriguea dos Santose. Byl u vzniku původních návrhů a zná všechna tajemství svého mistra. Znovuzrození židle Roots, která vypráví symbolický příběh portugalského designu, sledoval s takřka rodičovskou pýchou. Díky jeho zkušenostem a životu strávenému vedle designérské legendy mohla vzniknout nová židle Roots, která světu zprostředkovává to nejlepší z portugalského umění designu.  

„Historie se opakuje, tentokrát však s novým zaměřením. Ukázat znovuzrozenou židli světu!" tak se dá shnrnout vznik nové portugalské pýchy v oblasti nábytku. 

Společnost AROUNDtheTREE se rozhodla stát novou výkladní skříní Portugalska. Bere si inspiraci z portugalské tradice a kultury a přetváří je pro dnešní světový trh. Vdechuje nový život starému. Značka AROUNDtheTREE není jen brand, je to odznak, který nosíme se ctí," říkají zakladatelé Soraia Rangelová a Alexandre Caldas. Snažíme se integrovat to nejlepší z našeho národního designu do mezinárodního povědomí. Využíváme dřeva jako materiálu, řídíme se ekologickými procesy výroby a spojujeme špičkové technologie s řemeslnou prací. I proto je cílem znovuzrozené židle Roots být další světovou designérskou ikonou."

A podle všeho se to židli daří – získala řadu cen (Silver Award by A’Design Awards 2014) a je součástí stálé expozice Portugalského národního muzea designu. Jedním z největších úspěchů této židle ale je, že si ji do své pracovny zvolil portugalský prezident. Ministerský předseda ji používá v Paláci São Bento, kde přijímá zahraniční návštěvy.

 

Židle Roots není jediným kusem nábytku, který stojí za zmínku. V katalogu můžete omrknout vše, co na sobě má punc značky AROUNDtheTREE.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Ela Prokopová Autor:
Ela Prokopová

Foto: aroundthetree.eu

Zdroj: aroundthetree.eu

Publikováno: 30.04.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...