Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ateliér SAD navrhuje hračky i rodinné domy

Ateliér SAD navrhuje hračky i rodinné domy

Pokud sledujete tuzemskou architektonickou scénu, určitě jste už slyšeli o Ateliéru SAD. Tvoří ho tři architekti – Jerry Koza, Adam Jirkal a Martin Kalhous – a jeden stavební inženýr Tomáš Kalhous. Ateliér vlastní zároveň stavební firmu MY76. „Svým klientům nabízíme komplexní služby provázející celý proces výstavby: od samotného návrhu až po předání hotového díla,“ vysvětluje ateliér, který spolupracuje s řadou profesionálů z různých oborů, od grafických designérů po výtvarníky. Díky tomu se může pouštět do odvážných návrhů, které přesahují běžné architektonické návrhy a design. Nejlépe za ateliér mluví jeho práce, která je opravdu pestrá. Pojďte se společně s námi podívat na několik realizací, které vám o záběru studia hodně prozradí.

Rozhovor a ateliérem, ve kterém architekti mimo jiné popisují svůj rukopis, můžete najít zde

Snad nejznámější realizací Atelieru SAD je interiér Žižkovské věže, ve které vznikl jak luxusní apartmán k pronájmu, tak bar a restaurace Oblaca. Projekt je plný futuristického designu a jedním z výrazných prvků jsou například schody s ilustracemi slavných světových televizních věží. Více se o projektu dočtete v našem samostatném článku.

Rezidenční realizace studia zastupuje nárožní byt v dejvické Kafkově ulici, který slouží k pronájmu. Zajímavým prvkem je tu otočná postel, jeden z experimentů, které prostor prolínají. Pokud má místnost sloužit spíše jako obývací pokoj, postel se jednoduše zakryje posuvným dřevěným obloukem. Ateliér tu zároveň zachoval mnoho původních historických prvků. „Jde o zážitkový byt, a proto jsme si mohli s prostorem více hrát,“ vysvětlují.

Jednou z povedených renovací je třeba půdní vestavba bytu v Moravské ulici, která vznikla pro mladý herecký pár se dvěma dětmi. Architekti použili hliněné omítky a nepálené cihly, které si klient vyrobil sám na vlastním lisu. Jak říkají autoři návrhu, díky těmto prvkům interiér připomíná vesnické stavení nebo mexickou usedlost v centru hlavního města.

Rekonstrukce a dostavba rodinného domu v Říčanech byla zase velmi netypickým případem, ke kterému měli architekti zpočátku mnoho výhrad -  investor totiž zakoupil dům již hotový. Nakonec se ale z projektu vyklubala zajímavá zkušenost a výzva. „Pro projekt jsme vyvinuli vlastní stůl,“ popisuje Jerry Koza, „a k tomu knihovnu, která vznikla z ohýbaného ocelového plechu a je velmi výtvarná.“ Aby architekti objekt opticky vyvážili, přidali navíc novou pergolu.

A komerční realizace? Zaujaly nás kanceláře pro realitní kancelář Svoboda a Williams, které do velké míry ctí původní prostor – zachovány zůstaly třeba dekorativní štuky a dřevěné parkety. Dominantou vstupní místnosti je recepce obložená nastříhanými igelitovými pytlíky od výtvarnice Jitky Škopové, které připomínají peří. „Vytvořili jsme také velké solitérní stoly, jež umožňují práci v týmu,“ vzpomíná Adam Jirkal. Interiér pak doplnily obrazy ze soukromé sbírky majitelů firmy.

Světová média zaujaly i návrhy benzínek, které v portfoliu studia také najdeme. „Řešili jsme celkový koncept nekonvenční sítě čerpacích stanic ve Slovenské republice, který by se měl výrazně odlišovat od současné obecně přijímané podoby těchto staveb,“ vysvětluje ateliér. První pumpa vznikla v Matuškově, má dva stojany a dřevem obložený kiosek. Půdorysně vychází zastřešení z rotačních sloupů trychtýřového tvaru, navzájem propojených pomocí rovné desky.

