Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Design a umění mohou jít ruku v ruce, ukazuje značka BD Barcelona Design

Design a umění mohou jít ruku v ruce, ukazuje značka BD Barcelona Design

Značka BD Barcelona Design byla už od svého založení v roce 1970 atypickou společností. Její zakladatelé pocházeli spíše ze světa architektury než ze světa byznysu a v produkci se soustředili hlavně na krásu a umění. Občas dokonce stavěli estetiku nad funkčnost. Základem je i dodnes pečlivá řemeslná práce, která podtrhuje myšlenku, že design má k umění velice blízko. Zaměřují se na nábytek interiérový i ten do exteriéru a doplňky. 

Že jde umění a design ruku v ruce, ukazují i kolekce nábytku Antonia Gaudího a Salvatora Dalího. I v současnosti pro BD Barcelona Design navrhují designéři, kteří mají výrazně umělecké směřování, například Jamie Hayon, Konstantin Grcic nebo Doshi Levien.

Společnost BD Barcelona Design odráží i návrhy historických ikon. V 80. letech značka přišla s úpravou nábytku Antonia Gaudího, nejznámějšího španělského architekta. Gaudího celostní přístup k architektuře způsobil, že kromě geniálních architektonických řešení navrhoval i ostatní prvky, které měly být součástí budovy – a to včetně dekorací a nábytku. Jeho tvorbu obdivuje celý svět a BD Barcelona Design není výjimkou. 

BD Barcelona Design byla první společností, která vytrhla Gaudího nábytek ze zapomnění historie a jala se ručně vyrábět série jeho reprodukcí ze stejného materiálu – masivního lakovaného dubu. V kolekci Calvet naleznete ikonický věšák a křeslo, kolekci doplňuje zrcadlo, stolek, židle a lavice. Gaudího jméno nese i kolekce Batlló, kterou tvoří lavice a židle. V produkci BD Barcelona Design jsou ještě kopie osmi unikátních klik, které Gaudí navrhl pro své budovy. 

Kolekce Calvet

křeslo Calvet

lavice Batlló

Dalším velikánem v portfoliu společnosti BD Barcelona Design je katalánský malíř Salvador Dalí. Kromě surrealistických obrazů miloval i užité umění. Je známo, že vlastnil houpací křeslo Ton. Přátelil se s mnoha umělci, a to nejen výtvarnými. Inspiroval se klasickými návrhy přítele Jean-Michaela Franka, například u lampy Bracelli a zahradního nábytku pro svůj dům v Portlligatu. Jako návrhář si do životopisu Dalí připsal nejen klasické nábytkové prvky, ale i kliky, úchytky, kohoutky a další předměty neurčité funkce. 

lehátko Portlligat

lampa Bracelli

V 90. letech tým odborníků vedený Oscarem Tusquetsem oživil Dalího nábytek, který načrtl pro Jean-Michaela Franka, a to včetně nízkého stolku a židle Leda, které jako by přímo vystoupily z jeho malby Femme à latête rose z roku 1935. 

kolekce Leda

Na velikány historie ale navazují neméně úspěšní designéři dneška. Například Oscar Tusquets Blanca, který se obvykle představuje jako vyučený architekt, adaptovaný designér, malíř z povolání a spisovatel. Je prototypem všestranného umělce, které moderní svět se svou neustálou touhou po specializaci žene až na pokraj vyhynutí. I záběr produktů, které pro BD Barcelona Design navrhl, svědčí o jeho mnoha talentech. vdechl nový život nábytku Salvádora Dalího. Sám si z něj a z Carla Mollina vzal inspiraci a navrhl kolekci stolu a židlí GaulinoJeho kousky se dostaly do Museum of Modern Arts v New Yorku a Centre George Pompidou v Paříži. 

židle Gaullina

Skleněné vázy Red Tulip, důmyslné systémy polic Hypostila, Cornisa a Hialina a venkovní lavice Chester, ty všechny nesou Oscarův podpis.

Asi nejvýraznějším a rozhodně nejproduktivnějším návrhářem se stala jedna z nejvíce zářících hvězd současného designu Jamie Hayon. Mezi nejvýraznější kousky pro BD Barcelona Design patří kolekce hravých váz Happy Vases (Yeti a Susto), kolekce komod a odkládacích stolků Multileg a jeho první kolekce pro BD Showtime složená z mnoha variant elegantních židlí a křesel z kovu dřeva a kůže. 

zrcadlo Showtime, stolek a komoda Multileg

Jamie Hayon je neúnavný návrhář, který ale nikdy neztrácí kontakt se svým vnitřním dítětem. Hravost jeho návrhů odráží radost, se kterou Jamie pracuje. 

stolky Explorer

Happy Susto Vases

Monkey table

Svou hravost a nadšení pro život, cestování a design propůjčil společnosti i Stephen Burks ve své kolekci Grasso. Ta se skládá z oblého křesla, stoliček a váz. Burks se již přes deset let snaží svou tvorbou propojovat autentické řemeslné tradice, průmyslovou tvorbu a moderní design. 

Stephen Burks s úsměvem popisuje své ultrapohodlné křeslo: „Křeslo Grasso není jen tlusté, ono doslova přetéká!“ Je k dostání ve třech barvách (hnědá, oranžová a černá) a patří k němu i podnožka.  

Své jméno a dovednosti značce BD Barcelona Design propůjčila i další mladá hvězda designu - Konstantin Grcic. Mladý německý designér, který fušuje mimo design do řemesla i architektům výstav a módním návrhářům, navrhl kolekci Extrusion. Jde o stůl Table B z profilovaného hliníku, díky kterému je stůl pevný, ale i lehký. Jeho dílo bývá označováno za minimalismus, návrhář dává přednost termínu jednoduchost. Stůl je v nabídce v mnoha verzích - od formátu po materiál vrchní desky a nohou. Původní stůl doplnil i židlí Chair B, s konstrukcí ve tvaru písmene X. 

Table B

Chair B

Nábytek BD Barcelona Design pořídíte v Praze v showroomu Designpropaganda na Vinohradské ulici. 


Designpropaganda

www.bdbarcelona.com

Vinohradská 34

Praha 2

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...