Druhá benzínka stojí v Dunajské stredě. „Jde o striktně asketickou a funkcionalistickou stavbu čerpací stanice o minimální ploše a s minimálními vyloženými náklady,“ popisují architekti. Samonosné konstrukci zcela chybí okapy, voda tak přirozeně stéká po povrchu betonu a postupně na jejím povrchu vytváří přirozenou patinu.

Určitě jste zaznamenali i houseboat jménem PORT X, který se pohybuje na pomezí designu a architektury. Jde o modulární prefabrikovaný objekt, jehož jednotlivé bloky jdou všemožně kombinovat, zvětšovat i zmenšovat. Více si o něm přečtete v tomto textu.

Mimo jiné se Ateliér SAD věnuje i výstavám. Jedním příkladem za všechny je expozice pro firmu Fatra, která zpracovává plast – nachází se v Napajedlech a jde o malý sál, který mapuje historii firmy. Na expozici se ateliér podílel s kurátorkou Terezou Bruthansovou, grafickou designérkou Zuzanou Lednickou a produktovou designérkou Annou Kozovou. Základem expozice jsou interaktivní otočné válce, které postupně odhalují historii firmy i materiály, které společnost používá. „Takové řešení nám umožnilo co nejvíce využít velmi malou plochu,“ vysvětluje Jerry Koza. Uprostřed místnosti pak architekti vytvořili kruhový sokl s vybranými produkty značky, které pro ní vytvořila Libuše Niklová, Jan Čapek nebo manželé Kozovy. Na místnost pak navazuje sál, který navrhl výtvarník Petr Nikl.

Blízko k výstavnictví má i instalace, na které architekti spolupracovali se sochařem Martinem Papcúnem a jež vznikla na fasádě pražské Betlémské kaple. Pomník vznikl u příležitosti šesti set let od upálení mistra Jana Husa. Na zdi tu najdete několik nerezových desek, do kterých jsou prořezána písmena. Ta dohromady tvoří nápis „Za pravdu“. Každý otvor kreslí v různých denních i ročních dobách svým stínem jedno konkrétní písmeno na zeď. „Plně je vidět nápis pouze několik hodin v letních měsících, a to nejvýrazněji právě kolem 6. července, kdy byl Jan Hus upálen. Po většinu roku však není nápis vidět vůbec. Dílo tak rafinovaně symbolizuje pomíjivost i neustálou přítomnost pravdy zároveň,“ vysvětluje ateliér.

Jednou z nejčerstvějších realizací je pak altán Šiška, se kterým si architekti opravdu vyhráli pro příležitost dubnového festivalu mini, zaměřeného na dětské potřeby a přání. „Může sloužit jako zahradní altán, kryté ohniště a pískoviště, nebo jako venkovní třída až pro 26 dětí,“ popisují architekti. Konstrukce altánu tvoří sto devět šupin z voděodolné překližky, které jsou spojované pozinkovanými styčníky. Povrchová úprava plátů zajišťuje dlouholetou životnost v exteriéru. Altán je také transportovatelný a sestavitelný během jednoho dne.

Právě teď Ateliér SAD pracuje na návrhu bytu pro projekt insidecoru SQUAT iD 23. V Pařížské ulici vytváří velký apartmán pro otce se dvěma dětmi, který své peníze neinvestuje do zbytečného luxusu, ale do svých koníčků: proto je byt plný kol, LP desek, knih, retro nábytku i moderních doplňků.

Přijďte se od 24. listopadu do 22. prosince podívat, jak si s prostorem architekti poradili, a nenechte si uniknout další realizaci tohoto talentovaného studia.

______________________________________________________________________________________

Ateliér SAD

www.ateliersad.cz

Anenské nám. 211/2,  Praha 1

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Dagmar Vyhnálková, Lukáš Žentel, Libor Stavjaník, Tomáš Souček, Julie Najbrtová

Publikováno: 28.09.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...